Station 2

Bestilte indbrud over Facebook - Station 2 ventede i den anden ende

En handel mellem en hæler og en cykeltyv gik ikke helt som hæleren havde håbet.

Jens smider 3500 kroner på bordet i den lille hytte. 

En grøn mountainbike er lænet op af sofaen. Jens holder en hånd på dens saddel. Han kigger på den længe. Pengene er under en tiendedel af, hvad cyklen er værd.

Han sætter sig ned. Med to fingre peger han på sin brystkasse og kigger Station 2s muldvarp i øjnene.

- Har du kamera på?

- Nej, ingenting.

- Må jeg se?

- Stoler du ikke på mig?

Jens’ øjne flakker. Han stirrer direkte ind i muldvarpens trøje. Lige hvor kameraet sidder.

- Kan vi gå en tur og snakke?, spørger Jens.

 - Lad os blive her. Aftalen var, at jeg skulle have penge for cyklen, men også information om, hvor der står et pengeskab. Hvor står det?

Jens’ øjne orienterer sig i hytten. Rundt omkring står yderligere tre kameraer i det skjulte. Dem har han ikke opdaget endnu. Sekunder efter peger han på ét af de mørklagte værelser.

- Må jeg kigge de andre rum igennem?

Jens er ikke manden med pengenes rigtige navn. Men Station 2 kender hans fulde navn og identitet og kan den 22. februar afsløre, hvordan Facebook i stigende omfang bruges til både salg og køb af hælervarer.

Det foregår på lukkede, sommetider ‘usynlige’ Facebook-grupper, hvor man skal godkendes for at blive medlem.

Med navne som "Det Sorte Marked", "Hælergruppen Nordjylland" og "Midtjysk Hælercentral", lægges der ikke skjul på indholdet. Her foregår helt åbenlyst salg og køb af hælervarer.

Vi fik med en falsk profil adgang til hælergrupperne. I et opslag skiltede vi med, at vi kunne skaffe billige designmøbler. Hvordan og hvorfra skrev vi ikke. Men i løbet af dagen væltede det ind med henvendelser i vores Facebook-indbakke.

Særligt én af henvendelserne var interessante. Den kom fra Jens, som boede på Sjælland. En pæn, ung mand som var offentligt ansat. I hans henvendelse til os, gik han til sagen med det samme:

 1. Jens

  Kan du skaffe andet end designmøbler? Fx hvis man have hentet noget efter luk i en butik?

 2. Station 2

  Det meste kan lade sig gøre, men det koster..

 3. Jens
  cykel
  Foto: Station 2

  Har fundet en cykel på DBA. Den står i Odense. Kan du hente den?

Jens sendte os et link til en annonce på Den Blå Avis. Her var der sat en brugt, grøn Cannondale Mountainbike til salg for 40.000 kroner. Den stod på en privatadresse i Odense.

Vi sagde til Jens, at vi kunne skaffe cyklen til ham. Han tilbød os 3500 kroner i betaling samt informationer om, hvor vi kunne begå indbrud:

 1. Jens

  Jeg kender et sted på Sjælland hvor du kan hente 7-8 Eames stole. Jeg sørger for, at du kan komme ind til dem. Jeg sørger også for at der ikke er låst. Der er kun ét enkelt kamera, men du kan bare vende ryggen til det

 2. Jens

  Jeg har en køber klar til stolene, hvis du henter dem

 3. Jens

  Eller også kan du få information om, hvor du kan hente et lille pengeskab. Skabet står i et motionscenter og vejer ikke mere end 10 kilo. Der er op til 50.000 kroner i pengeskabet. Der er ikke TV-overvågning. Du skal ind igennem en enkelt rude. Det er i en virksomhed i et industrikvarter, og der er ikke personale i miles omkreds om natten

Vi takkede ja til tilbuddet om kontanter og pengeskabet og lovede Jens, at vi ville ’stjæle’ cyklen i den kommende weekend. Imens tog vi kontakt til cyklens retmæssige ejer i Odense.

Tilbage i hytten bevæger Jens sig fra rum til rum. I det ene soveværelse åbner han et klædeskab. Nu vil han også tjekke toilettet.

Han går derind. Bruseforhænget fanger hans opmærksomhed. Han trækker det til side. Ved bordet i stuen sidder vores muldvarp.

Jens stiller sig ved siden af ham og gør holdt. I knæhøjde sidder et lille kamera og filmer ud fra køkkenovnen. Jens skal blot kigge ned og til venstre. Så er alt afsløret.

