Terrortruslen mod Danmark er stadig alvorlig, siger PET
Der kan være personer, der udgør en terrortrussel blandt flygtninge og migranter i Danmark, lyder det i ny trusselsvurdering.
Det er fortsat konflikten i Syrien og terrorgruppen Islamisk Stat, der udgør den største risiko mod Danmark. En trussel, der kommer fra både mænd og kvinder. Det fremgår af den årlige såkaldte Vurdering af Terrortruslen i Danmark (VTD) der i dag er blevet offentliggjort.
- Terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Det har den været i et par år, men den ændrer sig løbende, og det er derfor, vi opdaterer trusselsbilledet, siger Finn Borch Andersen, der er politichef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Siden 2012 er mindst 150 personer udrejst fra Danmark til Syrien eller Irak ifølge PET's Center for Terroranalyse. Det er fem flere end i sidste års vurdering. Antallet, der er udrejst, har dog de seneste år været faldende, og det seneste år er meget få udrejst. Langt hovedparten er yngre mænd, men også flere kvinder er udrejst. Nogle af dem har haft børn med, andre har fået børn dernede.
129 af de 150 udrejste er mænd, 21 er kvinder. 38 er døde. 50 af de i alt 150 udrejste er ifølge Center for Terroranalyse retur i Danmark, 32 befinder sig i andre lande og 30 personer befinder sig stadig i konfliktzonerne – halvdelen af dem er kvinder.
Flere retsopgør i gang
TV 2 beskrev i marts sidste år i dokumentaren 'Er mine piger hellige krigere?' to unge kvinder fra Brøndby Strand, der året før pakkede deres kufferter og fortalte deres forældre, at de skulle på weekendtur. Men alt tyder på, at de tilsluttede sig terrororganisationen Islamisk Stat, og altså er to af de kvinder, der indgår i PETs opgørelse.
Det er netop de tidligere krigere i Syrien og Irak, der udgør en trussel mod Danmark, fortæller Finn Borch Andersen fra PET.
- IS har tabt militært terræn, og det betyder, at der er en række fremmedkrigere, der ønsker at forlade Syrien og Irak nu. Det er interessant for os at vide, hvor de skal hen, for de kan udgøre en trussel mod Vesten og mod Danmark.
Netop nu er et retsligt opgør i gang med flere af de hjemvendte IS-krigere. Otte er dømte eller tiltalte. Blandt andet den tidligere pizzabager fra Ishøj, Enes Ciftci, der har fået seks års fængsel for at tilslutte sig IS i Syrien og i november måned mistede sit danske statsborgerskab i Højesteret.
To mænd på 26 år har ved retten i Aarhus og retten på Frederiksberg fået henholdsvis tre og fire års fængsel for at tilslutte sig IS. De slap for at miste deres danske statsborgerskab, men begge domme fra byretten er anket. Og flere sager venter på afgørelse ved retten i Glostrup og i Esbjerg.
Og når hjemvendte Syrien-krigere skal afsone deres straffe, udgør de endnu en risiko for at radikalisere og påvirke andre indsatte. Derfor vil der ifølge Center for Terroranalyse over de kommende år være ekstra fokus på risikoen for radikalisering i fængslerne.
Asylansøgere fra Tyskland og Sverige anholdt
Afviste asylansøgere har været involveret i flere angreb i Europa. Og antallet af angreb har været højere i 2017 end det var i 2016. Ifølge PET var der i 2017 over seks angreb og angrebsforsøg i gennemsnit per måned. Og også i Danmark er vurderingen, at der blandt flygtninge og migranter kan være personer, der udgør en terrortrussel.
Senest er en 30-årig asylansøger i Sverige blevet anholdt i Danmark mistænkt for at ville begå en terrorhandling i København. Han er mistænkt for at stå i ledtog med en nu dømt asylansøger i Tyskland, der har fået seks et halvt års fængsel for at planlægge et terrorangreb i Danmark.
Men konflikterne i Syrien og Irak fører ikke kun til trusler fra militante islamister og hjemvendte Syrien-krigere. Også i det højreekstremistiske miljø er der ifølge PET personer, der kan ty til vold. En trussel, der er rettet mod religiøse mindretal, asylcentre, flygtninge, migranter samt mod udvalgte politikere og berørte myndigheder.