Krimi

Dømt for uagtsomt drab på to med vandscooter

En 25-årig mand har fået sin straf for vanvidssejlads i Københavns Havn. Han sejlede sin vandscooter ind i to unge kvinder og dræbte dem.

To års fængsel.

Sådan lyder dommen over en 25-årig mand, efter at han en aften i maj tog del i en meget omtalt vanvidssejlads, der endte med at koste to amerikanske udvekslingsstuderende livet. 

Ulykken fandt sted lørdag den 6. maj 2017 i Københavns Havn, hvor den 25-årige sammen med syv kammerater sejlede i høj fart gennem inderhavnen, inden han mistede kontrollen over sin vandscooter og påsejlede en langsom udlejningsbåd med de to kvinder og deres fem veninder. 

Linsey Malia døde på stedet, 21 år gammel. Leah Bell åndede ud få timer senere på Rigshospitalets traumecenter. Hun blev 18 år gammel.

Dommens præmisser

- Thi kendes for ret, indledte retsformand Pia Petersen torsdag klokken 14 afsigelsen af dommen i Københavns Byret.

Derefter læste hun dommen op for den hovedtiltalte og efterfølgende for de øvrige syv, der alene straffes med bøde - og ikke fængsel. Bøder i størrelsesordenen 3.700 kroner til 11.700 kroner.

- Det er vores opfattelse, at det havde tilfældighedens præg, at man mødtes og sejlede ind i Københavns Havn, lød det fra retsformanden. 

Det samme mener retten om sejladsen i Københavns København.

- Vi kan se og høre fra vidner, at det er mere eller mindre tilfældigt, om man sejler sammen, forklarede retsformanden. 

Derfor er straffen for de i alt otte tiltalte blevet vurderet hver for sig, da retten ikke mener, det er bevist, at de - som anklagemyndigheden ellers argumenterede for - har sejlet som gruppe og efter forudgående aftale.

Sendt til afsoning med blanke øjne

Den 25-årige mand modtog dommen.

- Vi er tilfredse med dommen. Det er en besindig dom, der markerer, at han skal have en alvorlig straf, men at man samtidig har forholdt sig til, at det var en ulykke, sagde hans forsvarer Jane Ranum til TV 2.

- Men han er ulykkelig, og det har han været fra starten af. Han kommer til at leve med det resten af livet, sagde hun. 

Det var med blanke øjne og et langt kys, at den nu drabsdømte mand tog afsked med sin kæreste og bagefter krammede venner farvel for straks at begynde sin afsoning.

- Han vil bare have det overstået, sagde forsvarer Jane Ranum.

Forsvarer Jane Ranum - forsvarer for den drabsdømte 25-årige mand i vandscootersagen fra Københavns Havn. Video: Ida Brodtkorb

Den 25-åriges forsvarer havde procederet for, at et års fængsel ville være en rimelig straf - mens de øvrige syv forsvarsadvokater havde krævet frifindelse.

Anklager overvejer anke

Men mens den 25-årige valgte at modtage sin dom på stedet, er det uklart om den ankes af Statsadvokaten. 

Anklager Elisabeth Boserup havde på forhånd anmodet om, at den 25-årige skulle straffes med fire års fængsel - mens de syv øvrige tiltalte skulle idømmes straffe på mellem seks og otte måneders fængsel. 

- Vi vil læse dommen og derefter kontakte Statsadvokaten for at høre, om man kunne overveje at anke dommen, sagde Elisabeth Boserup efter dommen til TV 2.

Statsadvokaten har nu 14 dage til at beslutte sig.

Anklager Elisabeth Boserup i vandscooter-sagen.

Alle sejlede farligt - eller gjorde de?

Den 25-årige var som den eneste tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder - mens alle otte var tiltalt for i grov kådhed eller på hensynsløs måde - og i forening og efter fælles aftale - at have udsat andre personer for fare.

At de altså alle som gruppe havde sejlet hasarderet, med høj hastighed og med vilje på en måde, så de chikanerede andre personer i havnen.

Dette blev de altså alle frifundet for - på nær den hovedtiltalte, der i forbindelse med påsejlingen af udlejningsbåden overtrådte lovens bestemmelser.

- Der var skabt så mange bølger og turbulens i vandet, at han kom forkert ind på det. han havde ikke afpasset sin hastighed, lød det for retsformand Pia Petersen ved afsigelsen af dommen.

Kun én dømt for at flygte

På forhånd havde den 25-årige også erkendt, at han flygtede fra stedet uden at hjælpe og uden at give sig til kende.

Det havde de øvrige syv nægtet, og det er de nu også frifundet for.

- Retten har lagt til grund, at flere allerede havde forladt stedet, lød det fra retsformanden.

Retssagen har været behandlet som en domsmandssag med én dommer og to lægdommere.

Efter påsejlingen har lovgivningen omkring vandscootere været til debat både i offentligheden og på Christiansborg, og fra første januar er nye regler indført, så al sejlads på vandscooter nu kræver et særligt førerbevis.

Desuden er nye lovstramninger omkring forsikring og mulig konfiskation af vandscootere også på vej.