To unge tiltalt for brand på historisk mølle - den ene er også tiltalt for overgreb

16x9
Dansk kulturarv stod i flammer den 20. maj 2017. Foto: Local Eyes

En 17-årig dreng er tiltalt for optagelse og deling af en sexvideo samt for at have sex med en 14-årig pige.

To unge på 17 og 18 år er tiltalt for brandstiftelse af den fredede og historiske Søndersted Stubmølle i Strandparken i Holbæk.

Ulykken skete i maj sidste år, og de to unge kræves nu dømt til at betale en erstatning på 4,6 millioner kroner.

Det skriver Ekstra Bladet.

17-årig tiltalt for overgreb

Udover brandstiftelse er den 17-årige også tiltalt for optagelse og deling af en sexvideo med en 14-årig pige. Derudover er han tiltalt for overgreb på pigen og for at have sex med hende, da hun kun var 13 og 14 år gammel.

Undervejs har en 16-årig dreng filmet handlingen med pigens egen telefon – han er også tiltalt. Alle tre drenge stilles for Retten i Holbæk på torsdag.

Videoen er senere blevet delt af både den 16- og 17-årige, og derfor er de begge tiltalt for besiddelse og deling af børneporno, blufærdighedskrænkelse af pigen og for at have udsat hende for andet seksuelt forhold end samleje.

Brød døren op til stubmøllen

Ilden i stubmøllen opstod, da drengene brød døren til stubmøllen op for at lave et bål. Det førte til, at møllen hurtigt blev omgivet af flammer. Branden var så voldsom, at brandvæsenet måtte tilkalde forstærkninger og måtte bruge havvand fra fjorden til at slukke branden.

Det var flere vidner, der var til en fest i parken, der førte politiet på sporet af de unge mænd. Nogle af vidnerne var i møllen, kort tid før at flammerne for alvor tog fat i den historiske stubmølle.

Søndersted Stubmølle står på Kulturministeriets liste over dansk kulturarv og fredede og bevaringsværdige bygninger. Her beskrives den som et kulturhistorisk værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype.

Møllen er bygget omkring år 1700. Møllen stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet otte kilometer sydpå til Søndersted. Mølleriet blev indstillet i 1928. I 1938 blev møllen flyttet til sin nuværende placering i Strandparken.