Hun skabte gennembrud i ’Drabet uden lig’ med et opkald

Kapitel 2: Jacob Kragelunds kulegravning af 'Drabet uden lig' leder ham til politiets kronvidne, der i medierne er døbt "Pulverheksen".

Resumé

To mænd blev fængslet for at have slået en tredje mand ihjel i en af danmarkshistoriens mest spektakulære kriminalsager, kaldet ”bøssegangsterdrabet”. Men politiet fandt hverken et lig, dna-spor eller et gerningssted.

Flere vidner har set den forsvundne storsvindler Henrik Haugberg Madsen i live efter den formodede drabsdato og mener, at han er flygtet til udlandet for at undgå en fængselsstraf i Danmark.

Journalist Jacob Kragelund sætter sig for at finde Henrik Haugberg Madsen – død eller levende. I forrige kapitel fandt han en mistænkelig lydoptagelse.

***

Tre måneder efter, at storsvindleren Henrik Haugberg Madsen forsvandt, var politiet stadig på bar bund i efterforskningen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde brug for offentlighedens hjælp og sendte en efterlysning ud i TV 2s kriminalmagasin ’Station 2: Efterlyst’ i januar 2011:

– Henrik Haugberg Madsen forlod den 11. november sidste år det her sommerhus bag mig i Karrebæksminde syd for Næstved efter at have haft et voldsomt skænderi med sin mandlige samlever, rapporterede ’Station 2’-journalist Trine Panum i en live-sending fra Karrebæksminde Feriecenter.

– Henrik Haugberg Madsen er ikke set i live siden da.

Henrik Haugberg Madsen (th.) fotograferet med sin samlever, Bo Madsen.
Henrik Haugberg Madsen (th.) fotograferet med sin samlever, Bo Madsen. Foto: Privatfoto

Samme aften i Horserød Statsfængsel sad en kvindelig indsat i sin celle med fjernsynet kørende i baggrunden. Hun plejede ikke at se ’Station 2’, men en teaser for aftenens efterlysningsprogram fik hende til at spidse ører.

Han stikker ham med en issyl, men det dør han ikke af.

Birgitte Mørup Rasmussen

Omtalen af [Henrik Haugberg Madsen] ledte hendes tanker hen på en vild historie, hendes mand havde fortalt for nogle måneder siden. I den forbindelse havde han omtalt et par mænd som ”glimmerdrengene”, og hun syntes, beskrivelsen passede godt på den forsvundne Henrik og hans partner.

Hun gik straks ud til telefonboksen på fængselsgangen og ringede sin mand op. Hun ville have svar på et enkelt spørgsmål.

– Er Henrik den mand, du har talt om?, spurgte hun.

– Ja, lød svaret.

Henrik Haugberg Madsen var forsvundet tre måneder tidligere.
Henrik Haugberg Madsen var forsvundet tre måneder tidligere. Foto: Michael Bager / TV 2

Dagen efter tog hun kontakt til politiet i Ringsted for at angive sin mand for drab.

Cutter-opgaven: En person skulle parteres

Journalist [Jacob Kragelund] opsøger kvinden, som hedder Birgitte Mørup Rasmussen. For første gang vil hun stå frem på tv og fortælle om den spektakulære drabssag.

Dengang ’Station 2’-indslaget blev vist, var hun gift med [Claus Stokholm Larsen]. Han er den ene af de to mænd, som senere blev dømt for drabet på Henrik Haugberg Madsen.

Claus Stokholm Larsen og Birgitte Mørup Rasmussen.
Claus Stokholm Larsen og Birgitte Mørup Rasmussen. Foto: Privatfoto

Ifølge Birgitte blev han hyret som lejemorder af Henriks partner, [Bo Madsen].

Hun husker, hvordan hendes mand første gang fortalte hende om opgaven, da han besøgte hende i Horserød Statsfængsel en eftermiddag i efteråret 2010:

– Han går lidt rundt, og så fortæller han mig, at han har fået en grim opgave. Han har fået en cutter-opgave. Så spørger jeg, hvad en cutter-opgave det er? Jamen det er jo så, at han skal partere en person, altså skære ham i stykker, forklarer [Birgitte Mørup Rasmussen] med rolig stemme.

