Ubådssagen

Advokat: Derfor er livstid til Peter Madsen over målet

Forsvarsadvokat mener, at det er mere realistisk, at Peter Madsen idømmes 14 til 16 års fængsel end en straf på livstid.

Drabet på den svenske journalist Kim Wall var planlagt.

Sådan lød budskabet fra anklageskriftet, der tirsdag blev rejst i ubådssagen mod Peter Madsen.

Her stod det ifølge anklageskriftet klart, at drabet var sket efter forudgående planlægning og forberedelse, mens måden Kim Wall blev dræbt på fortsat var ukendt. 

Samtidig er der rejst tiltale for andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter og for partering.

Peter Madsen tiltales for drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje mod den kvindelige svenske journalist Kim Wall, og han kræves idømt fængsel på livstid eller sekundært forvaring, oplyste Anklagemyndigheden i Københavns Politi.

Tidligere var han sigtet for at have dræbt og senere parteret liget af Kim Wall.

Men det kan blive vanskeligt for anklagemyndigheden at føre tiltalen igennem. Det vurderer forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

- Umiddelbart tror jeg, anklagemyndigheden skyder over målet ved at forlange en livstidsdom. Sædvanligvis får man kun livstid, hvis man har mere end ét drab på samvittigheden, siger hun til Ritzau og tilføjer, at den tidsubestemte livstidsstraf er et svagt punkt i anklageskriftet.

I stedet vil hun ifølge Ritzau vurdere, at en fængselsstraf på 14 til 16 år er mere passende.

Livstidsdomme er i udgangspunktet tidsubestemte. Den dømte kan tidligst prøveløslades efter 12 år. I gennemsnit bliver en livstidsdømt prøveløsladt efter 15 til 16 års fængsel. 

Bevismaterialet er afgørende

Eva Smith, som er professor emeritus i strafferet, forklarer, at det handler om, hvorvidt der er hold i anklagen om, at Peter Madsen planlagde drabet. Hvis det er tilfældet, er det en stærkt skærpende omstændighed, mener hun.

- Det er helt anderledes, end hvis man helt impulsivt bliver rasende, og så ender det med et drab. Det er helt klart, at et planlagt og forberedt drab er en noget alvorligere sag.

- Det er helt anderledes, end hvis man helt impulsivt bliver rasende, og så ender det med et drab. Det er helt klart, at et planlagt og forberedt drab, det er en noget alvorligere sag. Video: Jane Bruun Elkjær

TV 2s rets- og kriminalreporter Astrid Søndberg har fulgt sagen tæt siden dens begyndelse. Hun mener ikke, at politiet rejser sådan en tiltale, "hvis de ikke mener, at de kan føre bevis for det".

- Politiet må være nået frem til noget i løbet af efterforskningen, der viser, at Peter Madsen havde forberedt det, siger hun og tilføjer:

- Vi ved allerede, at et vidne har set ham gå med en sav ned til ubåden på samme dag, hvor Kim Wall forsvandt. Jeg har også talt med en anden person, der har fortalt, at Peter Madsen to dage forinden forhindrede, at der blev sat sporingsudstyr på ubåden.

Peter Madsen nægter sig skyldig i drab

Men selvom der er ubekræftede indicier på, at politiet kan have bevis for, at drabet er planlagt, er det svært at vurdere, forklarer Eva Smith. Dog har hun et par bud på, hvad beviserne kunne være.

- Det kan være, at han har skrevet et eller andet, det kan være, at han har ført en slags dagbog, han kan have talt med nogen om det, han kan eventuelt have haft kontakt til hende. Det er ikke til at vide, hvad anklagemyndigheden har af beviser, men når de skriver, at de har tænkt sig at rejse tiltale for, at det var et planlagt drab, så må de have beviser af en eller anden art, siger hun.

Peter Madsen har indtil videre kategorisk afvist politiets påstand om, at han har dræbt den svenske journalist Kim Wall, som forsvandt den 10. august.

Under tidligere afhøringer forklarede Peter Madsen først, at Kim Wall døde som følge af en kulilteforgiftning i ubåden på et tidspunkt, hvor han selv var på ubådens dæk.

Senere tilstod han, at det var ham, der havde gennemført partering af hendes lig og siden smidt alle ligdele i Køge Bugt.

Forsvarer Betina Hald Engmark oplyser til TV 2, at hun tirsdag har besøgt Peter Madsen i fængslet. De har talt om anklageskriftet, og hvad der nu skal ske. Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig i drab.

- Hans stillingtagen er uændret, siger Betina Hald Engmark.

Retssagen mod Peter Madsen er sat til at vare otte retsdage med start den 8. marts 2018 og med en forventet dom den 25. april 2018.