Krimi

Uopklaret drabssag påvirker stadig naboer fem år efter - nye spor giver håb

I den uopklarede mordsag på en kvinde i Virum i 2012 har politiet nye afgørende dna-spor. Naboerne er fem år efter stadig berørte.

Nordsjællands Politi har onsdag offentliggjort nye, afgørende oplysninger i en meget omtalt sag om det uopklarede drab på Heidi Abildskov fra Virum i november 2012.

Politiet har nemlig benyttet en helt ny dna-metode, der kan kortlægge, hvor en person stammer fra, og har fundet ud af, at morderen ikke var østeuropæer, som man hidtil har formodet, men derimod asiat.

Den 41-årige familiemor og viceskoleinspektør blev brutalt knivdræbt af en indbrudstyv, mens hun var alene i sit hjem på Frederiksdalsvej i Virum i november 2012.

Politiets nye spor i sagen sætter tanker i gang i villakvarteret, hvor det voldsomme mord på Heidi Abildskov for over fem år siden stadig fylder i naboernes bevidsthed. Det giver flere udtryk for til TV 2.

Nabo: Håber på en opklaring

Marianne Pedersen, der bor op til den myrdedes have, er en af de få beboere i området, som stiller op for at tale til kamera. Hun håber, at de nye spor fører til en opklaring og en afslutning på tragedien.

- Sagen er jo tragisk og trist, og det er jo noget, man har tænkt over, ikke noget man bare har lukket ned for, fordi det er fem år siden, siger Marianne Pedersen til TV 2 og tilføjer:

-  Man kan jo kun håbe på familien og pårørendes vegne, at det er en sag, der nu bliver opklaret, så man kan få lukket den. Også på det følelsesmæssige omkring det, der skete, siger hun.

Heidi Abildskov var viceskoleeinspektør på Øresundsskolen på Østerbro i København og her tilkendegiver de kolleger, som kendte hende, til TV 2, at de stadig er rystede over rovmordets brutale karakter. Ingen af dem ønskede at stå frem med navn.

Ny teknik peger på Asien

De nye dna-spor, der peger på en asiatisk gerningsmand, sker takket være en ny teknik. Den kaldes for genografisk populationsundersøgelse og kan fastslå otte på forhånd definerede områder af verden, hvor det analyserede dna stammer fra. 

Politiet ser optimistisk på de nye spor.

- Vi er lige nu ikke tættere på en opklaring, men det håber vi at komme. Vi går nu offensivt ud med de her oplysninger, som ikke har været ude tidligere, siger Lau Thygesen, der er politiinspektør, til TV 2.

- Det gør vi for at skabe viden om det i befolkningen. Jeg er sikker på, vi finder ham, siger Lau Thygesen.

Overraskede en farlig tyv

Heidi Abildskov overraskede tilsyneladende en indbrudstyv i sit køkken. Tyven dræbte hende med adskillige knivstik og slæbte formodentlig liget ud i haven.

Dengang ledte politiet blandt andet efter polske tøjindsamlere, da en seddel fundet i huset på et tidspunkt pegede i den retning. Men den havde intet med drabet at gøre.

Nu leder politiet efter en mand af asiatisk afstamning, som færdes i narkotikamiljøet.

Mordvåbnet er ikke fundet, men gerningsmandens blod fra et sår i hånden har givet politiet og Retsmedicinsk Institut nye dna-spor, der har vist, at han stammer fra Asien.

Nordsjællands Politi har ellers længe arbejdet ud fra en teori om, at gerningsmanden var fra Østeuropa. Og de dna-spor man havde, blev efterlyst via Interpol i Europa, men det gav ingen match, så efterforskningen gik i stå i fem år.