- Han var ligeglad

square to 16x9
Birgitte Mørup Rasmussen. Foto: TV 2

Hun er en pæn og slank kvinde midt i 40’erne med markeret ansigt og dybe rynker, der antyder et hårdt liv. I anledning af interviewet er hun iført en kraftig, askeblond paryk, som er samlet i en lang hestehale. Den skal skjule hendes nuværende frisure og hårfarve, så hun ikke umiddelbart er genkendelig på tv.

Hun fortæller videre:

– Jeg bliver sådan lidt, hold da op, og jeg spørger: "Har manden nogle børn?" For det er det, der bekymrer mig. Men det var sådan set sagen lidt uvedkommende. Det havde han ikke sådan nogen følelse for. Det var han ligeglad med.

I dag er hun gået under jorden med en ny identitet på en hemmelig adresse. Hun er bange for, hvad Claus kan finde på at gøre for at hævne sig på hende – eventuelt med hjælp fra sine forbindelser uden for fængslet.

Claus Stokholm Larsen poserede for fotografen på dette privatfoto. Pistolerne var ægte, men ikke funktionsdygtige.
Claus Stokholm Larsen poserede for fotografen på dette privatfoto. Pistolerne var ægte, men ikke funktionsdygtige. Foto: Privatfoto

Birgitte Mørup Rasmussen forsikrer over for Jacob Kragelund, at hun dengang i efteråret 2010 gjorde, hvad hun kunne, for at tale sin mand fra at begå drabet:

– Jeg appellerede til ham på den måde, at jeg syntes, det var forfærdeligt for de børn, der lige pludselig mistede deres far. Men for ham handlede det bare om at udføre et stykke arbejde og så få penge ud af det i den sidste ende, siger hun.

Men var det noget, Claus havde beskæftiget sig med før?

– Ikke cutter-opgaver, for han sagde, at han aldrig havde prøvet det. Så det var første gang. Og jeg kunne høre efterfølgende, da han fortalte om det, at det vist var en lidt grim affære.

Henrik Haugberg Madsen forsvandt fra [hytten på Enø], som ligger syd for Karrebæksminde i Vestsjælland. Her havde han lejet sig ind i nogle dage sammen med sin kompagnon og samlever Bo Madsen, mens parrets store villa på [udsigtsbakken] i Næstved var udlejet til et bryllup.

Ifølge Birgitte Mørup Rasmussen var Henrik og Bo dog ikke alene, da de ankom til hytte nummer 201 om aftenen den 11. november 2010.

Hendes eksmand, Claus, befandt sig allerede på stedet og ventede i skjul uden for hytten. Planen var, at Bo skulle sørge for at blive uvenner med Henrik, så han ville gå ud af hytten igen.

square to 16x9

– Idet Henrik går derfra, er det meningen, at Claus skal slå ham ihjel. Og Henrik var ikke i tvivl, da han så Claus gå imod ham. Der var han ikke i tvivl om, hvad klokken var slået, fortæller Birgitte Mørup Rasmussen, mens hun refererer fra, hvad hendes eksmand har fortalt hende.

Hvordan foregår selve drabet så?

– Han stikker ham med en issyl, men det dør han ikke af, og så vælger han så at skyde ham i stedet for. Han skyder ham to gange med en revolver, og så kører Claus afsted med Henrik bagi, forklarer hun.

Et vidne, som befandt sig i hytte nummer 196, skråt overfor Henriks og Bos hytte, så fra køkkenvinduet, at en hvid kassevogn bakkede op foran indgangen til hytte nummer 201.

Men vidnet hørte ingen skud eller anden larm, som kunne indikere, at en mand blev slået ihjel. Alligevel mente politiet, at det højest sandsynligt var det, der skete.

Efter at have begået drabet kørte Claus Stokholm Larsen ifølge ekskonens vidneudsagn hjem til sit rækkehus i Herfølge og parkerede varevognen på områdets p-plads. Næste dag tog han hen til undervisning på EUC Sjælland, som han plejede, og da han kom hjem om eftermiddagen, gik han ud til varebilen.

