Ubådssagen

Peter Madsens ubådskollega: - Han drømte om at begå den perfekte forbrydelse

For første gang fortæller Peter Madsens ubådskollega gennem ni år, at Peter Madsen drømte om at blive jagtet af udrykningskøretøjer og helikoptere.

Steen Lorck er en af de personer, som har brugt mest tid i Peter Madsens ubåd, men han har ikke før udtalt sig om ubådssagen. Torsdag aften bryder han tavsheden i TV 2s kriminalmagasin Station 2.

- At man kan tage så meget fejl af et menneske, det chokerer mig. Det er en mand, som jeg har gået op og ned af i årevis jo. I ni år.

Lorck er orlogskaptajn og har tidligere sejlet med Søværnets ubåde. Han mødte Peter Madsen for knap 10 år siden, og efterfølgende fik han titlen fartøjschef på Nautilus af den nu drabstiltalte ubådskollega.

- Det begyndte med en to timer lang rundvisning i ubåden, og det stod klart for mig, at han var tekniker og manglede en som mig, der operativt og navigatorisk kunne sejle en ubåd.

Den perfekte forbrydelse

- Han var altid meget korrekt over for mig. Han omtalte mig altid pænt som kaptajn. Lidt spøgefuldt, selvfølgelig.

Steen Lorck havde aldrig forestillet sig, at Peter Madsen kunne ende som drabstiltalt. Men i dag er der særligt én episode, som fartøjschefen har behov for at fortælle om.

- På et tidspunkt nævner han for mig, at han havde drømt om at begå den perfekte forbrydelse, og at han godt kunne tænke sig, at udrykningskøretøjer og helikoptere jagtede ham.

På det tidspunkt prøvede Steen Lorck at overhøre Peter Madsens ord.

- Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle håndtere sådan en udtalelse. Jeg troede, han tænkte på at plyndre en bank eller begå et smykkekup. Jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at tro, at det var noget, han mente alvorligt.

Peter Madsen aflyste ubådstur, kort før han sejlede ud med Kim Wall

I interviewet med Station 2s vært Anders Lomholt fortæller Steen Lorck, at han skulle have sejlet i ubåden med Peter Madsen fredag den 11. august.

- Vi skulle have sejlet til Bornholm med afgang klokken 14. Jeg havde selv lagt sejlplanen. Det skulle tage 24 timer. Forlægningsfart fem knob.

Men de planer blev ændret. Få minutter før Peter Madsen sejlede ud med Kim Wall, modtog Steen Lorck en sms fra ham.

- Han skriver til mig, at turen til Bornholm er aflyst.

Med hvilken begrundelse?

- Ingen begrundelse. Jeg skynder mig at spørge i en sms, hvornår vi så sejler, men der kommer ikke noget svar.

Mishandlede Kim Wall inden drab

Ifølge anklageskriftet bandt og mishandlede Peter Madsen til svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus, inden han dræbte hende.

Københavns Politi mener desuden, at ubådsbyggeren havde forberedt drabet og medbragt sav, kniv, tilspidsede skruetrækkere, plastikstrips og rør.

- Vi ved allerede, at et vidne har set ham gå med en sav ned til ubåden på samme dag, hvor Kim Wall forsvandt, har TV2s rets- og kriminalreporter Astrid Søndberg tidligere udtalt.

På et pressemøde kunne anklager fortælle, at Retspsykiatrisk Klinik i København er nået frem til, at Peter Madsen er strafegnet. Endvidere konkluderes det, at han ved domfældelse kan idømmes en forvaringsstraf. Video: Rasmus Woo

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid eller sekundært forvaring. På et pressemøde tirsdag udtalte specialanklager Jakob Buch-Jepsen blandt andet, at Peter Madsen er erklæret strafegnet. 

- Han er mig modbydelig

Tilbage hos Steen Lorck fortæller ubådskollegaen til Station 2, at han har talt med Peter Madsen for sidste gang.

- Jeg kan ikke forlige mig med tanken om at se ham i øjnene. Jeg har ikke lyst til at møde ham igen. Han er mig modbydelig.

Peter Madsen har erkendt at have parteret Kim Wall, men han nægter at have mishandlet og dræbt den svenske kvinde.