Ubådssagen

Afhøring af retsmediciner sår tvivl om Peter Madsens tidsforklaring

Kim Wall var muligvis stadig i live, da Peter Madsen påførte hendes krop læsioner, lød det fra retsmediciner.

De skader, der var påført Kim Walls overkrop, blev torsdag formiddag gennemgået i Københavns Byret ved det tredje retsmøde i ubådssagen.

Her sad retsmediciner og overlæge Christina Jacobsen i vidneskranken i sagen, hvor 47-årige Peter Madsen er tiltalt for blandt andet drab og for anden kønslig omgang end samleje mod den svenske journalist Kim Wall.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

- Kan de her læsioner være påført i live? spurgte specialanklager Jakob Buch-Jepsen.

Ifølge retsmedicineren er det vanskeligt at svare på.

- Det kan være i forbindelse med, at døden er ved at indtræffe, sagde retsmedicineren.

Under retsmedicinerens forklaring sad Peter Madsen selv ved siden af sin forsvarer Betina Hald Engmark. Engang imellem tog han sine briller på og skrev noget ned i hånden på bordet foran ham.

Følg TV 2s liveblog fra retssagen her.

Betina Hald Engmark, der er forsvarer for Peter Madsen, fortæller, at der ikke er fundet nogen dødsårsag endnu.

Under afhøringen forsøgte Jakob Buch-Jepsen at modbevise Peter Madsens forklaring om, at han først stak Kim Wall i underlivet efter hendes død og alene af den grund, at han ville have ilten ud af hendes krop, inden han smed ligdelene i havet. Specialanklageren mener, at læsionerne på den svenske journalists krop blev udført med et seksuelt motiv, mens hun stadigvæk var i live, hvilket Peter Madsen afviser.

- Der har fortsat været blodcirkulation på det tidspunkt, hvor læsionerne er påført, sagde retsmedicineren om nogle af de undersøgelser, der er foretaget på Retsmedicinsk Institut.

- Så det kan tyde på, at personen ikke er helt død? spurgte anklageren.

- Ja.

Peter Madsen selv lænede sig frem med armene over kors på bordet foran sig, men vendte sig på et tidspunkt mod højre til sin forsvarer, Betina Hald Engmark, og sagde noget højt til hende.

Og da anklageren spurgte retsmedicineren, hvornår snitsårene var blevet påført, rettede Peter Madsens egen forsvarer en flad hånd mod den drabstiltalte for at tysse på ham.

Retsmediciner, Christina Jacobsen, fortæller til Københavns Byret, at de stik, som der har været påført Kim Wall, kan være sket, mens hun stadig var i live.

Tidsforklaring

Afhøringen fortsatte med fokus på Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall døde inden midnat den 10. august, men at han først begyndte at partere hende flere timer senere, om morgenen fredag den 11. august.

- Peter Madsen har fortalt her i retten, at Kim Wall er død kort efter klokken 23.05. Og at han først begynder parteringen efter klokken syv om morgenen. Hvad siger du som retsmediciner til det? spurgte anklageren.

- Der mener vi, at læsionerne i underlivet må være påført tættere på tidspunktet for dødens indtræden. Det kan være i forbindelse med, at døden er i færd med at indtræde, svarede Christina Jacobsen.

Retsmedicineren har flere gange forklaret, at det er umuligt at give 100 procent sikre vurderinger i sagen, men at Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall først skal være tilført skader syv timer efter dødens indtræffen, ikke virker sandsynlig.

Dødsårsag fortsat ukendt

Afhøringen af retsmedicineren kom også ind på, om det var muligt, at Kim Wall døde som følge af en kulilteforgiftning, som Peter Madsen har forklaret.

Ifølge retsmedicineren er det muligt, men det kan ikke konkluderes, og der er derfor ikke retsmedicinske beviser for ubådsbyggerens forklaring, men heller ikke beviser imod.

Efter anklagerens afhøring af Christina Jacobsen var det forsvarer Betina Hald Engmarks tur til spørge til de retsmedicinske undersøgelser.

Den drabstiltaltes forsvarer begyndte sin afhøring med at få Christina Jacobsen til at fastslå, at sikkerheden af undersøgelserne ikke er helt sikre.

Efterfølgende ville forsvareren vide mere omkring de stik, der var påført Kim Walls underliv. Om de indre skader kan være påført udefra. Og det kan for to af dem ikke udelukkes, ifølge retsmedicineren.

Retsmedicinerne har ikke med sikkerhed fastslået, hvordan Kim Wall døde. Men det kan være sket ved halsoverskæring eller ved kvælning.

- Konklusionen er meget vigtig. Der er ikke oplyst en dødsårsag, sagde forsvareren under sin afhøring af retsmedicineren.

Peter Madsen har tidligere tilstået usømmelig omgang med lig, men nægter sig skyldig i drab.

Der ventes dom i sagen den 25. april.

Retsmedicineren, Christina Jacobsen, har i dag afgivet forklaring. Hun har stået i spidsen for obduktionen af Kim Wall.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2