– Han havde jo købt noget værktøj til at partere manden med, og det er jo en bajonetsav og sådan lidt af hvert. Og så havde han parteret ham, lyder det tørt fra Birgitte Mørup Rasmussen.

Ifølge Birgitte Mørup var det en bajonetsav som denne, Claus Stokholm brugte til at partere liget af Henrik Haugberg Madsen med.
Ifølge Birgitte Mørup var det en bajonetsav som denne, Claus Stokholm brugte til at partere liget af Henrik Haugberg Madsen med. Foto: TV 2

Ud på aftenen, da mørket var brudt frem, kørte Claus Stokholm Larsen ud til en nærliggende skov, hvor han begravede ligdelene, fortæller hun. Trods omfattende efterforskning lykkedes det dog aldrig politiet at finde hverken lig eller dna-spor.

I sig selv er det jo en barok tanke, at Claus Stokholm Larsen skulle have stået på en offentlig parkeringsplads tæt på sin bopæl ved højlys dag og parteret et lig.

Advokat Ole Madsen

Men hvordan kan det lade sig gøre at dræbe og partere en mand uden at efterlade en eneste bloddråbe eller andre spor? Er Birgitte Mørup Rasmussen et troværdigt vidne, eller har hun en lidt for livlig fantasi?

Er drabet overhovedet foregået? Eller er der i virkeligheden begået et justitsmord på to uskyldige mænd?

- Hun er en syg kvinde

Jacob Kragelund er fortsat efterladt med en lang række spørgsmål.

Næste skridt i hans jagt på sandheden om, hvad der i virkeligheden skete, da Henrik Haugberg Madsen forsvandt, er et interview med den påståede lejemorder, Claus Stokholm Larsen.

Det er lige før, hun er mere kriminel, end jeg er.

Claus Stokholm Larsen

Ligesom sin meddømte i sagen, [Bo Madsen], er [Claus Stokholm Larsen] anbragt i Renbæk Statsfængsel i Sønderjylland, hvor han afsoner sin dom på 15 års fængsel for drabet.

Han er en firskåren mand i starten af 50’erne med energiske bevægelser og en næsten barnligt karismatisk udstråling.

Jacob Kragelund sporer hurtigt samtalen ind på Claus’ ekskone Birgitte.

Claus Stokholm Larsen bliver interviewet af Jacob Kragelund på et personalekontor i Renbæk Statsfængsel.
Claus Stokholm Larsen bliver interviewet af Jacob Kragelund på et personalekontor i Renbæk Statsfængsel. Foto: TV 2

Havde du forestillet dig, at det var din egen kone, der skulle sende dig i fængsel?

– Aldrig i livet. Det er lige før, hun er mere kriminel, end jeg er, siger Claus Stokholm Larsen og fortsætter:

– Hun har sendt mig uberettiget i fængsel for noget, jeg ikke har gjort. De (politiet, red.) har jo lovet Birgitte, at hvis hun bare sagde sådan og sådan og gjorde sådan og sådan, så skulle hun aldrig nogensinde bekymre sig om mig mere, for så ville jeg blive spærret væk resten af mine dage.

Claus Stokholm Larsen under interview med TV 2 Dokumentar.
Claus Stokholm Larsen under interview med TV 2 Dokumentar. Foto: TV 2

Hvordan reagerer du, da du finder ud af, at Birgitte har sagt de her ting til politiet?

– Jeg bliver først meget vred. Jeg kan slet ikke forstå det her, det er jo idioti, det er helt sindssygt. Så bliver jeg selvfølgelig efterfølgende frustreret over, både at hun kan finde på at sige det, men også at politiet mener, hun er troværdig og tror på det.

Hvordan vil du beskrive hende psykisk?

– Hvor sød en kvinde hun end er, så er Birgitte en syg kvinde. Hun har brug for at få noget forløsning for at gøre sin egen eksistens berettiget, og det får hun blandt andet ved at få noget opmærksomhed.

