Krimi

Hackere har let adgang til børneværelset, soveværelset og resten af dit liv

Ideen om, at hackere udelukkende slår til mod store virksomheder eller berømtheder fra den røde løber er for længst død.

Hackerne kan tjene lige så mange penge ved at hacke børn, bedstemødre og alle os andre. Deres metoder er mange, og herhjemme fortsætter mængden af anmeldelser med at stige. På syv år er antallet af privatpersoner, der er blevet hacket, mere end syvdobbelt. Det viser helt nye tal fra Rigspolitiet.

Politikommissær Sonny Olesen er én af dem, der sidder med de sager der bliver meldt til politiet, og han kan sagtens genkende tallene fra sit daglige arbejde.

- Dansk politi oplever et stigende antal sager, hvor borgere udsættes for kriminalitet rettet mod deres digitale enheder, fortæller han

Her på TV 2 har vi fortalt flere historier om privatpersoner, der har meldt sager om hacking til politiet. En af dem er en 23-årig mand, som stillede sig frem på TV 2 og fortalte, at han havde været offer for det såkaldte ”sextorsion” – en form for seksuel afpresning. En hacker havde skaffet sig adgang til den unge mands webkamera og kunne dermed både slukke, tænde og lave optagelser med kameraet. En dag modtog den 23-årige mand en mail fra hackeren. ”Send me 400 $ (…) make it fast” stod der. Og hvis den unge mand ikke betalte, truede hackeren med at offentliggøre en video han havde optaget. En video, hvor man kunne se den unge mand onanere. Hackeren truede med at sende videoen til den unge mands venner og familie.

- Det er jo helst ikke en video jeg har lyst til at andre skal se. Jeg havde jo ikke engang selv lyst til at se den, sagde den unge mand, da han fortalte sin historie på TV 2, og fortsatte:

- Til at starte med går jeg jo bare i panik. Det eneste jeg tænker er, hvad sker der her? Jeg har jo på ingen måde kontrol over situationen. Det er fuldstændig i en andens hænder, på en jeg ikke kender, som lige pludselig kan ydmyge mig på et splitsekund og det er jo sindssygt ubehageligt.

Den unge mand betalte ikke hackeren. I stedet skrev han rundt til sine venner og bad dem lade være at åbne videoen, hvis de fik den tilsendt. Videoen er endnu ikke blevet sendt til nogen.

Ifølge Mikkel Brøndum, som er en såkaldt etisk hacker hos firmaet CGI, kan stigningen af hackerangreb mod private skyldes, at vi selv er med til at give hackerne bedre og bedre arbejdsbetingelser. Et eksempel er, når vi installerer videoovervågning derhjemme:

- Mange har videoovervågning for at føle sig sikker, men så tænker man ikke på, hvor lette de kameraer er at hacke, og så kan hackerne pludselig kigge med i, hvad der foregår i folks hjem, siger Mikkel Brøndum. 

Det er det fænomen, han kalder ”Internet of things”. Vi køber hele tiden nye enheder, som kan kobles på vores trådløse netværk derhjemme. Det kan være alt fra kaffemaskinen, lamperne og køleskabet til tyverialarmen og endda babyalarmen.

For nogle år siden kunne et forældrepar i Houston, USA, pludselig høre en mands stemme fra værelset, hvor deres 2-årige datter lå og sov. Manden kaldte deres datter ”forpulede tåbe” og sagde ”vågn op din lille tæve”. Forældrene skyndte sig ind i værelset og opdagede, at stemmen kom fra babyalarmen.

- Alle de her devices, der for bekvemmelighedens skyld går på nettet, udgør en kæmpe trussel, siger Mikkel Brøndum.

Det kan være svært at gardere sig fuldstændig mod hackere, men ifølge Sonny Olesen fra Rigspolitiet er der nogle helt simple ting, vi kan gøre for at sikre os selv bedre. Han råder os eksempelvis til at have sikre kodeord, som betyder at vores kodeord skal være længere og mere komplicerede. Derudover er det en god ide at lave løbende opdateringer af vores computerprogrammer og selvfølgelig kun reagere på sikre mails, hvor vi kender afsenderen.

Men meget kunne tyde på, at hackernes metoder hele tiden bliver bedre, og de bliver derfor svære at holde på afstand. Her på TV 2 er vi ved at lave et program om privatpersoner, der bliver hacket og vi vil derfor gerne høre fra folk, der har oplevet at hackere trængte ind på deres computer, sociale medier, webcamera eller noget helt fjerde.

Har du selv oplevet at blive hacket, eller kender du nogen, kan du skrive til journalist Camilla Tolberg på cato@tv2.dk.