Ubådssagen

Peter Madsen ville ikke se videoer i retten

Der blev vist voldsomme videoer på andet retsmøde i drabssagen mod ubådsbyggeren.

Retssagen mod Peter Madsen, der er tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall, fortsatte onsdag i Københavns Byret.

- Jeg kan ikke se den film. Det er dybt frastødende.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Sådan lød det fra Peter Madsen, inden en henrettelsesvideo med en kvinde blev vist for rettens aktører i forbindelse med specialanklager Jakob Buch-Jepsens afhøring af den 47-årige ubådsbygger.

Og Peter Madsen var tydeligvis utilfreds med afspilningen.

- Jeg har ikke set det her. Jeg hører kun lyden. Og jeg kan kun sige, Jakob (Buch-Jepsen, red.), at det her er dybt forfærdeligt, sagde Peter Madsen.

Fastholder forklaring

Henrettelsesvideoen er blevet vist på Peter Madsens telefon, natten inden Kim Wall steg ombord på ubåden Nautilus, og den blev søgt frem ved at søge på ord som 'pige', 'smerte' og 'halshugning'.

Det fortalte Jakob Buch-Jepsen allerede ved det første retsmøde i sagen.

Retstegning af Peter Madsen og specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra den 8. marts.

Anklageren spurgte ved det andet retsmøde onsdag, om det ikke er påfaldende, at Madsen så sådan en video, kort tid inden han mødtes med journalisten Kim Wall i august sidste år.

- Det forekommer, at jeg en gang imellem har søgt efter materialet og set det af nogle grunde, der er emotionelle, svarede Peter Madsen og holdt fast i, at Kim Wall døde i en ulykke.

Anklager Jakob Buch-Jepsen ankommer til Københavns Byret efter frokostpausen onsdag den 21. marts.

Animationsvideoer vist

Tidligere under retsmødet blev en animationsfilm, hvor en kvinde får skåret halsen over, mens en mand filmer det, vist for hele retssalen. Filmen sagde imidlertid ikke ubådsbyggeren noget, og han har aldrig set den før, fortalte han.

Animationsvideoen blev vist, selvom Peter Madsen protesterede.

- Hvis du var anklager i en narkosag, ville du jo heller ikke bede dommeren om at prøve kokainen, sagde Peter Madsen.

Siden blev en tredje video vist for alle tilhørere i retten. Videoen var ligesom den første video en animation. Musikken var som på et computerspil. Videoen viste en række kvinder, der blev løftet op af to mænd og placeret på spidse stolper.

- Kan du ikke se, at det virker påfaldende? spurgte anklageren.

Det kunne Peter Madsen ikke.

Jakob Buch-Jepsen ville igen vide, om Madsen har set filmen.

- Måske. For længe siden, svarede han.

Efter afspilningen af den tredje video med spidning af kvinder spurgte anklageren endnu engang, om det ikke er påfaldende, at Madsen har sådan en video, når han er tiltalt for at have mishandlet og dræbt en kvinde.

- Det er relevant på samme måde, som Olsen-banden er relevant i en bandesag, svarer han.

Peter Madsen: - Jeg ville have, at liget forsvandt

Inden videoerne blev afspillet, satte specialanklageren fokus på parteringen af den svenske journalist.

Jakob Buch-Jepsen ville gerne vide, hvorfor ligdelene blev fundet med strips og metal på sig.

- Det var, fordi jeg ville have, at de forsvandt, og at ingen fandt det, sagde Peter Madsen.

Peter Madsen talte sagte og langsomt modsat den første retsdag, hvor dommeren flere gange måtte bede Peter Madsen tale langsommere.

- Du berører en meget, meget traumatisk og meget, meget ubehagelig hændelse, lød det fra den drabstiltalte.

Men han ville ikke forklare sig i detaljer om parteringen. Den del må retsmedicinerne stå for, mente han.

Retssagen mod Peter Madsen foregår i Københavns Byret.

Da specialanklageren spurgte ind til, hvilke redskaber der blev brugt, var Peter Madsen også afvisende.

- Jeg var i en sindssyg situation.

- Jeg brugte, hvad der var, sagde Peter Madsen.

Forklarede stik

Desuden kom det frem, at en række skader i Kim Walls underliv ifølge Madsens forklaring skulle sikre, at hendes kropsdele forsvandt i havet.

- Jeg har påført ligdelene nogle punkteringer, fordi jeg gerne ville have, at de ikke blev pustet op af gasser.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Peter Madsen mishandlede og forgreb sig seksuelt på Kim Wall, inden han slog hende ihjel. Det sker blandt andet med henvisning til knivstikkene i den svenske journalists underliv.

Men ubådsbyggeren insisterede i retten på, at Kim Wall døde i en ulykke, og at han derefter besluttede sig for at partere liget.

- Jeg ved godt, at du kunne tænke dig det, men der er ikke noget seksuelt i det for mig, sagde Madsen henvendt til specialanklager Jakob Buch-Jepsen.

Forsinket

Retsmødet onsdag begyndte anderledes end forventet.

Klokken 9.30 var den tiltalte ikke at finde på sin plads i venstre side af salen ved siden af sin forsvarer Betina Hald Engmark. Da han få minutter forsinket dukkede op, forsvandt han hurtigt igen ud af retslokalet sammen med sin forsvarer.

Knap en halv time skulle der gå, før ubådsbyggeren var tilbage i salen, og retssagen kunne gå i gang.

Det er uvist, hvad der var årsagen til, at Peter Madsen forlod retslokalet, men kort ført klokken 10 onsdag sad Peter Madsen i vidneskranken, hvor han endnu engang konstaterede, at han nægter sig skyldig i drabet på Kim Wall.

Peter Madsen er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist, for anden kønslig omgang end samleje, for usømmelig omgang med lig og for forskellige brud på søfartslovgivningen.

Han har tidligere tilstået usømmelig omgang med lig.

Der ventes dom i sagen den 25. april.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Et fotografi af ubåden 'Nautilus' med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - taget få timer inden, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste.

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret leder efter ubåden

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen taler fredag med politiet, efter hans ubåd fredag blev meldt savnet.

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Den svenske journalist, Kim Wall.

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   .

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   Enheder fra den svenske Søredningstjeneste leder efter liget af den svenske journalist Kim Wall i farvandet mellem Barsebäck og Landskrona d. 15. august 2017

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Et af de sidste billeder af Kim Wall ombord på Nautilus

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2