Krimi

Ekstra mandskab indkaldt til at opklare stenkast - politiet løfter lidt af sløret for henvendelser

Ifølge Fyns Politi peger mange af henvendelserne på konkrete personer.

Fyns Politi har fået 150 henvendelser i sagen om stenkast fra motorvejsbroer på Fyn.

Det oplyser Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, til TV 2.

-  Det er rigtig dejligt, at borgerne er så meddelsomme, siger han.

Nu skal henvendelserne efterforskes.

- Mange af henvendelserne er personanvisninger, og dem efterforsker vi selvfølgelig. Vi har kaldt folk ind henover nytår for at gennemgå henvendelserne. Også så borgerne i Tarup (Der hvor politiet har meldt ud, at de mener gerningsmændene kommer fra red.) ikke skal føle sig utrygge.

Skal gennemgå oplysninger om 20-30 personer

Politiet skal blandt andet gennemgå oplysningerne om 20-30 personer, som man har fået henvendelser om, og afgøre hvem af dem man skal tale med i forbindelse med efterforskningen. I den forbindelse kan det komme på tale at bede folk om frivilligt at aflevere en dna-prøve.

Per Lydiksen Laursen fortæller til TV 2, at politiet kender nogle af personerne, man har modtaget henvendelser om, i forvejen. 

- Jeg tror, vi måske er heldige og kan finde gerningsmanden blandt nogle af de her henvendelser, siger han.

Politiet vil blandt andet bede nogle af personerne om at aflevere et mundskrab,

- Det giver jo også en sikkerhed for dem selv, fordi vi så kan fastslå, at de intet har med sagen at gøre, siger han.

Politiet offentliggjorde tidligere på ugen nye dna-beviser i sagen. 

I tre hærværkstilfælde har Fyns Politi konstateret den samme dna-profil, som passer til en dna-profil fundet på en 40 kilo tung marksten. Den blev i september 2017 smidt ned på motorvejen fra en bro på Spedsbjergvej.

Ingen personer kom til skade, men en personbil måtte undvige stenen, og en lastbil kørte over den og fik mindre materiel skade.

Måske flere gerningsmænd

En snustobaksdåse fundet efter stenkastet ved motorvejsbroen på Spedsbjergvej har også en dna-profil, men den passer ikke til hærværksepisoderne i Tarup, men bekræfter politiets efterforskere i, at der kan være to gerningsmænd. Samme slags snustobak kan købes i blandt andet Tarup Center.

Derudover er politiet så godt som sikre på, at den betonsten, som blev brugt ved drabet på den tyske kvinde i 2016, stammer fra en byggeplads ved Tarup Center.

- Vi mener, vi skal finde gerningsmanden i Tarup eller Næsby, siger Per Lydiksen Laursen.

Natten til onsdag blev der igen kastet sten mod bilister fra den samme bro, hvor en betonklods en morgen i august 2016 ramte en bil med en tysk familie og kostede en kvinde livet

Ingen kom til skade

Ingen mennesker kom til skade, men to biler påkørte stenene og blev voldsomt skadet. Torben Radoor fra Nørre Aaby på Fyn var en af de to bilister, som ramte stenene. Han fortæller til TV 2:

- Det gav et ordentligt brag i bilen, da jeg ramte den, og airbagsene blev udløst. Jeg var meget chokeret og rundt på gulvet. Jeg tænkte ikke så meget lige der, men skyndte mig bare at ringe 112. Som den ene betjent sagde til mig, så var det et spørgsmål om, om jeg lige havde trykket lidt mere på speederen, så kunne det være endt rigtig galt. Det er en meget grim tanke at gå rundt med.

Stenkastet natten til onsdag er nummer 175 af slagsen i løbet af de seneste to år. Det svarer til et stenkast hver fjerde dag - og i 107 af sagerne er et køretøj blevet ramt.

Henvendelser spænder vidt

1. juledag løfter Per Lydiksen Laursen lidt mere af sløret for, hvilke henvendelser, politiet har fået de seneste dage. 

- Henvendelserne spænder rigtig vidt. Vi har blandt andet fået henvendelser fra borgere om grupper af personer, der færdes i specifikke områder, som ved idrætshaller og skoler. Og så har vi fået henvendelser om, at vi i forbindelse med sagen fra august 2016 efterlyste et Volvo-lignende køretøj, siger vicepolitiinspektøren mandag formiddag til TV 2. 

Per Lydiksen Laursen fortæller videre, at Fyns Politi er i fuld gang med at kvalificere de 150 henvendelser, så man kan få sat en stopper for de mange stenkast. 

- Vi opfordrer fortsat til, at man kigger op, når man kører under motorvejsbroer og er opmærksom. Alle disse hændelser er sket ved midnat, så i dagtimerne er der næsten ingen risiko. Vi har også fået belyst de broer, hvor hændelserne er sket, for at sikre os, at bilister kan køre trygt hen over Fyn, siger Per Lydiksen Laursen.