Ubådssagen

Anklageskrift klar mod Peter Madsen: Drabet på Kim Wall var planlagt i forvejen, mener politiet

Anklageskriftet mod Peter Madsen er nu klar. Drabet var planlagt, mener anklageren.

Anklagemyndigheden i Københavns Politi har i dag rejst tiltale i ubådssagen mod Peter Madsen.

Han tiltales blandt andet for drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje mod den kvindelige svenske journalist Kim Wall.

Jeg har også talt med en anden person, der har fortalt, at Peter Madsen to dage forinden forhindrede, at der blev sat sporingsudstyr på ubåden

Astrid Søndberg, rets- og kriminalreporter, TV 2

Han kræves idømt fængsel på livstid eller sekundært forvaring.

Sidstnævnte kan blive aktuelt, fordi Retslægerådet den 15. januar har vurderet, at forvaring kan være påkrævet.

Politiet holder en kort pressebriefing om sagen, som bliver sendt på både tv2.dk og TV 2 NEWS klokken 14.30.

Drab kan være sket ved halsoverskæring

Ifølge anklageskriftet er drabet sket efter forudgående planlægning og forberedelse, mens måden Kim Wall blev dræbt på er ukendt. Det kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning, skriver politiet.

Det er helt klart, at et planlagt og forberedt drab, det er en noget alvorligere sag

Professor emeritus, Eva Smith

Der er samtidig rejst tiltale for andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter og for partering. Det skriver Københavns Politi.

- Politiet rejser ikke sådan en tiltale, hvis de ikke mener, at de kan føre bevis for det, siger TV 2s rets- og kriminalreporter Astrid Søndberg.

- Politiet må være nået frem til noget i løbet af efterforskningen, der viser, at Peter Madsen havde forberedt det.

- Vi ved allerede, at et vidne har set ham gå med en sav ned til ubåden på samme dag, hvor Kim Wall forsvandt. Jeg har også talt med en anden person, der har fortalt, at Peter Madsen to dage forinden forhindrede, at der blev sat sporingsudstyr på ubåden, siger Astrid Søndberg.

Ubåden skal destrueres

Anklagemyndigheden kræver desuden, at Peter Madsens ubåd bliver konfiskeret og destrueret.

Peter Madsen er lige nu varetægtsfængslet, foreløbigt med frist til den 7. februar 2018.

Ved fristen vil anklagemyndigheden kræve Peter Madsen fængslet frem til, at han har fået sin dom.

Retssagen mod ham er berammet til otte retsdage med start den 8. marts 2018 og med forventet dom den 25. april 2018.

Stærkt skærpende omstændighed

Hvis der er hold i anklagen om, at Peter Madsen har planlagt drabet, så er det en stærkt skærpende omstændighed. Det siger professor emeritus i strafferet Eva Smith.

- Det er helt anderledes, end hvis man helt impulsivt bliver rasende, og så ender det med et drab. Det er helt klart, at et planlagt og forberedt drab, det er en noget alvorligere sag.

Det er svært at sige, hvilke beviser politiet kan have for, at drabet er planlagt, men Eva Smith vover nogle bud:

- Det kan være, at han har skrevet et eller andet, det kan være, at han har ført en slags dagbog, han kan have talt med nogen om det, han kan eventuelt have haft kontakt til hende. Det er ikke til at vide, hvad anklagemyndigheden har af beviser, men når de skriver, at de har tænkt sig at rejse tiltale for, at det var et planlagt drab, så må de have beviser af en eller anden art.

Nægter sig skyldig i drab og seksuelle forhold

Peter Madsen har tidligere tilstået partering og usømmelig omgang med lig, men nægtet, at der skulle være foregået noget seksuelt, eller at han skulle være skyldig i drab.

- Min klient nægter sig fortsat skyldig i det ikke erkendte omfang, oplyser hans forsvarer, Betina Hald Engmark, til TV 2.

Peter Madsen har indtil videre kategorisk afvist politiets påstand om, at han har dræbt den svenske journalist Kim Wall, som forsvandt den 10. august.

Dele af hendes lig blev siden fundet i Øresund ad flere omgange. Politiet er nu i besiddelse af alle dele af liget.

Peter Madsen blev anholdt kort efter, at han var kommet i land, og sigtet for drab og usømmelig omgang med lig. Sigtelsen har dog ændret ordlyd under hans varetægtsfængsling.

Oprindeligt nægtede Peter Madsen begge anklager, men i en afhøring med politiet den 14. oktober valgte han at tilstå usømmelig omgang med lig.