Krimi

Det ved vi om formodet gerningsmand til økseoverfald

I 2012 stak den formodede gerningsmand til lørdagens økseoverfald af fra to røverier.

Politibetjente klædt i armygrønne uniformer og bevæbnet med automatvåben er søndag eftermiddag stadig i gang med en decideret menneskejagt i Birkerød i Nordsjælland.

Her leder de efter en 29-årig mand, som formodes at stå bag et økseoverfald på et ungt par på en Circkle K-tankstation på Bistrupvej lørdag aften klokken 21.30.

Politiet ved, hvem den 29-årige er, men vil ikke gå ud med hans navn. Af samme årsag vil de ikke bekræfte hans identitet overfor TV 2.

Det er dog ikke første gang, de efterlyser ham.

TV 2 har talt med den 29-åriges far, som bekræfter, at han også var i politiets søgelys i 2013.

Stak af fra to røverier

Som 24-årig var han efterlyst for to knivrøverier i Nordsjælland.

Røverierne fandt sted i november 2012, hvor personalet i den første butik forskansede sig, så gerningsmændene måtte opgive og flygte.

Men halvanden time senere i en anden Netto lykkedes det de maskerede røvere at komme afsted med et udbytte.

- Under røveriet truede de maskerede røvere med kniv og beordrede kunderne til at lægge sig ned på gulvet. Herefter stak de af i en bil, der senere forulykkede på Gadevang, lød det dengang fra Kenneth Støvhase, som var efterforskingsleder på sagen.

Den ene af gerningsmændene blev fastklemt under ulykken og anholdt, mens de to andre stak af til fods.

De to mænd blev efterfølgende efterlyst af politiet med navn og billede. Den ene meldte sig selv.

Men den nu formodede gerningsmand bag gårsdagens økseoverfald stak af.

Rejste til Canada og England

Ifølge den formodede gerningsmands far rejste han efterfølgende til Canada med en bekendt, der kommer fra Tjetjenien. De to mænd rejste også sammen til England.

Hvor længe de var af sted, og hvad formålet med rejsen var, vil faren ikke komme nærmere ind på.

Da den 29-årige igen vendte tilbage Danmark, kom han i kontakt med politiet. Han blev idømt tre års fængsel for røverierne, som han ifølge faren afsonede i Nyborg Statsfængsel.

Ifølge faren blev han løsladt fra fængslet for 10 dage siden. Faren fortæller, at den 29-årige i løbet af sin tid i fængslet sad længere tid i isolation, hvor han ikke måtte få besøg af familien.  

- Han har boet hos os, siden han kom ud fra fængslet. Jeg så ham sidst i går omkring frokost, fortæller faren til TV 2.

TV 2 har valgt ikke at bringe farens navn, men er bekendt med hans identitet.

- Da han kom ud, havde han ændret sig, og jeg kunne ikke længere genkende ham. Han havde tabt rigtig meget vægt. 10 kilo tror jeg. Han var vred og frustreret.

- Han ville gerne have en lejlighed og var ked af, at han ikke kunne få et arbejde. Han fik ingen hjælp, da han kom ud, lyder det fra faren.

Opvokset i Birkerød

Ifølge faren er den 29-årige opvokset i Birkerød i Nordsjælland med sine forældre, der er fra Irak, og sine fire søskende.

Her bor familien i det almene boligbyggeri Bistruplund, som ligger knap en kilometer fra den tankstation, hvor den 29-årige lørdag aften formodes at have angrebet et ungt par med en økse.

Boligbyggeriet består af flere murstensrøde lejlighedskomplekser fra 1949-1950.

De ligger centralt placeret i Birkerød og grænser op til en stor skov, som politiet søndag har gennemsøgt med hunde i forsøget på at finde den 29-årige.

Det unge par blev slået flere steder på kroppen med øksen - blandt andet i hovedet. De er uden for livsfare.

Politiet betegner den 29-årige som farlig.