Claus Stokholm Larsen henviser til, at hans ekskone flere gange har ændret forklaring under de mange afhøringer, og at hun gang på gang har ført politiet på vildspor, blandt andet når de har ledt efter liget. Han synes ikke, at politiets efterforskning har været objektiv og neutral, som den bør være, men at den fra starten har været styret af Birgittes vidneudsagn.

Mener du, at der er tale om et justitsmord?

– Det er jeg overbevist om, det er jeg sikker på, fordi jeg ved, at jeg ikke har begået et drab.

Svinehjerter med posten

TV 2 Dokumentars gennemgang af Birgitte Mørup Rasmussens fortid viser, at hun gennem mere end 20 år er røget ind og ud af landets fængsler.

Det startede helt tilbage i 1988 med forstyrrelse af den offentlige orden, hærværk og vold. Mere end 119 forhold er hun tiltalt for gennem tiden. Og ofte drejer det sig om meget opsigtsvækkende sager.

Mange af dommene handler om trusler mod myndigheder og fremtrædende politikere.

Mit selvværd har været enormt lavt, og jeg har ikke følt mig god nok på nogen måde.

Birgitte Mørup Rasmussen

Blandt andet har hun truet en tidligere integrationsminister med ”en lang og smertefuld død”, og en byretsdommer fik tilsendt et svinehjerte med posten, fordi han havde idømt Birgitte tre måneders ubetinget fængsel for omfattende hærværk på kirkegårde. Hun havde væltet 30 gravstene.

I aviserne bliver Birgitte omtalt som ”Pulverheksen”, da hun flere gange sender mystiske pulverbreve til ambassader, lufthavne, konsulater og ministerier.

I 2005 går Christiansborg i terroralarm, da statsministeriet modtager et brev med hvidt pulver adresseret til Anders Fogh Rasmussen. Man frygter, at pulveret indeholder den frygtede miltbrandbakterie, og PET er i højeste beredskab.

Historien om at der er sendt et brev med hvidt pulver til Christiansborg. Video: TV 2 Danmark

Selv om pulveret viser sig at være et uskadeligt sødemiddel, koster handlingen et års fængsel til Birgitte Mørup Rasmussen. Under varetægtsfængslingen mentalundersøges hun for ottende gang. Men retten vurderer dog ikke, at hun er for psykisk ustabil til at modtage straf.

Det var helt klart, at det var en efterforskning, som hustruen havde sat i gang.

Advokat Ole Madsen

Ifølge Birgittes egen forklaring er det traumer fra barndommen, der har fået hende til at handle, som hun har gjort. Hendes storebror døde, før hun blev født, og forældrenes store sorg over, at de mistede deres eneste søn, har resulteret i, at hun aldrig har følt sig rigtigt elsket.

– Mit selvværd har været enormt lavt, og jeg har ikke følt mig god nok på nogen måde, og det er sådan noget, der er med til faktisk, at ens liv hurtigt vælter, hvis man ikke føler, man er god nok, fortæller hun til Jacob Kragelund.

square to 16x9

Ved Birgittes seneste dom i 2010 får hun to og et halvt års fængsel for en lang række forhold, blandt andet for at have kørt så uforsvarligt forbi et trafikuheld, at hun var tæt på at påkøre en Falck-mand og for at have sendt pulverbreve til statsminister Lars Løkke Rasmussen, justitsminister Brian Mikkelsen og USA's præsident Barack Obama.

Bryllup bag tremmer

De mødte hinanden i 2005 til en filmaften i Vestre Fængsel, hvor de begge var indsat. Claus afsonede en narkodom på ni år, mens Birgitte sad varetægtsfængslet for at have afsendt det famøse pulverbrev til statsministeriet.

Da Birgitte senere på året kom på fri fod igen, og Claus blev overflyttet til Nyborg Statsfængsel, fortsatte de med at se hinanden.

I juni 2006 blev de gift inden for fængslets mure i Nyborg. Ægteskabet sikrede, at Birgitte fik nemmere adgang til at komme på besøg i det restriktive fængsel på trods af sin egen kriminelle historik.

