Station 2

På steroider og i topform - troede han

I fem år har Simon Iversen taget ulovlig medicin for at få den perfekte krop. Men nu viser hans hjerte tegn på skader, så han overvejer at stoppe.

Dianaboler, testosteron og melanotan er bare nogle af de mere end 20 forskellige slags ulovlig medicin, som den 29-årige murer Simon Iversen har eksperimenteret med.

Selvom han allerede var trænet, besluttede han sig for fem år siden for, at han ville have en endnu større, mere veltrænet og velplejet krop. Muskuløs, markeret og brun.

Men som han så det, var det ikke nok med solarie og benhård træning.

- Jeg var ligesom bare afklaret med, at steroiderne var en nødvendighed for at opnå de mål, jeg havde, siger Simon Iversen. 

Udover steroiderne, som gav Simon Iversen mulighed for at opbygge sin muskelmasse meget hurtigere end normalt, skød han melanotan ind i kroppen for at blive mere solbrun. 

I 2012 vejede Simon Iversen omkring 70 kilo.
Siden Simon Iversen begyndte på steroiderne og træningen har han taget 30 kilo på, så han nu vejer 100 kilo.

I begyndelsen var han nervøs for, hvad det ville betyde for hans helbred. Den bekymring forsvandt dog hurtigt, da han så, hvor godt det virkede. 

Men i dag - 30 kilo og mange markerede muskler senere - er frygten for, at hans hjerte vil tage skade af det store forbrug, begyndt at spøge igen. 

Derfor har han sagt ja til at blive undersøgt af Finn Gustafsson, der er hjertelæge på Rigshospitalet i København. Det sker i Station 2-programmet 'Ulovlig vej til skønhed', som sendes torsdag klokken 20.50 på TV 2. 

Ulovlig medicin med alvorlige bivirkninger

De præparater, Simon Iversen har taget for at forbedre sit udseende i løbet af de seneste fem år, er ulovlige. Det er de, fordi de kan give alvorlige bivirkninger, og fordi man i værste fald kan dø af at tage dem. 

Steroiderne kan give problemer med hjertet, mindske sexlysten og føre til impotens. Melanotan-solkurene kan give pigmentfejl og øge risikoen for at udvikle hudkræft.

Bivirkninger ved melanotan

Melanotan - også kendt som solkur - kan have alvorlige bivirkninger som:

 • øget risiko for udvikling af hudkræft
 • modermærkedannelse
 • pigmentfejl
 • ændret sexlyst
 • psykiske symptomer
 • nedsat appetit
 • træthed
 • kvalme
 • hovedpine

Derfor fraråder Lægemiddelstyrelsen, at man bruger det ulovlige produkt. 

Derfor skal man ifølge Finn Gustafsson holde sig fra de såkaldte beauty drugs som steroider, solkure og slankepiller, der sælges ulovligt på nettet. 

- De her midler, som folk køber på nettet, indeholder alt muligt andet end det, der står på pakkerne. Nogle gange er det fint, fordi der så er noget i, der er fuldstændig uden virkning – men andre gange indeholder de ting, som er meget stærkere og farligere end det, man forventer, siger hjertelægen. 

I løbet af 2016 beslaglagde Skat ifølge den årlige gennemsigtighedsrapport mere end 500 kilo lægemidler og næsten 40 kilo dopingstoffer, som blev forsøgt ført ind i landet med posten eller kurérforsendelser. 

Lægemiddelstyrelsen undersøger de forsendelser af ulovlig medicin, der bliver stoppet i tolden. Og ifølge direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz kan man nærmest være sikker på, at der er noget i produkterne, der ikke burde. 

- Det kan være alt lige fra lægemidler til rottegift og pesticider. Det er fremstillet af kriminelle, der slet ikke har interesse i at hjælpe patienter, men bare vil tjene penge, siger Thomas Senderovitz.

Simon Iversen ønsker ikke at opfordre andre til at tage steroider, men han synes, det er vigtigt at fortælle, at man ikke kan opnå det, han har gjort, uden dem.

