Ubådssagen

Her er ubåden Nautilus' sidste rute

I forbindelse med retssagen mod Peter Madsen har politiet fremlagt en detaljeret rute, der viser ubåden Nautilus' sidste sejlads.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Ved hjælp af forskellige radarsystemer og data fra Sverige er det lykkedes for Københavns Politi at genskabe hele den rute, hvor Peter Madsen sejlede med ubåden Nautilus den 10. og 11. august 2017.

En sidste sejlads, der i det store og hele foregik i overfladen af Øresund og Køge Bugt - to gange var ubåden ifølge anklagemyndigheden ved at kollidere med andre skibe, og kun to gange var ubåden neddykket.

Første gang varede dykket to timer og fem minutter, mellem klokken 20.43 og 23.05 lidt nord for Middelgrundsfortet ud for Københavns Nordhavn, hvorefter lastskibet Ternveg var blot 30 meter fra at kollidere med ubåden.

Efter det første dyk var Kim Wall stadig i live, forklarede Peter Madsen i Københavns Byret, da anklager Jakob Buch-Jepsen afhørte ham under den første dag af Ubådssagen.

Lå stille i havoverfladen

Hun var altså i live klokken 23.05, da Peter Madsen ifølge sin egen forklaring gik op gennem ubådens forreste luge, mens Kim Wall blev nede i båden.

- Så kommer de mest forfærdelige minutter i mit liv, sagde Peter Madsen. For han havde lukket lugen og kunne ikke åbne den igen på grund af undertryk, forklarede han til anklageren, og Kim Wall blev kvalt af gasser nede i ubåden.

En forklaring, der ifølge anklageren hverken hænger sammen med sagens beviser eller forskellige ekspertudsagn.

Efter Kim Wall ifølge Peter Madsens egen forklaring ikke længere var i live - kort efter klokken 23 - sejlede han og Nautilus mod syd gennem Øresund.

Klokken 00.50 passerede Peter Madsen Kastrup, og klokken 01.25 sejlede ubåden forbi Dragør.

Stadig mod syd indtil klokken 02.15, hvor ubåden ifølge politiets udregninger lå stille i havoverfladen i 50 minutter.

- Der sker det, at jeg med alle midler forsøger at få Kim Wall overbord i ét stykke, sagde Peter Madsen. Han forklarede, at stoppet skulle ses som et bevis på, at han forsøgte at begrave hende til søs i et stykke.

Klokken 03.05 blev Nautilus observeret af skibet Adriane F, og herefter fortsatte sejladsen mod vest ind i Køge Bugt.

Under det sidste lange dyk, der fandt sted fra klokken 04.42 til klokken 08.22, fandt parteringen af Kim Wall sted, har Peter Madsen forklaret. Det sidste dyk varede 3 timer og 40 minutter.

Ligesom han har forklaret, at hun var i et stykke, og at hun ikke blødte, da han begyndte.

Retsmedicinerne er uenige

En forklaring, anklager Jakob Buch-Jepsen vil stille spørgsmål til onsdag, når forhøret af Peter Madsen genoptages i Københavns Byret.

For retsmedicinernes undersøgelser stemmer ikke overens med Peter Madsens forklaring.

Under anklagerens forelæggelse af sagen kom det frem, at retslægerne vurderer, at de skader, Kim Wall er påført i underlivet, er kommet i forbindelse med eller lige omkring dødstidspunktet. At der næppe er tale om, at de er påført timer efter.

Hvilket ifølge Peter Madsens egen forklaring altså er tilfældet.

Nægter sig skyldig

Peter Madsen nægter sig skyldig i drab og seksuelt misbrug af Kim Wall. Han har alene tilstået usømmelig omgang med lig - at han har parteret hende og smidt hende overbord fra ubåden.

Klokken 10.29 den 11. august var der igen livstegn fra Peter Madsen, da han var i kontakt med Lyngby Radio. På det tidspunkt fandt en storstilet eftersøgning efter ubåden sted.

- Nautilus, Nautilus, kan du høre mig?, sagde Madsen over radioen.

Klokken 10.41 blev han hentet op i en privat motorbåd, efter han selv sænkede ubåden Nautilus ved at åbne lugerne og en ventil, så den tog vand ind.

10 dage efter fandt en cyklist Kim Walls overkrop på sydvestsiden af Amager.

Senere bjærgede dykkere hendes øvrige kropsdele samt hendes tøj og en sav på den rute, hvor ubåden havde sejlet.