Birgitte Mørup Rasmussen og Claus Stokholm Larsen underskriver vielsesattesten i Nyborg Statsfængsel.
Birgitte Mørup Rasmussen og Claus Stokholm Larsen underskriver vielsesattesten i Nyborg Statsfængsel. Foto: Privatfoto
Birgitte Mørup Rasmussen på sin bryllupsdag i juni 2006.
Birgitte Mørup Rasmussen på sin bryllupsdag i juni 2006. Foto: Privatfoto

Ifølge Birgitte var hun meget forelsket i Claus. Hun pendlede til Fyn flere gange om ugen, selv om det kostede hende "en mindre formue". Derimod var han, efter hendes opfattelse, kun ude på at udnytte hende følelsesmæssigt og økonomisk.

Da Claus giftede sig med Birgitte, var han allerede forlovet med en anden kvinde uden for fængslet, fortæller hun. Og han holdt sig ikke tilbage fra at bruge af Birgittes opsparede penge.

– Han havde jo råderet over mit nem-id, som han i den grad brugte flittigt af. Han kunne også finde på at købe ting i mit navn, lyder det fra Birgitte Mørup Rasmussen, som dog samtidig understreger, at hun og hendes eksmand havde et meget fortroligt forhold.

– Han har hele tiden sagt, at han var så glad for at have mødt mig, fordi han nu endelig havde fundet en kvinde, han kunne fortælle alt. Han behøvede ikke være bekymret for, at jeg fik noget at vide, som jeg ikke kunne tåle eller ikke kunne holde på, siger hun.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

Set fra Claus’ synspunkt var forholdet mellem Birgitte og ham ikke helt så sort-hvidt. Han var faktisk også rigtig glad for hende.

– Jeg holdt meget af hende. Man kan måske nok sige, at det er det tætteste, jeg er kommet på at elske en kvinde, siger Claus Stokholm Larsen og tilføjer, at han ofte er blevet skuffet af kvinder.

I forbindelse med de rollespil vil jeg skyde på, at vi har slået 50-60 mennesker ihjel

Claus Stokholm Larsen

Efter hans mening er det Birgittes livlige fantasi, som har ført til de vidneudsagn, hun er kommet med om ham, og som i sidste ende er endt med at koste ham en lang fængselsstraf for drab.

I løbet af deres forhold har han flere gange oplevet, hvordan hun havde behov for at få afløb for voldsomme hævnfantasier over for forskellige personer, som hun havde set sig gal på. Han hævder, at det blandt andet foregik gennem seksuelle rollespil.

Claus Stokholm Larsen fortæller om de sexlege, som han dyrkede med Birgitte Mørup Rasmussen. Video: TV 2 Danmark

– Birgitte havde brug for at komme af med nogle frustrationer, og vi finder hurtigt ud af, at jeg i et eller andet omfang kan støtte hende i nogle af hendes frustrationer, når vi leger seksuelt.

– I forbindelse med de rollespil vil jeg skyde på, at vi har slået 50-60 mennesker ihjel, siger han og understreger:

– Som leg, altså!

Politiets hovedvidne

square to 16x9
Birgitte Mørup Rasmussen. Foto: Privatfoto

Birgitte Mørup Rasmussens vidneudsagn blev det store gennembrud for politiet, som først efter hendes henvendelse i februar 2011 betragtede Henrik Haugberg Madsens forsvinden som en drabssag.

Herefter blev hun afhørt mellem 20 og 25 gange, og hver gang kom hun med nye detaljer om det drab, som hun var overbevist om, at hendes eksmand stod bag.

Det kan man læse i de mange afhøringsrapporter.

square to 16x9

Gennem fire måneder aflyttede politiet alle telefonsamtaler mellem Birgitte og Claus i håbet om, at han skulle afsløre sin medvirken i drabet.

Alligevel stod efterforskerne fortsat uden fældende beviser.

Men hvordan kan man basere store dele af en drabssag på ét vidne? Har politiet og retssystemet begået alvorlige fejl?

Hun kommer jo med en del historier, som politiet går ud og undersøger og bruger masser af energi og ressourcer på, og det viser sig, at de ikke er holdbare.