 - Undskyld, hvis jeg er mistænksom. Det hele virker underligt, siger Jens.

Han sætter sig igen.

- Har du en mobil?, siger han og gestikulerer med hænderne.

Med telefonen i hånden åbner han app'en Street View og taster en adresse ind. En grå bygning toner frem på skærmen. Den ligger i et industrikvarter. Han giver telefonen tilbage til vores muldvarp.

- Hvad er det for et sted? Er det sådan et træningscenter?

- Ja.

Jens peger med sin finger på skærmen.

- Du skal ind ad det lille vindue der. Lige inde til venstre er der en ulåst dør. Bag den er pengeskabet. Det er på størrelse med en mikrobølgeovn.

- Kan jeg bare gå ind uden problemer?

- Hvis du bruger det vindue, ja. Du skal bare komme, før rengøringen kommer klokken 9 om morgenen.

- Har du arbejdet der?

- Det er vel lige meget, om du ved, hvor jeg arbejder?, lyder det prompte.

Jens’ blik er stadigt mere intenst. Mere insisterende. Samtalen er slut. Vores muldvarp prøver at bakke ud.

- Jeg har noget i min bil, du måske også har lyst til at se?, siger vores muldvarp. Han ved, at nogen lytter med udenfor hytten. Sætningen skal give ham mulighed for at gå ud.

- Ellers tak, det er jeg ikke interesseret i, siger Jens sammenbidt.

- Er det okay, jeg går ud i bilen alligevel?

- Jeg vil ikke have, at du går.

Udenfor hytten høres hurtige skridt.

I Odense var ejeren af den grønne mountainbike rystet, da Station 2 kontaktede ham.

Ifølge ejeren Lars Nielsen, er hans grønne mountainbike i den absolutte topklasse indenfor cykler. Så speciel, at han i sin tid måtte købe den direkte fra fabrikken.  

Cyklens vejledende pris er over 70.000 kroner. Lars’ cykel var dog brugt. Derfor satte han den til salg i Den Blå Avis for 40.000 kroner.

Den samme salgsannonce sendte Jens til os. Han bestilte simpelthen et indbrud hos Lars Nielsen.

”Det her er ikke nyt for os”, fortæller Michael Kjeldgaard.

Som Chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, er det ikke første gang, at han støder på åbenlyst salg, køb og bestilling af hælervarer.  

- De sociale medier er et sted, hvor der er rigtig mange mennesker, der kigger med. Her kan de kriminelle skabe et udstillingsvindue for den vare, de har til salg, siger Michael Kjeldgaard.

Alligevel kan politiet ikke gøre som Station 2 for at fange dem, der opererer i hælergrupperne.

Politiet må gerne oprette falske profiler, men de må ikke aktivt foregive at være købere og sælgere. Det skal de bruge en dommerkendelse til. Den gives kun, hvis strafferammen for den formodede forbrydelse er seks år eller derover.

Jens og vores muldvarp kigger på hinanden. Total stilhed. Hyttens gardiner er alle trukket for. Ingen kan se, hvad der sker herinde. 

Hurtige skridt. Døren springer op.

- Mit navn er Anders Lomholt og alt, der er sket i denne hytte, er blevet filmet.

Da Station 2-værten gør sin entré, løfter Jens opgivende sin ene hånd. Han bliver siddende. Med et brødebetynget ansigtsudtryk.

- Hvordan kan du finde på at gøre sådan noget på Facebook?, spørger Anders Lomholt.

- Det har jeg jo heller ikke gjort, lyder svaret.

- Jo, det er jo lige netop det, du har. Og du har lige fortalt vores muldvarp, hvor han kan stjæle et pengeskab med op til 50.000 kroner i. Tænker du ikke på, hvad det har af konsekvenser?.

Jens har ikke lyst til at svare på flere af vores spørgsmål. Han rejser sig og går roligt ud af hytten. 

- I må ikke filme mig, gentager han igen og igen, imens han trækker hætten op på sin røde dynejakke.

Her ender konfrontationen. Og i dagene efter har Jens både begrænset og slettet sine profiler på de sociale medier.

Vi har efterfølgende været i telefonisk kontakt med Jens. Han har ikke ønsket at svare på spørgsmål.

Station 2 sætter fokus på problematikken om Det Kriminelle Facebook over to programmer. Det første kommer torsdag d. 22 februar kl. 20.50, og i det andet program, som vises torsdag d. 1 marts, undersøger Station 2 den omfattende handel med narkotika over Facebook.