Station 2

Facebook foreslår hælergrupper til sine brugere

Kriminalmagasinet Station 2 kan nu afsløre, at Facebook også selv er med til at udbrede hælergrupper til sine brugere.

Markedet for salg og køb af hælervarer på Facebook er enormt. 

Station 2 har i flere måneder infiltreret utallige hælergrupper på Facebook, og kriminalmagasinet afslører nu, hvordan Facebook selv i en lang række tilfælde er med til at udbrede grupperne med den ulovlige handel til sine  brugere.

I adskillige tilfælde har Facebook sendt forslag til grupper med hælerindhold til journalisterne bag programmet.

Således har Station 2 blandt andet modtaget forslag fra Facebook om "Hælergruppen Nordjylland", "Hælergruppen Midtjylland", "Det Sorte Marked" og "Sort Handel Sjælland".

Hvis Facebook havde viljen, kunne de bare tage de her grupper ned

Peter Kruse, Direktør, CSIS

Computere i stedet for mennesker

Ifølge IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS skyldes det, at Facebook bruger computere og ikke mennesker i sorteringsarbejdet.

- Facebook har en algoritme, som kigger på, hvad har du af interesser og hvilke grupper du ellers er i. Hvis du er medlem af en hælergruppe, får du et tilbud om at se de andre hælergrupper, siger Peter Kruse til Station 2, og fortsætter:

- Ligesom at du kan interessere dig for fiskerigrupper og få forslag om lignende grupper. Facebook tilbyder dig noget, der minder om det, du i forvejen interesserer dig for.

Facebook har et ansvar

I hælergrupperne kan man købe billige designmøbler uden kvittering, stjålne iPhones og Station 2 har også set mange eksempler på salg af våben i grupperne, herunder pistoler, totenschlægere (et  slagvåben red.), kastestjerner og strømvåben.

Flere af grupperne har over 1000 medlemmer.

-  Det er bekymrende at alle kan få adgang til de her grupper. Hvis Facebook havde viljen, kunne de bare tage de her grupper ned, siger Peter Kruse til Station 2.

Han er ikke i tvivl om, at Facebook må skride ind overfor grupperne.

- Facebook deler en stor del af ansvaret. En løsning kunne være, at de lader mennesker sortere i grupperne i stedet for computere.

Station 2 har i flere uger forsøgt at få et interview med Facebook og forelægge vores dokumentation for dem. De har ikke ønsket at stille op.

Station 2 sætter fokus på problematikken om Det Kriminelle Facebook over to programmer. Det første kommer torsdag d. 22. februar kl. 20.50, og i det andet program, som vises torsdag d. 1. marts, undersøger Station 2 den omfattende handel med narkotika over Facebook.