Advokat Ole Madsen

[Jacob Kragelund] ville gerne stille disse spørgsmål til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som har haft ansvaret for efterforskningen. Men politikredsen har tidligere afvist at medvirke med den begrundelse, at man for længst har løst den samfundsopgave, som man var sat til at løse.

Den erfarne strafferetsadvokat [Ole Madsen], der blev udvalgt som beskikket forsvarer for Claus, mener dog ikke, at anklagemyndigheden har været i stand til at bevise det helt centrale element i sagen:

At der overhovedet er begået et drab.

Claus Stokholm Larsens advokat, Ole Madsen.
Claus Stokholm Larsens advokat, Ole Madsen. Foto: TV 2

– Det var helt klart, at det var en efterforskning, som hustruen havde sat i gang. Det er hende, der får politiet bragt på sporet af Claus Stokholm Larsen. Han er jo ikke inde i mistankebilledet, før hun træder frem og siger: ”Jeg ved, hvad der er sket med Henrik, han er blevet slået ihjel, og det er min mand, der har gjort det”, siger Ole Madsen.

Hvad tænker du om Birgittes troværdighed som vidne?

– Hun kommer jo med en del historier, som politiet går ud og undersøger og bruger masser af energi og ressourcer på, og det viser sig, at de ikke er holdbare. For eksempel at den her bil, hvor der skulle være sket en partering af et lig inde i. Altså, i sig selv er det jo en barok tanke, at Claus Stokholm Larsen skulle have stået på en offentlig parkeringsplads tæt på sin bopæl ved højlys dag og parteret et lig. Det er så absurd.

Og advokaten er ikke den eneste, der er skeptisk.

Alt for risikabelt

Tidligere kriminalkommissær i Rigspolitiets rejsehold [Kurt Kragh] stiller sig også kritisk over for visse dele af Birgitte Mørup Rasmussens forklaring.

Blandt andet mener han ikke, det lyder særlig sandsynligt, at drabet skulle have fundet sted uden for hytten på Enø. Det ville være alt for risikabelt at bruge drabsvåben som en issyl eller en revolver, som helt indlysende ville medføre en hel del støj, når der var gæster i nogle af de omkringliggende hytter.

De har ikke taget det helt så alvorligt, som man gør andre gange i en drabssag.

Retsmediciner Jørgen Lange Thomsen

Han mener heller ikke, at der fra politiets side er gjort nok ud af at undersøge det påståede gerningssted. Der gik fem-seks uger, før politiets efterforskere gennemgik selve hytten og området udenfor, hvor drabet skulle være begået. Dermed kan eventuelle blodspor i græsset foran hytten være vasket bort af regn.

Han bakkes op af en mangeårig samarbejdspartner i Rejseholdet.

Retsmedicineren

Kurt Kraghs tidligere samarbejdspartner i det nu nedlagte Rejsehold, retsmediciner [Jørgen Lange Thomsen], er enig i kritikken af gerningsstedsundersøgelsen. Efter hans mening bør sådan en undersøgelse foretages med assistance af retsmedicinere og ikke alene af politiets egne teknikere, sådan som tilfældet var her.

Desuden blev der, ifølge Jørgen Lange Thomsen, afsat for lidt tid til undersøgelsen. Normalt vil man i en drabssag bruge mindst et døgn eller helt op til en uge på undersøgelsen. Her blev der brugt fire timer.

– De har ikke taget det helt så alvorligt, som man gør andre gange i en drabssag. I det øjeblik, hvor man sigter de her mennesker for drab, så skal man tilbage til stedet og kigge ordentligt efter. Og så vidt jeg kan se, har man ikke gjort det her, lyder det fra Jørgen Lange Thomsen.

Anholdelsen

Otte måneder efter Henriks forsvinden beslutter politiet – blandt andet på baggrund af Birgittes mange forklaringer – at anholde Claus Stokholm Larsen og Bo Madsen.

På videooptagelser fra Claus' overvågningsanlæg ved rækkehuset i Herfølge kan man se, hvordan civilklædte betjente anholder ham foran huset og giver ham håndjern på.

