Krimi

Peter Madsen havde videoer af ægte drab og tortur - nettet flyder med dem

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at besidde og dele videoerne, fastslår ekspert.

En række links på Peter Madsens computer, der førte videre til flere videoer på en harddisk, er blevet en vigtig del af sagen mod opfinderen, som anklages for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Hendes lig blev parteret, og ligdelene havde flere stik fra en kniv eller skruetrækker blandt andet omkring kønsdelene.

Onsdag, anden retsdag i sagen mod Peter Madsen, fremviste anklageren tre af de førnævnte videoer, hvoraf to af dem var animerede. Alle omhandlede drab på kvinder og mænd ved blandt andet halshugning og spidning.

Anklagemyndigheden har på baggrund af politiets efterforskning påvist, at Peter Madsen 16 timer inden den sidste tur i ubåden Nautilus så en video af en ung kvinde, der får skåret hovedet af.

Hvorfor Peter Madsen har set sådanne videoer, og om han var inspireret af dem, har retten endnu ikke taget stilling til.

Men et nærliggende spørgsmål er, hvor og hvorfor sådanne videoer findes? Hvem laver dem, og hvor udbredte er de? Og hvad får folk ud af at se på dem?

TV 2 har sat sig for at prøve at besvare disse spørgsmål.

Titusindvis af videoer på nettet

Tidligere har TV 2 fortalt, hvordan lyssky aktiviteter som salg af narko, våben og deling af børneporno i høj grad kan findes på det såkaldte mørke internet. Det kræver en særlig browser at tilgå.

Men det viser sig, at det ikke er tilfældet, når det kommer til den type videoer, som anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen har set og været i besiddelse af.

I mange tilfælde er de uploadet til forskellige websider og fora, hvis eneste formål er deling af videoer og billeder fra hele verden, der viser ofre for ulykker, selvmord, overfald, tortur og drab.

Det har ikke været muligt for TV 2 at fastslå, hvor mange af sådanne sider der eksisterer på internettet, eller hvor mange der besøger dem. Men en optælling på en af de største af disse websider viser, at der ligger mindst 10.000 videoer og billeder.

En del af videoerne omhandler kvinder og mænd, der slås ihjel på forskellig vis. Besøgende på hjemmesiderne kan ofte vælge imellem kategorier som halshugning, ofre for brand, drukning, spidning, henrettelse og stening. 

Mange af videoerne af drab stammer angiveligt fra Mellem- og Sydamerika, hvor kriminelle bander og karteller filmer drab i et forsøg på at afskrække modstandere. Andre er filmet i konfliktramte områder i Mellemøsten, hvor terrorgruppen Islamisk Stat eksempelvis er kendt for at producere henrettelsesvideoer.

Ikke nødvendigvis ulovligt

En af de helt store websider, der deler videoer af blandt andet drab og tortur, har eksisteret siden 2008 og er fra Canada. Hjemmesiden oplyser selv, at der i 2011 var op mod 15 millioner sidevisninger om måneden, og af medlemssiden fremgår det, at der er over 580.000 brugere med login.

I maj 2012 kom hjemmesiden i fokus, da en særlig grusom video blev delt. I videoen er en mand bundet fast til en seng og bliver stukket ihjel med en issyl.

Politiet satte gang i en efterforskning og fandt hurtigt frem til gerningsmanden. Men sagen stoppede ikke der. For ejeren af hjemmesiden, hvor videoen var uploadet, blev også dømt for at have delt videoen.

Strafferetsekspert og jurist Trine Baumbach fra Københavns Universitet har aldrig hørt om lignende sager i Danmark. Hun vurderer, at det er tvivlsomt, hvorvidt det overhovedet ville være ulovligt at besidde eller dele sådanne videoer herhjemme, men påpeger, at det ville bero på det konkrete tilfælde:

- I sig selv – i sin helt abstrakte form – vil det ikke umiddelbart være ulovligt at dele videoer af drab. Men man er nødt til at se på, i hvilken sammenhæng videoen er delt med andre.

Skulle anklagemyndigheden forsøge at rejse tiltale mod deling af sådanne videoer, vil man se på forskellige parametre:

- Man kan forestille sig, at man vil kigge på, om det kunne straffes som en privatlivskrænkelse eller som opfordring til vold alt afhængigt af omstændighederne ved deling, siger Trine Baumbach.

