Ubådssagen

Ubådssag: Anklageskrift kan give arbejdsro, forklarer erfaren forsvarer

Advokat Karoline Normann, der har forsvaret blandt andet Peter Lundin, bliver nødt til at lukke ”det modbydelige ind” for at forstå sagerne.

Tirsdag fik den drabstiltalte Peter Madsen forelagt anklageskriftet mod sig i Vestre Fængsel.

Frem mod retssagen, der starter den 8. marts, skal han nu sammen med sin advokat Betina Hald Engmark kreere det forsvar, som skal få ham frikendt for de forbrydelser, som han selv nægter at have begået.

Men hvordan gør man så det?

Det starter med en tættekam, forklarer Karoline Normann, der er advokat, psykolog og partner i Stagetorn Advokater. Som forsvarsadvokat sikrer hun sig som det første, at ”formalia er overholdt”, og så besøger hun sin klient.

- I tilsvarende sager går jeg anklageskriftet grundigt igennem med ham og ser, hvad det er for nogle udfordringer, som man står over for, siger hun i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 News.

- Man bliver nødt til at forberede ham på, at der er en stor del af befolkningen og de pårørende, der har behov for et signal om, at han godt er klar over situationen, som han sidder i.

Peter Madsen har siden august sidste år siddet varetægtsfængslet, sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Han tiltales nu for drab, partering og andet seksuelt forhold end samleje.

Hvis jeg skal forstå, hvilken situation min klient har befundet sig i, så kan jeg ikke undgå at forholde mig til det. Også på et menneskeligt plan.

Karoline Normann, forsvarsadvokat

Peter Madsens personlighed

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid eller sekundært forvaring. Sidstnævnte kan blive aktuelt, fordi Retslægerådet har vurderet, at en forvaringsdom kan være påkrævet.

- Det er på grund af hans personlighed. Man har den vurdering både fra Retspsykiatrisk Klinik og fra Retslægerådet, at hans personlighed gør, at han kan udgøre en væsentlig og nærliggende fare for andres liv, helbred og velfærd, forklarede specialanklager Jakob Buch-Larsen tirsdag på en pressebriefing.

Og ifølge Karoline Normann er anklageskriftet formentlig hverken kommet bag på Peter Madsen eller hans advokat Betina Hald Engmark.

- Det er uhyre sjældent, at man sidder som store spørgsmålstegn, og at anklageskriftet kommer bag på forsvareren og den tiltalte, siger hun.

- Når man får anklageskriftet, så tænker man: "Okay, nu har vi rammen, og så skal man ikke længere gætte." Det giver arbejdsro, og den tid bruger man til at gå anklageskriftet igennem med en tættekam og finde ud af, hvad det er for nogle ting, som man skal fokusere på.

Der sidder nogle i den anden ende

Det handler om at finde sagens kerne. Måske er der noget, som den tiltalte vil erkende, for så ”behøver man ikke bruge tid på det”, siger Karoline Normann i ’Talkshowet Lippert’.

- I tilsvarende sager går jeg det grundigt igennem med ham. Hvad er det for nogle udfordringer, som man står over for? Man bliver nødt til at forberede ham på, at der er en stor del af befolkningen og de pårørende, der har behov for et signal om, at han godt er klar over situationen, som han sidder i, siger hun.

- Hvis jeg sidder med en klient, der er tiltalt for at have gjort noget forfærdeligt, så taler jeg med ham om, hvorvidt han er klar over, at der sidder nogle i den anden ende. Nogen som kan have et særligt syn på ham.

Den drabstiltalte Peter Madsen har tidligere givet forskellige forklaringer, og disse forklaringer vil hans advokat Betina Hald Engmark nu gennemgå med ham.

Det vurderer Karoline Normann.

- Hvis ikke de allerede har gjort det, så kommer de til at bruge meget lang tid på hans forklaring og forklaringer. Hvis vedkommende har forklaret sig tidligere, så vil forklaringerne blive hevet frem under retssagen. Det kan de ikke komme udenom.

Forsvarer for Lundin i sager om prøveløsladelse

Karoline Normann er forsvarer for drabsmænd og tiltalte i sager med personfarlig kriminalitet. Hun har forsvaret Peter Kronholm - også kendt som ’Klædeskabsmorderen’ eller ’Mr. Smiley’, og den kvindelige danselærer, som sidste år blev kendt skyldig i seksuelle overgreb mod fire piger fra danseskolen.

Men blandt de mest kendte af hendes klienter er den firedobbelte morder Peter Lundin, som hun har forsvaret i blandt andet sager om prøveløsladelse.

Der er ikke nogen oplysninger, som jeg ikke kan tåle at få. Sådan er jeg indrettet.

Karoline Normann, forsvarsadvokat

I USA er Peter Lundin, der i dag har ændret navn til Bjarne Skounborg, dømt for at slå sin mor ihjel. Og i foråret 2001 blev han ved Østre Landsret idømt fængsel på livstid for at dræbe og partere sin kæreste Marianne Pedersen og hendes to sønner.

Og som advokat forsøger Karoline Normann ikke at ”lukke noget modbydeligt indenfor”.

- Det nuancerede svar er, at det bliver jeg alligevel nødt til. Hvis jeg skal forstå, hvilken situation som min klient har befundet sig i, så kan jeg ikke undgå at forholde mig til det. Også på et menneskeligt plan, siger hun i ’Talkshowet Lippert’.

- En gang imellem må man sætte sig ned og reflektere over, om noget er kommet for tæt på.

Nægter sig skyldig i drab

Peter Madsen har tidligere tilstået partering og usømmelig omgang med lig, men nægtet sig skyldig i drab og nægtet, at der skulle være foregået noget seksuelt.

- Min klient nægter sig fortsat skyldig i det erkendte omfang, oplyste hans forsvarer, Betina Hald Engmark, tirsdag til TV 2.

Men ved forsvarsadvokaten, om han er skyldig eller uskyldig?

Det er meget individuelt, fortæller Karoline Normann.

- I denne her sag tør jeg ikke komme med et bud. Men jeg vil tro, at han har fortalt hende det forløb, som han mener, er forløbet. Om det så er det, der står i anklageskriftet, det ved jeg ikke.

Personligt vil Karoline Normann gerne vide, hvad ”som gemmer sig”, så hun ikke pludselig skal blive overrasket i retten.

- Der er ikke nogen oplysninger, som jeg ikke kan tåle at få. Sådan er jeg indrettet. Heller ikke om, hvorvidt han har gjort det eller ej. Det ændrer ikke noget i mit arbejde og min tilgang til ham og sagen.

Se hele interviewet med advokat Karoline Normann i ’Talkshowet Lippert’ på TV 2 Play.