Krimi

Unge forføres af skinbetting - nu skal dommer afgøre, om bettingsider skal lukkes

Spillemyndigheden vil have teleselskaber til at lukke skinbetting-sider, men det vil de ikke. Nu skal dommer afgøre sagen.

Tirsdag afgør Retten på Frederiksberg, om teleselskaberne 3 og TDC skal lukke 24 hjemmesider, som ikke følger Spillemyndighedens anvisninger om udbud af online gambling.

Seks af hjemmesiderne udbyder det omdiskuterede skinbetting, der har givet børn under 18 år, som er aldersgrænsen for at spille om penge, adgang til at gamble på nettet.

Bruger skins som valuta

Skinbetting foregår især i det populære skydespil 'Counter-Strike: Global Offensive' (CS:GO), hvor børn og unge kan udsmykke deres virtuelle våben ved at købe såkaldte skins.

For at købe et skin skal man sætte penge ind på sin Steam-konto, som man skal have for at spille CS:GO. Steam kan sammenlignes med App Store eller Google Play, som man bruger, når man køber applikationer til en smartphone.

For pengene kan spillerne købe pakker med forskellige tilfældige udsmykninger til de knive, pistoler og geværer, de bruger i spillet. Et skin har ingen effekt på spillets udfald. Det ændrer kun våbnenes udseende.

Jo mere populært og sjældent et skin er, jo dyrere vil det være at købe. Priserne varierer fra under 1 krone til over 10.000 kroner.

Mens skins blev mere og mere populære, begyndte de at udvikle sig til en online valuta. Fordi Steam ikke er et lukket netværk, kan man logge ind på sin Steam-konto fra andre hjemmesider. Anonyme bettingsider begyndte derfor at give brugerne mulighed for at flytte deres skins ud af CS:GO og over på deres hjemmesider.

Her bruges skins som indsats i online pengespil som plat eller krone, roulette og blackjack.

Fare for ludomani

Nicolai Fredenslund startede med at skinbette som 15-årig, og ifølge ham kan alle få adgang til bettingsiderne.

- Det er ikke sværere end bare at trykke accept og bekræfte, at du er 18 år. Man skal ikke fremvise ID eller noget som helst for at spille, sagde han, da TV 2 afdækkede emnet i september sidste år.

Nicolai Fredenslund nåede i alt at miste 10.000 kroner på skinbetting, og han var nødt til at låne penge af sine venner for at vinde pengene tilbage.

Hans historie er langt fra enestående. Center for Ludomani oplever et stigende antal henvendelser fra forældre, som er bange for, at deres børn var ved at udvikle et problem med skinbetting.

- De forældre, der ringer ind, er rigtig kede af det og frustrerede, fordi deres børn jo har fået spillet og brugt nogle penge, de ikke skulle bruge, sagde Henrik Thrane Brandt, der er behandlingsleder ved Center for Ludomani, til TV 2 i september.

Teleselskaber vil ikke lukke sider

Derfor forsøger Spillemyndigheden nu at få teleselskaberne til at lukke ned for de ulovlige sider, men det har de indtil nu ikke villet gøre.

- Spillemyndigheden ønsker, at der skal blokeres for skinbetting-sider, hvor man bruger Steam-login. Vi har i Teleindustrien forståelse for, at man ønsker at håndhæve spilleloven, men vi ønsker, at det er en dommer, der tager stilling til eventuelle blokeringer, sagde Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, til Esportsmagasinet.dk i begyndelsen af januar.

Retssagen mellem Spillemyndigheden og Teleindustrien begyndte den 23. januar, og dommen falder i dag, tirsdag.

Spillemyndigheden vil ikke udtale sig til TV 2, da sagen ikke er afsluttet.