Krimi

Massiv kritik af Facebook efter afsløring: Bliver en af landets største pushere

Facebook "føler et ansvar", men vil ikke stille op til interview i sagen.

Det flyder med narko på Facebook, og handlen foregår helt åbenlyst inde i lukkede grupper på det sociale medie.

Det fortæller Station 2 onsdag. Afsløringen kommer, efter at kriminalmagasinet i sidste uge kunne fortælle, hvordan der på flere Facebook-grupper forhandles ulovlige hælervarer.

Narkosalget skaber kritik fra flere sider, blandt andet fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen. Han mener, at Facebook skal straffes på lige fod med dem, der sælger stoffer i Facebook-grupperne.

- Facebook medvirker jo til forbrydelsen, og så gælder der de nøjagtigt samme regler, som hvis du og jeg stiller en bil til rådighed for et bankrøveri. Så medvirker vi til forbrydelsen, og så er man altså ligeså strafskyldig som forbryderen, siger Preben Bang Henriksen til TV 2.

Han henviser til straffelovens paragraf 23. I den står, at samme straf gælder den, der medvirker til en lovovertrædelse. Og det gør Facebook ifølge V-ordføreren.

- Det kan da godt være, at Facebook ikke oprindeligt er opmærksom på, hvad der foregår, men ligeså snart de bliver gjort opmærksom på, at her faktisk foregår noget kriminelt, bliver Facebook strafferetligt ansvarlig. Og det er det, jeg vil bede justitsministeren redegøre for, siger Preben Bang Henriksen.

Skal uddannes til at patruljere på sociale medier

Men salget af stoffer bør slet ikke kunne finde sted, lyder det fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

- Det er helt uhyrligt, at Facebook ikke sætter ind over for det. Det er uforståeligt, når de har adgang til alle grupperne.

De promoverer salget af giftstoffer, som rent faktisk kan slå vores børn ihjel

Henrik Rindom, misbrugsekspert

Problemet bør ifølge S-ordføreren tages op på EU-niveau for at lægge størst muligt pres på Facebook.

- Det er svært for Danmark at presse Facebook alene, men det vi kan gøre herhjemme er at sørge for, at vi har et politi, som er udannet til at patruljere på de sociale medier, siger Trine Bramsen.

Er de da ikke udannet godt nok, som det ser ud i dag?

- Det er nogle andre kompetencer end de traditionelle, der skal til. Vi har jo Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, men de har ikke ressourcer nok. Deres kompetencer skal styrkes, men de skal også have de juridiske redskaber til at kunne patruljere inde i grupperne.

Hun har allerede i sidste i uge, da Station 2 kunne fortælle historien om Facebook-grupper for hælervarer, stillet spørgsmål i sagen til justitsministeren.

Agent provocateur-reglen

Preben Bang Henriksen (V) er enig i, at politiets juridiske muligheder skal kigges i sømmene.

- Der er et problem med det, der hedder 'agent provocateur'-reglen for at kunne komme ind i de her Facebook-grupper, siger han.

En 'agent provocateur' er en person, der fremkalder en lovovertrædelse hos en gerningsmand, for eksempel ham eller hende, der sælger stoffer, med det formål at få vedkommende afsløret. I 1984 begrænsede man politiets muligheder for at gøre brug af agent provocateur, hvilket gør det svært for politiet at gå undercover i suspekte Facebook-grupper.

Fra politiet selv lyder derfor en opfordring til Facebook. 

- Når vi taler om terrorisme, pornografisk materiale, racistiske udtalelser og andre ting, er Facebook jo ret dygtig til hurtigt at lukke det ned. Jeg kunne godt tænke mig, at de var ligeså konsekvente og skarpe i forhold til at lukke de her grupper (narkogrupper, red.) ned, siger politiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter Michael Kjeldgaard.

En af landets største pushere

Der er risiko for, at endnu flere unge vil prøve de farlige stoffer, når tilgængeligheden er så stor, at det blot kræver et enkelt klik på nettet at skaffe. Sådan lyder vurderingen fra misbrugsekspert Henrik Rindom.

- Facebook bliver en af landet største pushere på den her måde, siger han.

De kunne med lethed fjerne det her indhold på kort tid

Peter Kruse, IT-ekspert

Henrik Rindom forstår ikke, at det sociale medie ikke gør mere for at lukke grupperne ned.

- Det værste er næsten, at de ikke vil gå ind i en moralsk debat omkring det, de foretager sig. De promoverer salget af giftstoffer, som rent faktisk kan slå vores børn ihjel. Jeg kan simpelthen ikke sige noget godt om det, siger Rindom.

IT-ekspert: Ansvaret ligger hos Facebook

Ifølge Peter Kruse, der er direktør i it-sikkerhedsfirmaet CSIS, skal hverken politi eller politikere finde en løsning for at komme narkogrupperne til livs. Facebook skal nemlig selv på banen, eftersom indholdet i grupperne strider direkte mod Facebooks egne regelsæt, lyder det.

- Det er deres ansvar at rydde op i det her rod. De har teknologien på plads. De kunne med lethed fjerne det her indhold på kort tid, siger Peter Kruse til Station 2.

Han finder det nedslående, at Facebook ikke gør mere for at stoppe narkogrupperne.

- Nogle af grupperne har mere end 1000 medlemmer og har eksisteret i mere end et halvt år, uden at de er blevet fjernet. Det er bekymrende, at Facebook lader grupperne vokse sig så store uden at gøre noget ved dem, siger Peter Kruse.

Vil ikke stille op til interview

I fem uger har Station 2 forsøgt at kontakte Facebook og forholde dem til kritikken. Men de ønsker ikke at stille op til interview. Og det er ikke, hvad man kan forvente af en organisation som Facebook, lyder det fra Preben Bang Henriksen (V).

- Det er så stor en organisation her i Danmark, at de må komme ud af busken og forsvare sig, siger han.

 I et skriftligt svar til Station 2 skriver kommunikationschef for Facebook i Norden Peter Andreas Münster:

Der er ingen tvivl om, at vi føler et ansvar for at minimere misbrug af den teknologi, vi stiller til rådighed. Vi udvider antallet af medarbejdere, der arbejder på at holde Facebook sikker til 20.000 - en fordobling.

Han beklager, at Facebook ikke har været grundig nok til at fjerne det materiale, som Station 2 løbende har anmeldt.

Selvom vi gør os utroligt umage for ikke at begå fejl, så sker det desværre alligevel en gang imellem, skriver Peter Andreas Münster.