Ubådssagen

Nu begynder sagen mod Peter Madsen - det her kommer til at ske i dag

På den første dag i Ubådssagen begynder anklagerens krydsforhør af Peter Madsen.

Retssagen mod Peter Madsen begynder torsdag i den store retssal 60 i Københavns Byret.

Sådan og derfor dækker TV 2 Ubådssagen

I Danmark er princippet om offentlighed i retsplejen sikret i Grundloven. For det første skal åbenheden sikre, at ingen bliver straffet i hemmelighed. For det andet bygger borgernes tillid til retssystemet på et grundlæggende kendskab til, hvordan retssager bliver afgjort.

Sagen mod Peter Madsen er en opsigtsvækkende og alvorlig retssag, hvor dele af sagen kan virke stødende. TV 2 dækker retssagen med fokus på beviserne. Stødende detaljer vil blive fremlagt i retten. TV 2 vil med respekt for retsplejen og de efterladte referere detaljer i den udstrækning, de er relevante for sagen.

Peter Madsen er tiltalt for drab på den svenske journalist Kim Wall, anden kønslig omgang end samleje og usømmelig omgang med lig - samt for forskellige brud på søfartslovgivningen.

Han har tidligere tilstået usømmelig omgang med lig, men nægter drab og seksuelle overgreb.

Dagens plan - og hele sagen

Klokken 9.30 bliver Peter Madsen ført ind i salen, hvor han vil sætte sig ved siden af sin forsvarsadvokat Betina Hald Engmark og som det første vil bekræfte overfor dommer Anette Burkø, hvem han er.

Dommeren vil være flankeret af to domsmænd, for Peter Madsen har fravalgt retten til et nævningeting.

Herefter vil anklager Jakob Buch-Jepsen læse hele anklageskriftet op, og Peter Madsens forsvarer vil gøre rede for, hvilke dele han tilstår - og hvilke han nægter.

Anklagemyndigheden vil kræve Peter Madsen idømt fængsel på livstid - eller sekundært forvaring.

Anklagerens syn på sagen

Måske vil der komme en diskussion mellem forsvareren og anklageren om forskellige juridiske spørgsmål - men når de eventuelt er afgjort eller udskudt til senere, vil Jakob Buch-Jepsen begynde sin forelæggelse af sagen.

Forelæggelsen er anklagerens disposition - en gennemgang, hvor han gør rede for det, hele retssagen kommer til at handle om, samt en plan over de resterende 11 retsdage.

Her vil han også komme ind på de bevistemaer, anklagemyndigheden vil fremføre, ligesom listen over vidner for første gang vil blive gennemgået i offentligheden.

Fra en udskrift af et retsmøde afholdt i sagen, hvor Peter Madsen forgæves forsøgte at få ophævet den kontrol af besøg og breve, han har siddet varetægtsfængslet under siden den 12. august, fremgår det, at der er planlagt 37 vidner.

Krydsforhøret begynder

De første dele af dagens program vil måske tage et par timer - og måske er det efter en frokostpause, at anklagerens krydsforhør af Peter Madsen vil begynde.

Et forhør, hvor Peter Madsen må forlade sin plads ved siden af forsvareren og sætte sig ind i vidneskranken i midten af retslokalet, men hvor han i princippet både har ret til at nægte at udtale sig - og til at tale usandt.

I modsætning til alle de vidner, der senere vil blive ført i sagen, som har pligt til at svare på spørgsmål og til at tale sandt.

Formentlig vil anklager Jakob Buch-Jepsens forhør af Peter Madsen ikke blive færdigt, men fortsætte på retssagens dag to, hvorefter forsvarer Betina Hald Engmark vil tage over og stille spørgsmål fra forsvaret.

Resten af retssagen

Der er berammet i alt 12 hele retsdage til Ubådssagen i Københavns Byret. Den foreløbige plan kan ændres:

 • 8. marts: Forelæggelse og afhøring af Peter Madsen
 • 21. marts: Afhøring af Peter Madsen
 • 22. marts: Vidner
 • 23. marts: Vidner
 • 26. marts: Vidner
 • 27. marts: Vidner
 • 28. marts: Vidner
 • 3. april: Vidner
 • 4. april: Dokumentation
 • 5. april: Reservedag
 • 23. april: Procedurer
 • 25. april: Dom
Få overblikket over ubådssagen. Video: Anders Masannek & Rikke Museth Janniche