Station 2

Det flyder med narko på Facebook

Facebook bugner med grupper, hvor der sælges narkotika. Det fortæller TV 2's kriminalmagasin Station 2.

I sidste uge afdækkede kriminalmagasinet Station 2, hvordan der på Facebook eksisterer et netværk af danske hælergrupper. 

Nu viser det sig, at der også findes masser af danske grupper på Facebook, hvori der åbenlyst sælges ulovlige stoffer, heriblandt kokain, hash, amfetamin og MDMA.

Foreslog narkogrupper

I sidste uge dokumenterede Station 2, hvordan Facebook foreslår hælergrupper til brugere, som allerede er i andre hælergrupper. 

Vi fik på den måde adgang til én af narkogrupperne via 'Hælergruppen Nordjylland'.

Gruppens navn var 'emma pigen og amffine'. Og med adgang til den foreslog Facebook straks andre narkogrupper, vi kunne blive medlem af.

Ikke få, men mange grupper med navne som 'Københavner Optur'', 'Den Hvide Pony', 'KBH 24/7' og 'Nordjyllands Slikbutik'.

Fremgangsmåden minder om den, der er set i hælergrupperne. Med falske profiler og salgsopslag om stoffer skaber pusherne kontakt til de andre brugere i gruppen.

Som administrator for gruppen fik jeg selv billigere stoffer, og det var som om, at folk havde mere respekt for mig

Cille Ryder, studerende

16-årig styrede narkogruppe

Cille Ryder fra Aalborg var engang én af pusherne. Hun var ikke mere end 16 år gammel, da hun for tre år siden oprettede og administrerede en narkogruppe på Facebook. For Cille var indtag af stoffer dengang en fast del af hverdagen.

Stofferne kostede penge, og Cille begyndte at sælge stoffer for at finansiere sit eget forbrug. Og hun brugte Facebook som platform for sit salg. Primært amfetamin.

- Jeg oprettede min egen gruppe og styrede den sammen med en kammerat. Som administrator for gruppen fik jeg selv billigere stoffer, og det var, som om folk havde mere respekt for mig. Jeg troede, jeg kunne klare hele verden, fortæller Cille Ryder til Station 2 og tilføjer, at det var en nem måde at sælge stoffer på. Hun er aldrig blevet straffet for det.

- Det var ikke nogen problemer overhovedet. Folk skrev til mig. Jeg bad dem om at ringe, og så mødtes jeg med dem, fortæller Cille Ryder.

Cille Ryder fra Aalborg var kun 16 år, da hun styrede og administrerede en Facebook-side, der solgte narkotika. Video: Rasmus Woo

Ingen kvaler hos pusheren

På Sydsjælland er Facebook blevet fuldstændig afgørende for Christians salg af stoffer. Han er pusher, og Station 2 har fået lov til at få et indblik i, hvordan hans forretning virker. Christian er ikke hans rigtige navn, men det er redaktionen bekendt.

- Jeg sælger hash, amfetamin og af og til MDMA, siger Christian, der i en narkogruppe på Facebook har lavet flere opslag, hvor han sælger sine stoffer. Han fortæller, at han sommetider afsætter mellem et halvt til et helt kilo amfetamin på en måned.

Ifølge Christian kan det indbringe ham op til 150.000 kroner.

Christian oplever ikke, at Facebook slår ned på hverken grupperne, sælgerne eller køberne. Og hvis ens profil bliver lukket, er det kun en mindre forhindring.

- Det er jo bare at taste et navn ind, og så kan du oprette en ny profil, siger Christian.

Det er Facebooks ansvar at rydde op i det her rod

Peter Kruse, CSIS

Facebook har ansvaret

Peter Kruse er direktør i it-sikkerhedsfirmaet CSIS. Han finder det nedslående, at Facebook ikke gør mere for at stoppe narkogrupperne.

- Nogle af grupperne har mere end 1000 medlemmer og har eksisteret i mere end et halvt år, uden at de er blevet fjernet. Det er bekymrende, at Facebook lader grupperne vokse sig så store uden at gøre noget ved dem, siger Peter Kruse.

Han mener ikke, at hverken politi eller politikere skal finde en løsning for at komme narkogrupperne til livs. Derimod skal Facebook selv på banen, da indholdet i grupperne direkte strider mod Facebooks egne regelsæt.

- Det er Facebooks ansvar at rydde op i det her rod. De har teknologien på plads. De kunne med lethed fjerne det her indhold på kort tid, siger Peter Kruse til Station 2.

Vi udvider antallet af medarbejdere, der arbejder på at holde Facebook sikker, til 20.000

Peter Münster, Facebook Nordics

I fem uger har Station 2 forsøgt at kontakte Facebook og forelægge dem kritikken. I et skriftligt svar til Station 2 skriver kommunikationschef for Facebook i Norden, Peter Andreas Münster:

- Der er ingen tvivl om, at vi føler et ansvar for at minimere misbrug af den teknologi, vi stiller til rådighed. Vi udvider antallet af medarbejdere, der arbejder på at holde Facebook sikker, til 20.000 - en fordobling.

Han beklager samtidig, at Facebook ikke har været grundig nok til at fjerne det materiale, vi løbende har anmeldt:

- Selvom vi gør os utroligt umage for ikke at begå fejl, så sker det desværre alligevel en gang imellem, skriver Peter Münster.

Han har ikke ønsket at stille op til interview.

Se 'Station 2: Det Kriminelle Facebook 2:2' torsdag den 1. marts klokken 20.50 på TV 2.