Det er ulovligt og farligt, men danskerne køber alligevel slankepiller og steroider på nettet

På nettet kan du købe ulovlig medicin, der kan gøre dig brun eller slank. Men det kan også give dig hjerteproblemer eller større risiko for kræft.

Solkure. Slankepiller. Steroider.

Såkaldte beauty drugs kan gøre dig brunere, tyndere eller mere muskuløs hurtigere, end hvis du skal klare det på egen hånd. 

Men det er langt fra uden sundhedsrisiko, og derfor er den slags medikamenter ulovlige i Danmark. Det afholder dog ikke danskere fra at købe præparaterne på nettet. 

Det er typisk små forsendelser

I løbet af 2016 beslaglagde Skat ifølge den årlige gennemsigtighedsrapport mere end 500 kilo lægemidler og næsten 40 kilo dopingstoffer, som blev forsøgt ført ind i landet med posten eller kurérforsendelser. 

- Der er store partier, som nok er købt med henblik på videresalg. Men vi ser oftest mange små forsendelser, siger Preben Buchholtz, underdirektør i Skats Told- og Afgiftsafdeling.

I september 2017 deltog Skat sammen med Interpol, Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen i 'Operation Pangea', som skulle slå hårdt ned på salget af ulovlig medicin i 123 lande. I løbet af den uge, operationen varede, blev 1134 forsendelser kontrolleret af Skat - og ud af dem blev 731 forsendelser tilbageholdt.

Folk tror, at fordi det ser pænt ud på pakken, så er det også lavet ordentligt,

Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen

Pakkerne med medicin eller doping, som Skat beslaglægger i tolden, overdrages til Lægemiddelstyrelsen. Her bliver det undersøgt, hvad det er, der bliver forsøgt smuglet ind i landet. En stor del af forsendelserne er slankepiller, anabolske steroider og melatonan, som bruges til at blive brunere. 

Alvorlige bivirkninger

Selvom tolderne arbejder hårdt på at stoppe de ulovlige lægemidler i lufthavnen, ender en del af dem alligevel ude hos danskerne.

Det er ikke muligt at sige noget om, hvor meget der slipper igennem, men Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz har et indtryk af, at mængden af køb og salg af de ulovlige lægemidler er steget. 

 - Desværre er markedet vokset. Det er et kæmpe stort illegalt marked, og det er klart, at hvor der er store profitter, er der også skruppelløse kriminelle, som udnytter mulighederne uden hensyn til folks sundhed, siger han til Station 2. 

Afstemning

Den ulovlige medicin kan have alvorlige og i værste fald dødelige bivirkninger. Mens steroiderne kan give hjerteproblemer og føre til impotens, kan melatonan-solkurene give pigmentfejl og øge risikoen for at udvikle hudkræft.

Slankepillerne af mærket Slimex har tidligere været lovlige, men i 2010 blev de taget af markedet, fordi man fandt ud af, at sibutramin, som pillerne indeholder, giver risiko for alvorlige hjertekarbivirkninger og hjerneblødninger.

De ulovlige slankepiller Slimex15 var på markedet indtil 2010, hvor de blev forbudte på grund af indholdet af sibutramin, der kan medføre meget alvorlige bivirkninger.
De ulovlige slankepiller Slimex15 var på markedet indtil 2010, hvor de blev forbudte på grund af indholdet af sibutramin, der kan medføre meget alvorlige bivirkninger. Foto: TV 2

- Man kan være sikker på, det ikke er lavet ordentligt

Men det handler ikke kun om bivirkninger ved kendte stoffer. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det farligt at tage de såkaldte beauty drugs, fordi man ikke kan være sikker på, hvad man fylder sin krop med. 

- Når man køber ulovlige lægemidler, aner man ikke, hvad der er i dem. Det kan være alt lige fra lægemidler til rottegift og pesticider. Det er fremstillet af kriminelle, der slet ikke har interesse i at hjælpe patienter, men bare vil tjene penge, siger Thomas Senderovitz. 

Dertil kommer risikoen ved at tage medicin, der ikke er produceret under kontrol. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det de færreste ulovlige medikamenter, der rent faktisk indeholder det, der står på pakken.

- Folk tror, at fordi det ser pænt ud på pakken, så er det også lavet ordentligt. Men det eneste, man kan være sikker på, er, at det ikke er lavet ordentligt.

I Station 2-programmet 'Ulovlig vej til skønhed', som sendes torsdag klokken 20.50 på TV 2, kan du møde Simon Iversen, der har brugt mere end 20 forskellige typer ulovlig medicin de seneste fem år, og Katrine Larsen, der fik pigmentfejl efter få måneders brug af solkur.