Henrik har spurgt mig rigtig mange gange, om vi skulle flytte til udlandet. Og jeg har sagt nej rigtig mange gange, for jeg har jo børnene her.

Bo Madsen

Efter anholdelsen den 29. juni 2011 går der imidlertid over halvandet år, hvor de to mænd er varetægtsfængslet, mens politiet fortsætter med at efterforske sagen, der stadig mangler afgørende beviser.

Først i marts 2013 bliver Claus og Bo kendt skyldige i at have slået Henrik Haugbjerg Madsen ihjel. I byretten idømmes de henholdsvis 19 og 14 års fængsel, hvilket dog nedsættes til 15 og 13 års fængsel, da sagen året efter kommer for landsretten.

Dommen afsiges i Østre Landsret den 10. marts 2014. Video: TV 2 Danmark

Hele vejen gennem forløbet har de to mænd nægtet sig skyldige i anklagerne, og de hævder fortsat, at de intet kendskab har til Henriks forsvinden.

Ifølge Bo Madsen er det mest sandsynligt, at hans forretningspartner og samlever er flygtet ud af landet for at undgå en fængselsstraf herhjemme. På selve dagen for sin forsvinden havde Henrik om formiddagen været indkaldt til møde i Østre Landsret i en bedragerisag, hvor han stod til tre-fire års fængsel.

Han var klar til at stikke af fra det hele.

Bo Madsen

Parret havde angiveligt svindlet sig til et tocifret millionbeløb, og ifølge Bo havde Henrik gemt en stor del af pengene på udenlandske konti og som kontantbeløb på forskellige gemmesteder. Så der var rigeligt med midler til at starte en ny tilværelse for.

square to 16x9
Bo Madsen Foto: Kristian Friis / TV 2

– Henrik har spurgt mig rigtig mange gange, om vi skulle flytte til udlandet. Og jeg har sagt nej rigtig mange gange, for jeg har jo børnene her, og det mente han jo kunne være ligegyldigt. Han var klar til at stikke af fra det hele, har Bo Madsen blandt andet sagt til [Jacob Kragelund] om Henriks forsvinden.

Er Henrik Haugberg Madsen stukket af til udlandet? Her ses han i en yngre udgave på et billede fra 1997.
Er Henrik Haugberg Madsen stukket af til udlandet? Her ses han i en yngre udgave på et billede fra 1997. Foto: Michael Bager / TV 2

Men spørgsmålet er, om Bo Madsen har ret i, at Henrik Haugberg Madsen bare har valgt at stikke af og starte et nyt liv i udlandet? Eller om Birgitte Mørup Rasmussen taler sandt, når hun siger, at hendes mand har dræbt og parteret Henrik på bestialsk vis?

I over to et halvt år efter Henrik Haugberg Madsens forsvinden er der ikke det mindste livstegn fra ham. Lige indtil et postkort fra Sydfrankrig ankommer til Køge Arrest den 27. maj 2013 – et par måneder efter byretsdommen.

Postkortet fra Sydfrankrig.
Postkortet fra Sydfrankrig. Foto: TV 2

På kortet, som er adresseret til Bo Madsen, står der:

"Kære Bo.

Lige en hilsen her fra St. Paul de Vence, hvor jeg bor engang imellem, når jeg ikke er i Spanien. Kunne du i øvrigt ikke sende mig kontonummeret til din konto i Vestjyske Bank, så kan jeg overføre dig de 500.000 euro, jeg skylder dig.

Mvh. Henrik."

16x9

Næste kapitel

- Henrik havde en adresse nede i Monaco...

Næste kapitel

- Henrik havde en adresse nede i Monaco...

Er Henrik Haugberg Madsen stadig i live? Flere spor peger mod udlandet. De leder i næste kapitel journalist Jacob Kragelund til Monaco for at finde Henrik.

'Drabet uden lig' er en dokumentarserie i seks afsnit.

Kapitel 1: Uskyldigt dømt?

Kapitel 2: Lejemorderen

Kapitel 3: Skæbnemødet

Kapitel 4: Vidnerne

Kapitel 5: Varevognen

Kapitel 6: Beviset

Se 'Drabet uden lig' på TV 2 PLAY