Psykolog: Springet fra fiktion til virkelighed bliver mindre

Men hvorfor eksisterer sådanne hjemmesider overhovedet, og hvem får noget ud af at se på videoer af død og tortur?

Det er meget svært at sige noget overordnet om, vurderer lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet (KU), Torben Bechmann Jensen. Men han har nogle generelle betragtninger:

- At sidde og se de her videoer er ofte en slags toppræstation inden for genren at se skræk og horror. Nogle mennesker vil bringe det et skridt videre ved at se de ægte videoer, siger han.

Føler man, at livet er indholdsløst, at det er svært at engagere sig i hverdagen, eller keder man sig, kan videoer af ægte vold for nogen blive en fascination, forklarer lektoren fra KU.

- Det kan gribe om sig, hvis man kommer ind i kredse, hvor man diskuterer det her med andre mennesker, fordi man kan udveksle synspunkter og indtryk.

- Men det væsentligste er, at man ikke har en givende hverdag med interesser, der er fyldestgørende i sig selv, siger han.

Samtidig ser Torben Bechmann Jensen en tendens til, at folk i stigende grad opsøger og udsættes for scener med ekstrem vold i film, serier og computerspil.

- Selv en hyggeserie som 'Broen' har nogle horrible billeder, hvor vi blander misbrug, seksualitet og vold.

- Man kan sige, at springet fra almindelig underholdning til at se ægte videoer måske bliver mindre, siger han.

Men Torben Bechmann Jensen understreger, at der ikke er en sammenhæng mellem voldelige film eller computerspil og almindelige menneskers tendenser til vold.

- Der findes fetiches for hvad som helst

På flere fora på nettet, hvor videoer af drab deles, kommenterer mange brugere filmklippene. De fleste kommentarer tager afstand fra indholdet og fordømmer morderne, men andre lader til at blive seksuelt opstemt af volden.

Og der er forskel på at være fascineret af volden og at tænde på den. At have en fetich for andres smerte og ydmygelse - også kaldet sadisme.

- Forskning viser, at mennesker kan have en fetich for stort set hvad som helst. Vi ser det jo også med lortesex, overspisning og voksenbabyer. Det kan være svært at forstå for mennesker med en lyst eller seksualitet, der ligger mere inden for normen, siger Torben Bechmann Jensen.

For at forstå, hvordan sådanne feticher udvikles, er man oftest nødt til at spole tilbage i den enkeltes liv:

- Man er nok nødt til at kende en udviklingshistorie for at kunne sige, om der er oplevelser i livet, der gør, at man har brug for hævn eller lystfornemmelse.

- Det er for eksempel velkendt, at børnemisbrugere ofte selv er blevet misbrugt som børn. Oplevelser i barndommen kan altså påvirke, hvilke lyster man udvikler.

TV 2 har ikke kunnet finde forskning, der beskriver baggrunden for, at nogle tænder på at se videoer af død og tortur.

Afviser sammenhæng mellem videoer og Kim Walls død

Peter Madsen har i retten afvist, at han tænder på sadomasochistisk sex (SM-sex, red.), men erkender at have bevæget sig i miljøer, hvor det dyrkes. Derved afviser han også, at han skulle tænde på andre menneskers smerte og død.

På første retsdag i sagen mod Peter Madsen den 8. marts kom det frem, at han havde set en film af en kvinde, der får skåret hovedet af.

Til det sagde Peter Madsen blandt andet:

- Jeg foretager den her søgning, jeg bliver påvirket af den, jeg kommer til at græde. Og så sover jeg igen.

- Jeg havde autoerotisk udløsning, men det havde ikke noget med den her film at gøre. Jeg kan blive meget emotionel over forskellige ting.

På anden retsdag den 21. marts forsøgte anklageren at kæde de voldelige film sammen med forskellige faktorer fra Kim Walls død - blandt andet, at hendes hoved, arme og ben var skilt fra torsoen, og at kropsdelene havde adskillige stik. Men Peter Madsen afviste, der skulle være en sammenhæng.

- Der var ikke noget seksuelt i det.

- Jeg har aldrig nogensinde været voldelig mod noget menneske, sagde Peter Madsen blandt andet.

Peter Madsen nægter sig skyldig i drab på Kim Wall og henviser til, at hun døde ved kvælning som følge af gasser i ubåden.