Politiforbund vil have dna-register efter stenkast
Debatten om brug af dna-spor blusser igen op i sagerne om stenkast fra motorvejsbroer.
Fyns Politi har fået 150 henvendelser i sagerne om stenkast fra forskelige motorvejsbroer på Fyn.
Og nettet strammes nu om gerningsmanden - eller gerningsmændene - bag blandt andet det stenkast, der sidste år kostede en 33-årig tysk kvinde livet, mens hendes 36-årige mand blev svært kvæstet.
Politiet undersøger nemlig 150 henvendelser nærmere med 20-30 specifikke personer.
Men gerningsmanden eller gerningsmændene kunne formentlig være blevet fanget langt hurtigere, hvis man i Danmark havde et såkaldt centralt dna-register.
Det mener Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.
- Det kan være en stor hjælp for politiet at have et centralt dna-register, så derfor anbefaler jeg det. Man ville meget, meget hurtigt kunne få lokaliseret nogle personer, hvis man havde et sådan register, siger han.
- Og så er der hensynet til et uskyldigt mistænkte. Det kan være en brutal oplevelse, så hvis man kan undgå det ved at have mulighed for at udtrække dna, så bør man også bruge det, siger Claus Oxfeldt.
Dna-profiler på sten
I efterforskningen af de mange stenkast på Fyn har politiet fundet et sammenfald af dna-spor fra stenkast fra broer over Fynske Motorvej og en række hærværkssager.
Disse peger i retning af, at gerningsmanden eller gerningsmændene skal findes i Odense-forstaden Tarup.
I netop Tarup har der siden juleaften for to år siden været en lang række tilfælde af hærværk, hvor sten på størrelse med en knytnæve er kastet og brugt til at knuse vinduer hos helt tilfældige borgere.
- Vi kan konstatere, at der er dna-profiler på sten, tilfældige borgere i Tarup har fået kastet ind gennem deres vinduer, som stemmer overens med den dna-profil, der er fundet på en stor marksten fra stenkastet på motorvejen i september, har Per Lydiksen Laursen, efterforskningsleder, sagt til TV 2.
I den forbindelse er det blevet nævnt, at Fyns Politi eventuelt ville bede en række personer om frivilligt at aflevere en dna-prøve.
Hjælp i politiets arbejde
Men hvis man havde etableret et centralt dna-register, ville politiet langt hurtigere kunne finde frem til gerningsmanden, mener formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt.
- I den her sag ville politiet meget tidligere kunne have haft fat i den mistænkte. Det er klart, at et dna-register ikke kan stå alene, men ved hjælp af det kunne man meget hurtigt lokalisere nogle potentielle mistænkte og hive dem ind til afhøring, siger Claus Oxfeldt.
- Det kan være en stor hjælp i efterforskningsøjemed, og jeg kan virkelig ikke se, at det her kan krænke borgernes retssikkerhed. Vi har jo også et personnummer, og vi har mange oplysninger på hinanden. Jeg kan ikke forstå den frygt, fortsætter formanden for politiforbundet.
DF vil arbejde for et register
Debatten om et nationalt dna-register har flere gange tidligere bølget frem og tilbage herhjemme.
Dansk Folkeparti meldte i september ud, at man vil arbejde på at oprette et sådant register, der skal give politiet adgang til vores genetiske fingeraftryk.
Peter Skaarup, næstformand i DF, oplyste ved den lejlighed, at han forestillede sig, at man kan få taget en vævsprøve til registeret, når man skal til lægen.
I november skrev Peter Kofoed Poulsen, retsordfører for DF, ligeledes i en blog på TV 2, at "et dna-register vil være godt for vores fælles tryghed, lette politiets arbejde og gøre det vanskeligere at være kriminel".
- Tænk, hvis Danmark havde haft et nationalt dna-register. Et register, hvori alle danskere eller udlændinge med ophold i Danmark var registreret. Det havde været et enormt fremskridt for sikkerheden og trygheden. Så ville politiet i enhver sag, hvor der var fundet dna-spor højst sandsynligt kunne finde et match – og dermed komme videre i sagen, skrev Peter Kofoed Poulsen.
Retsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen, afviser imidlertid forslaget:
- Jeg mener, at vi skal holde os til at have fingeraftryk og dna fra de kriminelle. Det er meget voldsomt at registrere alle danskere i et dna-register, siger Trine Bramsen (S) til DR Nyheder.