Krimi

Mistænkt for økseoverfald til anklager: - Kan du godt lide at bure sådan nogle som mig inde?

Et af ofrene fra økseoverfald fik åbent kraniebrud. Den mistænkte blev tirsdag varetægtsfængslet.

Omgivet af seks tungt bevæbnede betjente med skudsikre veste og hjelme på hovedet blev en 29-årig mand tirsdag eftermiddag eskorteret ind i retslokalet til grundlovsforhør ved Retten i Lyngby.

Han er sigtet for drabsforsøg på to 19-årige, som han ifølge sigtelsen overfaldt med en økse på en Circle K-tankstation i Birkerød lørdag aften.

Det ene offer, en mand, fik adskillige slag mod hovedet og åbent kraniebrud. Det andet offer, en kvinde, fik skader på hoved, skulder, ryg og hånd.

Det fremgår af sigtelsen mod manden, som blev læst op før retsmødet.

Her fremgik det også, at manden er sigtet for røveri, vold og trusler om vold. Ifølge sigtelsen truede han sig med kniv til 28.399 kroner ved et bankrøveri mandag i Ringsted.

Trods pressens protester blev retsmødet holdt for lukkede døre, hvilket betyder, at pressen skal forlade retslokalet, efter sigtelsen er læst op.

Manden blev varetægtsfængslet i fire uger.

Mandag eftermiddag oplyser Nordsjællands Politi, at den Hyundai Getz, den 29-årige mistænkes for at have stjålet søndag og flygtet i efter røveriet i Ringsted, er blevet fundet.

- Stor tak til borgere, som har hjulpet med at lede efter bilen og den eftersøgte gerningsmand, siger politiinspektør Lau Thygesen, Nordsjællands Politi i et tweet.

Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor bilen blev fundet.

- Det vil vi foreløbig gerne holde for os selv, siger Lau Thygesen til TV 2.

Smiler og taler til pressen

Inden dommerens beslutning om at fængsle den 29-årige blev journalisterne i retten vidne til en usædvanlig forestilling.Det er en sag, politiet tager yderst alvorligt.

Døren til retslokalet blev derfor bevogtet af tre betjente. Inden for døren sad to betjente i skudsikre veste, og inden for en meters afstand af den sigtede sad yderligere to betjente.

- Det har man set før i mit virke, når jeg har været inde og dække den her slags sager. Men det, der adskiller sig ganske kraftigt, det er mandens opførsel derinde, siger TV 2’s Brian Lindhoff, der fulgte retsmødet.

I dag blev den formodede gerningsmand til weekendens økseangreb varetægtsfængslet. Video: Lars Keinicke Tofte

Iført blå plastikovertræk på skoene, lyseblå Adidas-shorts og en meget forvasket, brun striktrøje satte den sigtede sig på sin plads i retten.

- Noget af det første, han siger, er: ”Godt at se, at vi alle sammen er samlet her. Der skal ikke ske noget. De her er til for at beskytte jer”, altså, de mange betjente, fortæller Brian Lindhoff.

Den sigtede holdt øjenkontakt med pressen. Han vinkede og så påfaldende glad ud. Smilede. Stillede spørgsmål til pressen og anklageren.

Så begyndte han tilsyneladende at kede sig, mens han ventede på, at klokken blev 13, og grundlovsforhøret kunne begynde.

- Kan I have en god dag, alle sammen

Han lagde sig skråt henover bordet. Hvilede hovedet på hånden. Kiggede på sine negle. Henvendte sig til anklageren:

- Kan du godt lide at lave det her arbejde, kan du godt lide at bure sådan nogle mænd som mig inde? spurgte han.

Han trommede på bordet med sine fingre. Han spurgte dommeren, om ”vi skal komme i gang”.

Så blev sigtelsen læst op, og pressen forlod retslokalet. Han henvendte sig igen til pressefolkene, mens de var på vej ud:

- I ved, hvor I kan finde mig: I fængslet. Kan I have en god dag, alle sammen.

Under retsmødet, som blev holdt for lukkede døre, nægtede han at udtale sig - selvom han, før retsmødet begyndte, var bemærkelsesværdigt udadvendt.

- Det er en mand, som opfører sig på en anden måde, end jeg har oplevet tidligere i nogen andre sager, jeg har dækket igennem efterhånden rigtig mange år, siger Brian Lindhoff.