Krimi

Første prøvesager om sexvideo med 15-årige afgjort, men det betyder ikke, at strafferammen er lagt

En 20-årig mand fik 30 dages betinget, mens en 19-årig mand fik 40 dage i de to første prøvesager om distribution af en sexvideo med to 15-årige.

Mandag faldt de to første domme i sagen, hvor flere end 1000 unge mennesker er sigtet for at have spredt en video, hvor to 15-årige har sex.

Dommene, der er de første i en stribe af flere prøvesager over de næste par uger, skal blive en rettesnor for afgørelserne i de kommende sager.

Og det er ganske normalt, at man griber det sådan an, fortæller professor emeritus i strafferet Eva Smith.

- Det er faktisk ikke ualmindeligt, at man netop i sager, hvor der er mange mennesker, der har begået en eller anden lovovertrædelse, kører det, man kalder en prøvesag for at se, hvordan domstolene stiller sig til det her problem. Du har også set i en række af sager med økonomisk kriminalitet, at man forsøger at køre en prøvesag for at se, hvad siger retten til det med henblik på, hvordan man skal behandle de øvrige sager, siger hun til TV 2.

Effektivt og retfærdigt

Fremgangsmåden med prøvesager viser også, at anklagemyndigheden vil arbejde effektivt og retfærdigt med sagerne, mener Hanne Hartoft, der er adjunkt i straffe- og socialret ved Aalborg Universitet og beskæftiger sig med børn og unges retsforhold:

- De har fundet nogle sager, som repræsenterer nogle generelle elementer, men som samtidig også er forskellige. Der er behov for både at se på de elementer, der er ens i sagerne, men også at se på, hvad der kunne gøre dem lidt forskellige. Og det er også det, vi ser ved, at udfaldet blev forskelligt i dag, siger hun til TV 2.

Ved Retten i Randers blev en 20-årig mand idømt 30 dages betinget fængsel, mens en 19-årig mand ved Retten i Lyngby blev idømt 40 dages betinget fængsel for at dele sexvideoen med andre.

Ikke nødvendigvis samme straf til alle

Men selv om prøvesagerne skal give rettesnore for de fremtidig sagers behandling, betyder det ikke, at alle straffe nødvendigvis kommer til at lægge på det niveau:

- Tilsyneladende er der sket det samme: Der er nogle, der har delt en video. Men en strafudmåling vil altid helt konkret hænges op på, om der i sagen er nogle skærpende eller nogle formildende omstændigheder, siger hun og uddyber:

- Det kan for eksempel betyde noget, hvor gammel gerningsmanden er, og om gerningsmanden tidligere har begået noget strafbart.

Kommer ikke på børneattesten

Der har, siden den opsigtsvækkende sag blev offentliggjort, været historier fremme i medierne om visse af de sigtede, der frygter, at deres fremtidige jobmuligheder er i fare. Men ifølge Hanne Hartoft er det ikke nødvendigvis sådan:

- Det er sådan, at den kriminalitet, man begår, normalt bliver noteret på straffeattesten. Det er også sådan, at hvis man er under 18 år, kan man faktisk, hvis det er første gang, man begår noget, slippe for, at det kommer frem på straffeattesten.

Det er også blevet diskuteret, om det vil komme til at stå på de dømtes børneattest de næste 10 år. Det vil i givet fald betyde, at de ikke kan arbejde med børn som eksempelvis pædagog eller frivillige i en sportsklub. Men det er en smule overdrevet, mener professoren:

- I hvert fald sådan som jeg har forstået sagen i dag, så drejer det sig om, at den krænkede er over 15 år. Og det betyder, at det ikke kommer på den såkaldte børneattest. I hvert fald ikke som reglerne er lige nu, siger Hanne Hartoft.

Tirsdag behandles endnu to prøvesager ved Retten i Lyngby.