Bivirkninger fik ikke Simon til at tvivle

Risikoen for, at der kan være alt mulig andet i præparaterne, er dog ikke noget, der bekymrer Simon Iversen. Han har tiltro til, at det er gode produkter, han bruger.

- Der har da været nogle steroider, jeg ikke har villet tage, fordi de så uprofessionelle ud og lignede noget, der var lavet hjemme i køkkenet. Men jeg har været heldig at kende nogen, der har forstand på det og har guidet mig, siger han.

Bivirkninger ved steroider

Ved brug af anabole steroider er der blandt andet risiko for psykiske bivirkninger som:

 • humørsvingninger
 • depression
 • afhængighed

De fysiske bivirkninger kan være:

 • leverskader
 • akne
 • hurtig vægtøgning
 • forhøjet blodtryk
 • hjerteanfald.

For mænd er der også risiko for bivirkninger som impotens, dårlig sædkvalitet, mindre testikler, prostataforstørrelse og væske i kroppen

Kvinder kan risikere dybere stemme, mindre bryster, forstyrrelser i mensturationen, skaldethed eller mere hår på kroppen og skæg.

Kilde: Anti Doping Danmark

I løbet af de fem år Simon Iversen har taget steroider, har han oplevet flere forskellige former for bivirkninger.

- I starten fik jeg akne på hele ryggen, som var så slemt, at jeg faktisk ikke kunne træne i en hvid t-shirt, fordi der kom blodpletter på den. Så gik jeg til lægen og fik piller mod akne - og en løftet pegefinger, siger Simon Iversen.

Hverken lægens opråb eller den bekymring, Simon Iversens kæreste og familie gav udtryk for, fik ham til at overveje at lade være med at tage de ulovlige præparater. For han vidste, at han ikke kunne komme til at se så muskuløs og markeret ud, som han gerne ville, hvis han ikke tog dem.

Men Simon Iversen kender flere, der har haft problemer med hjertet i forbindelse med deres forbrug, og han har altid tænkt, at hvis det begynder at påvirke hans hjerte, så vil han tænke over, om det stadig er det værd.

Hjertet kan ikke lide behandlingen

Finn Gustafsson, hjertelæge på Rigshospitalet, har undersøgt Simon Iversen for at finde ud af, hvordan hans hjerte har reageret på de mange års brug af steroider.

Inden undersøgelsen var Simon Iversen ikke nervøs. Han var overbevist om, at tallene ville være gode og hans hjerte i topform, fordi han altid har dyrket meget sport og spist sundt.

Hjertelæge Finn Gustafsson tjekker Simon Iversens blodtryk.
Simon Iversens hjertevægge er 12-13 millimeter tykke. Ifølge hjertelægen må de 
 højest være 11 millimeter.

Men helt så god besked fik Simon ikke, da Finn Gustafsson havde undersøgt ham.

Hans blodtryk var en smule for højt, og hjertevæggene et par millimeter for tykke. Ifølge hjertelægen må de være 11 millimeter, men Simon Iversens er 12-13 millimeter tykke.

- Det er nok et tegn på, at dit hjerte ikke rigtigt kan lide den behandling, det får. For ligesom dine andre muskler, så bliver hjertemusklen også noget tykkere af det her, siger Finn Gustafsson og forklarer, at det kan udvikle sig til nedsat hjertefunktion.

- Det vigtigste, du kan gøre, er selvfølgelig at holde op nu.

- Det er noget lort

Den besked har givet stof til eftertanke hos den 29-årige murer.

- Da jeg fik meldingen, var jeg klar over, at det var noget lort. Det er jo farligt for hjertet, så jeg tænkte, at jeg måtte gøre noget ved det, siger Simon Iversen.

Han har gjort den kur færdig, han var i gang med, da han besøgte Rigshospitalet. Men siden da har han ikke taget steroider.

- Jeg stopper helt i tre måneder, og så får jeg tjekket, om hjertevæggene er blevet tyndere igen. Alt efter hvad den nye undersøgelse viser, vil jeg overveje, om jeg skal stoppe helt, eller om jeg kan bruge nogle præparater, som ikke har så kraftige bivirkninger som dem, jeg har brugt indtil nu, siger han.