Station 2

Politibetjent hænger ud med de udsatte på gaden

Rud Ellegaard har i 30 år været gadebetjent på Vesterbro i København. Han er betjent for alle, men tager sig særligt af de allermest svage og udsatte.

Det er en helt almindelig tirsdag morgen, da Station 2: Tæt på møder politibetjent Rud Ellegaard. Han er på vej ud på en af sine mange patruljer i et mindre afgrænset område på Vesterbro i København. Her går han stille og rolig rundt helt alene med tid til at tale med dem, han møder.

- Det er et område, hvor vi har rigtig mange svage, udsatte og sårbare mennesker. Det handler om at være synlig, nærværende, og så også at hænge lidt ud sammen med dem, siger politiassistent Rud Ellegaard. Hans rute er centreret omkring Hovedbanegården, Istedgade og Halmtorvet, og så lægger han også vejen forbi de forskellige væresteder, og de steder stofmisbrugerne samles.

- Så går jeg ind og hører, hvordan går det, om der er noget, ajeg skal tage mig af, eller om der er sket noget voldsomt, som jeg skal følge op på. Både hvis der er sket noget indbyrdes i forhold til stofmisbrugere, men det kan også være i forhold til personalet, at der skal udredes en situation, hvor vi skal ind og lave noget konfliktmægling, for at de her mennesker skal få lov at komme igen, forklarer Rud Ellegaard.

Rud Ellegaard er gadebetjent på Vesterbro i København, og det har han været i 30 år. Han er en del af ordningen ”Din Betjent” under Københavns Politi. Det er et initiativ, der skal gøre politiet synligt i gadebilledet og bringe borgere og politiet tættere på hinanden. 

- Jeg gør meget ud af at sige, at jeg er alles betjent - de svage stofbrugere, de forretningsdrivende eller dem der bor her. Det kan også være en fattig turist fra Østeuropa, som lever af at samle flasker og samle skråt fra vores skraldespande, så er jeg også hans betjent, mens han er her, siger Rud Ellegaard.

En bydel med store forandringer  

I et skur bagved Halmtorvet møder Rud en lille gruppe af misbrugere, der er i gang med at ryge kokain. De venter på fixerummene åbner, og da Rud kommer til, begynder de at diskutere med betjenten, om det er godt eller skidt med fixerum. En af stofbrugerne mener, at de bare bliver gemt væk, og det er en dum ting at bruge penge på. Gadebetjenten er ikke enig.

I de 30 år Rud Ellegaard har patruljeret på gaden, har Vesterbro ændret sig markant. En gang stod stofmisbrugerne nemlig ude på gaden, eller i baggårde og indtog deres stoffer.   

- Det har virkelig været slemt i gamle dage. Hele Vesterbro var jo en stor stofscene. Alt det, der foregår i stofindtagelsesrum, det foregik alle vegne den gang, siger Rud Ellegaard.

Og netop stofindtagelsesrum eller fixerum, som de også bliver kaldt, finder man på Vesterbro. Siden 2012 har stofmisbrugere nemlig kunne indtage stoffer under overvågning af sundhedspersonale, på det sted der hedder Skyen. Det samme kan man ved stofindtagelsesrummet H17, der åbnede i 2016.

Både Skyen og H17 skal være med til at begrænse omfanget af stofindtaget i det offentlige rum på Vesterbro. Rud Ellegaard mærker tydeligt den forskel, som stofindtagelsesrummene har gjort.

- Før var det jo på ugentlig basis, at man fandt en bevidstløs person, og af og til kom vi jo for sent. Så jeg kan jo stadig ikke få armene ned, over at vi har fået stofindtagelsesrum, siger Rud Ellegaard.

Det er ikke kun Vesterbro, der er forandret. Også stofferne, som de fleste indtager, er noget andet.

- Desværre vil jeg sige, at det meste af det stof, der bliver taget herinde i dag, er kokain, og sådan var det ikke før i tiden. Det gør jo, at folk er på en helt anden måde - de kan være psykotiske, højt råbende, aggressive, udreagerede, og det er også det, der bekymrer beboerne på Vesterbro. Det ser måske voldsommere ud, end det gjorde før i tiden, men der er ikke flere brugere - tværtimod, slår gadebetjenten fast.

Inden betjenten går videre, når en af stofbrugerne at rose Rud. Han er en af de gode politimænd, han gør tingene på en god måde, siger han anonymt til Station 2 TÆT PÅ.

Betjent Rud forsøger at gøre det lidt mere trygt at færdes på Vesterbro

Kendt ham siden han var barn

Mens vi går rundt på Vesterbro, er der mange, der hilser og standser op for at snakke. Det samme gør en fyr med kasket og dynejakke. Han smiler og giver hånd, da han ser Rud. Kort efter de har hilst, bliver Rud opmærksom på, at den unge mand han taler med, netop har været truende og aggressiv over for nogle andre. Rud Ellegaard tager roligt manden til side, og siger han måske bliver nødt til at sigte ham for trusler. Det sker tit, at gadebetjenten må mægle i konflikter eller være med til at dysse nogen ned.

- Ham har jeg faktisk kendt, siden han var helt lille. Han er stadig en af de stærke folk, der kommer her, og hvis han ikke kommer væk herfra i tide, så ender han ligesom de andre og kommer til at se slidt og hærget ud, siger Rud Ellegaard.

Udover at være synlig og tage en snak med de svageste på Vesterbro kan Rud Ellegaard også hjælpe med praktiske ting. Den første i måneden får mange nemlig udbetalt kontanthjælp og pension, og her hjælper Rud nogle gange med at få hævet deres penge.

-  Nogle af de allersvageste har jo nogle gange deres afpresser med helt hen til hæveautomaten, og der kan jeg så finde på at gå med og sørge for, at de kan nå hjem og låse sig inde med deres penge. Så har de dem trods alt en dag længere, siger Rud Ellegaard, der godt ved, at han ikke kan hjælpe alle:

- Jeg har erkendt, at jeg ikke kan redde det hele, men jeg kan gøre det en lille smule mere trygt for dem, mens jeg er her. Så det må være min opgave. Ellers ville jeg knække.

Tirsdag morgen er nu blevet til sen eftermiddag, og Ruds arbejdsdag er ved at være slut. Og selvom dagen har været stille og rolig, føler han alligevel, at han har fået noget ud af den.

- Som jeg plejer at sige, så har jeg ikke nuldage. Jeg har haft en rigtig god relation med flere, og jeg har gået og vedligeholdt mine kontakter. Og bare det, at jeg ved, hvad der er foregået idag, det er med til at gøre min dag nemmere i morgen, siger Rud Ellegaard.  

Du kan se hele programmet om Rud Ellegaard i Station 2 TÆT PÅ i aften klokken 21.35 på TV 2.