Krimi

Fængslet for terror i København gemte farlig manual

En terrorsigtet syrisk mand ville ifølge politiet angribe tilfældige i København med knive og bomber.

En 30-årig mand fra Syrien, der fredag er varetægtsfængslet sigtet for at planlægge et terrorangreb i København, gemte en manual på sin computer, der kunne bruges i forbindelse med udløsning af en sprængladning.

Ifølge Københavns Politi havde den 30-årige og en medgerningsmand planlagt at dræbe eller såre tilfældige personer med knive et ukendt sted i København, inden de udløste en eller flere sprængladninger.

Men oplysningerne fra computeren stammer ikke fra Københavns Politi, de stammer fra Sverige, hvor den 30-årige Syrer søgte om asyl i 2015.

Flag fra Islamisk Stat

Som baggrundsbillede på computeren havde den 30-årige valgt flaget fra terrororganisationen Islamisk Stat, og i en chat med et familiemedlem skrev han, at "Jeg vil dø martyrdøden".

Desuden var der propagandavideoer med selvmordsbombere og henrettelser fra terrororganisationen Islamisk Stat, ligesom han havde gemt en video, hvor terroristen bag lastbilangrebet i Nice blev hyldet.

Grundlovsforhøret i København, hvor den 30-årige M fredag blev varetægtsfængslet frem til 15. januar, blev holdt bag lukkede døre, men oplysningerne fremgår af en dombog fra en svensk terrorsag, som TV 2 er i besiddelse af. 

Ifølge politiets tiltale i den svenske sag skulle 30-årige M i oktober 2016 have kastet brandbomber mod et shiitisk kulturcenter - et angreb, myndighederne betegnede som terror, og som som terrororganisationen Islamisk Stat efterfølgende tog skylden for.

Frikendt i Sverige

Den 30-årige mand blev frikendt for terrorsagen i Sverige og modtog erstatning for at have siddet uretmæssigt fængslet, men i forbindelse med efterforskningen beslaglagde politiet hans computer.

Og det var på den computer, efterforskerne fandt en række oplysninger, som ikke førte til domfældelse i Sverige, men som tidsmæssigt også kan forbindes med angrebet i København.

Det skulle ifølge politiet have fundet sted i november 2016 - samtidig med, at svensk politi efterforskede sagen om brandangrebet i Sverige.

Tændstikmanden dømt i Tyskland

Sagen, den 30-årige M er sigtet for i Danmark, er udløber af en sag, hvor en 21-årig syrisk mand tidligere i år blev dømt til fængsel i seks år og seks måneder i Tyskland for at forsøge at smugle omkring 17.000 tændstikker, to køkkenknive, seks walkie-talkier, 17 batterier og en pakke fyrværkeri ind i Danmark.

Alt sammen i en rygsæk, han selv forklarede, at han skulle aflevere til M i København - beskrevet af hans forsvarer som en kontakt fra Islamisk Stat.

Umiddelbart alt sammen materialer, der uden de større problemer kunne anskaffes de fleste steder - men som M ikke kunne gå ud at købe, da han ifølge forklaringerne i Tyskland blev overvåget af politiet.

Materialer, der skulle bruges i et bombeangreb i København.

Kontakten fra Terrororganisationen Islamisk Stat skulle altså ifølge forklaringerne være M, der på samme tidspunkt blev overvåget og efterforsket af svensk politi i forbindelse med brandangrebet i Malmø.

Opløst familie

M kom til Sverige sammen med sin hustru og søn i 2015, men familien blev opløst, og det tog hårdt på ham. Ifølge forsvarsadvokaten i den svenske sag var han dog taknemmelig mod Sverige, der havde sørget godt for dem og givet dem et sikkert sted at være - væk fra krigen i Syrien.

M afviste også alle anklager om, at han skulle støtte Islamisk Stat - han forklarede, at han havde manualen til fremstilling af en sprængstofladning gemt på sin computer, fordi han var medlem af den frie syriske hær - og at han i øvrigt havde gemt selvmordsvideoer og materiale fra Islamisk Stat alene for at følge med i det, der skete i hans hjemland.

Han var interesseret i medierne og fulgte godt med.

At han i en Facebook-samtale med sin mor havde skrevet, at han var i Europa som 'jihad', forklarede han med, at han blandt andet samlede tøj ind til Syrien.

Og når han i samme samtale skrev, at "Vi skal dræbe hele verden, til Gud bliver dyrket 100 procent" - så henviste han til, at "vi" er det syriske folk, der er i oprør - ikke terrororganisationen Islamisk Stat.

Varetægtsfængslingen af den 30-årige i København er sket med begrundelse i, at han på fri fod vil kunne skade politiets efterforskning, ligesom der ifølge politiet er risiko for, han flygter.