Ubådssagen

Praktikant: Sav og vandslange plejede ikke at være i ubåden

Praktikanten, der fredag vidnede i Københavns Byret, var i praktik som maskinmester.

Var det normalt, at der var stropper, en ekstra kedeldragt og vandslange ombord på ubåden Nautilus?

Det ville specialanklager Jakob Buch-Jepsen vide, da vidneafhøringerne fredag fortsatte i ubådssagen.

Her er Peter Madsen foruden drab, anden kønslig omgang end samleje og usømmelig omgang med lig også tiltalt for forskellige brud på søfartslovgivningen.

Kort efter klokken 10 tog en ung mand plads i den sorte kontorstol, som han drejede mod højre, og kiggede på specialanklager Jakob Buch-Jepsen. Vidnet B er tidligere praktikant på Madsens raketværksted på Refshaleøen i København. Og ifølge B’s egen forklaring var han højst sandsynligt den sidste, der befandt sig i ubåden om eftermiddagen torsdag den 10. august. Samme dag, hvor Kim Wall timer senere sejlede ud i Øresund med Peter Madsen.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Vandslange var ikke normalt i ubåden

Særligt redskaberne på ubåden havde anklagerens interesse, da han afhørte praktikanten. Jakob Buch-Jepsen slog op i sin mappe for at vise B billeder af stropper købt i Biltema. Praktikanten havde aldrig set dem i ubåden, men måske har de været brugt til at spænde nogle hynder fast i Nautilus. Normalvis blev spændstropper brugt på raketværkstedet. Anklagerens teori er, at den 47-årige ubådsbygger spændte Kim Wall fast med stropperne og mishandlede hende, inden han dræbte hende. Det nægter Peter Madsen.

Jakob Buch-Jepsen ville vide, om praktikanten nogensinde havde gjort rent på ubåden, og med et grin svarede han: ”Mange gange”. 

Han havde også gjort rent i ubåden i ugen op til Kim Walls forsvinden den 10. august.

- Har du nogensinde set en grøn vandslange nede i ubåden? spurgte specialanklageren vidnet.

- Nej, det husker jeg ikke.

Vidnet forklarede yderligere, at de ved rengøring af ubåden brugte en spand og klud, men det ville oplagt at bruge en vandslange, hvis den var der.

En forklaring, der ikke stemmer overens med Peter Madsens. Ubådsbyggeren har tidligere fortalt, at vandslangen nærmest var fast inventar på Nautilus. Den grønne vandslange fandt politiet i ubåden i forbindelse med deres efterforskning i sagen. Anklageren har flere gange spurgt Peter Madsen, om vandslangen blev brugt til at gøre rent efter parteringen, men det afviser Peter Madsen.

Fukssvans i ubåd giver ingen mening

Anklageren fortsatte sin afhøring med at spørge ind til, hvilke genstande der var på ubåden. Hvad med den fukssvans, der blev fundet?

- Vi har talt om, at der skulle laves en værkstedstavle bag i ubåden. Men det ville ikke give mening at stå og save nede i ubåden. Man ville gøre det oppe på land. Der har vi en rundsav, forklarede praktikanten.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen oplyser, at der i øvrigt ikke er fundet træ i ubåden, som ville kunne bruges til at bygge hylder.

Da Peter Madsen blev reddet i land, efter ubåden Nautilus sank i Køge Bugt, var han iført en grøn kedeldragt. En uniform, han ofte brugte. Men i ubåden har politiet fundet endnu en kedeldragt, og det var ifølge praktikantens forklaring ikke normalt, at der var en ekstra.

På den ene kedeldragt er der fundet blod og rester af væv og knogler fra Kim Wall.

Roste Peter Madsen

Forsvarer Betina Hald Engmark ville vide, hvordan Peter Madsen var at arbejde for. Rar og nem, lød svaret fra praktikanten. 

Og praktikanten fik flere gange under sin forklaring rost Peter Madsens person. Praktikanten beskrev sit forhold til Peter Madsen som godt. Men han fortalte også, at Peter Madsen virkede stresset i perioden frem til den 10. august – det var alle på værkstedet på grund af den planlagte raketopsendelse.

- Jeg kan godt lide Peter (Madsen, red.) og havde håbet, at de forklaringer, han kom med om en ulykke, holdt, sagde han tidligere til anklageren.

Han fortalte, at efter hans overbevisning kan der godt komme undertryk i ubåden, som Peter Madsen har forklaret. Men han har svært ved at se, hvordan trykket efterfølgende skulle falde på en måde, så resten af Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall døde af kvælning i varm udstødningsgas, stemmer.

Praktikanten svarede klart og roligt, men måtte flere gange undskylde, hvis der var noget, han ikke kunne huske. Det var ikke nødvendigt, indskød dommer Annette Burkø.

Peter Madsen selv sad stille og kiggede med et fast blik på den tidligere praktikant, mens han svarede på forsvarerens spørgsmål.

Forsvareren ville vide, om praktikanten nogensinde havde været med ude at sejle. Det havde han 8-10 gange, sagde han. Et par gange havde han også været nede at dykke med Nautilus.

Nægter sig skyldig

Peter Madsen har tidligere tilstået usømmelig omgang med lig, men nægter sig skyldig i drab og seksuelle overgreb.

Retsmødet fredag var det fjerde i sagen, hvor der er afsat i alt 12 retsdage.

Der ventes dom i sagen den 25. april.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2