Bandeleder risikerer udvisning - man får ikke fire advarsler, siger anklager

Shuaib Khan var igen i dag ikke mødt op i retten. Anklager kræver udvisning og ikke under 6 måneders fængsel for trusler mod betjent.

Hovedpersonen selv glimrede ved sit fravær. Lederen af LTF, Loyal to Familia, Shuaib Khan, der i oktober blev idømt tre måneders fængsel for trusler mod en politiassistent på Blågårds Plads på Nørrebro natten til den 1. august sidste år. I byretten slap han for at blive udvist. Derfor behandler Østre Landsret nu sagen igen, da anklageren mener, at den 31-årige bandeleder skal udvises. Men det altså uden hovedpersonen selv. 

Men hans far var genindkaldt. For politiet har på hans computer fundet nogle plantegninger over et butikscenter i Mirza Tahir i Punjab-provinsen, som anklageren mener bandelederens far ejer.

Det nægtede han. Han erkendte, at han ejer noget jord med søstre og brødre, men nægtede, at butikscentret er hans på trods af, at anklageren dokumenterede plantegninger og billeder af ham på byggepladsen.

- Du vil gøre mig til ejer af den med det billede - tak for det, svarede bandelederens far til sidst anklageren, efter de havde mundhuggedes om, hvorvidt plantegningerne og billederne kan dokumentere noget som helst.

På et tidspunkt måtte retsformanden bryde ind overfor bandelederens far.

- Dette er ikke en samtale på normale vilkår. Dette er en afhøring. Du skal svare på anklageren og siden forsvarerens spørgsmål, indskærpede retsformanden overfor Shuaib Khans far.  

Med afhøringen af faren vil anklageren forsøge at overbevise domsmandsretten i Østre Landsret om, at der er noget at vende retur til for bandelederen, hvis de udviser ham af landet. Og at han skal straffes med fængsel på ikke under et halvt år for truslerne mod betjenten.

- Han er en person, der er voldsparat. Han har tidligere sammen med andre forårsaget en persons død. Han er leder af LTF som med et konsulentudtryk kan walk the talk. Han er kronjuvelen på voldsparathed. Det meste af sit liv har han trukket et langt blodspor efter sig. Han er bandeleder. Han har hele banden i ryggen. Derfor er det ikke kun Shuaib Khan, politiassistenten skal frygte, men hele banden, voldsomt voldsparate personer, forklarede anklageren ved statsadvokaten Anders Riisager om, hvorfor han skal have en skærpet straf for truslerne mod betjenten.

Hans forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen mener ikke hans klients forbrydelse kan straffes med mere end 60 dages fængsel. 

- Denne sag bliver behandlet som en af de groveste trusler, der nogensinde er sket overfor politiet. Min klient blev end ikke anholdt på stedet. Først efter nogle avisartikler, hvor der står en masse om ham, så bliver han interessant. Og så siger justitsministeren, at ham vil man have udvist. Og lige pludselig styrter man ud og anholder ham, sagde forsvarsadvokaten. 

Siddet i fængsel i 3644 dage

Det er langt fra første gang, anklagemyndigheden har forsøgt at udvise Shuaib Khan af landet. Han har samlet siddet i fængsel 3644 dage – knap 10 år af sit nu 31-årige liv.

Første gang, hvor anklagemyndigheden forsøgte udvisning, var i 2008, hvor han fik en dom på otte års fængsel for grov vold med døden til følge. Her mente retten ikke, at han skulle udvises. 

De forsøgte igen i 2013, hvor Khan fik tre og et halvt års fængsel for grov vold. Men ikke udvist.

I tredje forsøg i 2015 blev han dømt for vold mod den tidligere leder af Blågårdsbanden Store A, der blev overfaldet under en gårdtur i Vestre Fængsel. Her fik Shuaib Khan seks måneds fængsel og en betinget udvisning af landet.

Og nu forsøger anklagemyndigheden altså igen og kræver udvisning med et indrejseforbud på seks år.

- Han har fået tre advarsler, når det handler om udvisning. Man kan stille sig selv det spørgsmål: Kan en fjerde advarsel få nogen som helst effekt? Man giver ikke fire advarsler. Disse advarsler peger entydigt på, at han vil gentage det. Der er risiko for, at han vil begå ny og alvorlig kriminalitet. Han er leder af LTF. Det er jo ikke sådan, at han efter sin sidste dom har valgt bande livet fra. Tværtimod, konstaterer anklageren.

Anklager: Der skal gås helt til kanten

Anklageren henviste også til lovgivernes fokus på området. Og behovet for at udfordre de internationale konventioner på området. 

- Lovgivningen er krystalklar. Der skal gås helt til ud kanten i forhold til de internationale konventioner, det har lovgiverne har krævet. Tiltalte har ikke et familieliv i Danmark efter konventionens forstand. Han har ikke et afhængighedsforhold til sine forældre. Han er voksen og har sit eget liv. Han har et privatliv. Men han har ikke et familieliv. Han er tidligere dømt for alvorlig personfarlig kriminalitet og tiltalt for trusler mod en politiassistent i en visitationszone, da bandekrigen rasede. Det er en skærpende omstændighed.

Men forsvarsadvokaten mener bestemt ikke en sag om trusler berettiger til en udvisning. 

- Det er ikke hver dag, der er så mange papirer i en sag, der handler om trusler. Dette er jo ikke en drabssag. Man forsøger at køre denne sag op på et niveau, hvor den ikke hører hjemme. Der er et politisk ønske, men det jo stadig sådan, at kompetencen til at vurdere enkelt sager, det er ikke politikernes. Det er domstolens, sagde Michael Juul Eriksen.

Anklager: Integreret i LTF og fængslerne, ikke i samfundet

Shuaib Khan er født og opvokset i Danmark. Han har seks søskende, der alle er danske statsborgere. Og anklageren bestred ikke, at hans tilknytning til Danmark er større end til Pakistan. 

- Men han har ingen samlever, ingen uddannelse, han er ikke dansk statsborger lige som sine søskende. Han har ingen tilknytning til arbejdsmarkedet. De sidste 10 år har han siddet i fængsel. Han talte med den næstkommanderende i telefonen, mens han sad varetægtsfængslet. Han ringede ikke til sine forældre. Han har valgt en parallel kultur. Med kriminalitet. Nærmest uden kontakt til det danske samfund. Han er integreret i LTF og Kriminalforsorgens fængsler. Ikke i samfundet, konstaterede anklageren. 

- Anklageren mener ikke, at Shuaib Khans tilknytning til sin familie er så stor, at det skal tillægges nogen betydning, men han synes, det er enormt vigtigt at dokumentere, at faren har en bankkonto og noget jord i Pakistan. Det er da paradoksalt. Han har ingen tilknytning til Pakistan. At udvise en person, der er født og opvokset i Danmark på baggrund af en så kort frihedsstraf, det er altså ikke set her i landet tidligere, konstaterede forsvarsadvokaten.

Nu er det op til domsmandsretten at træffe afgørelsen. Dommen falder i Østre Landsret tidligt kl. 15.00.