Krimi

Terrormistænkt anholdt i København skulle modtage rygsæk med 17.000 tændstikker

Manden er i dommervagten i Københavns Byret blevet varetægtsfængslet i 24 dage. Han er sigtet for forsøg på medvirken til terror.

En 30-årig mand, der forbindes med et planlagt terrorangreb et ukendt sted i den danske hovedstad, er anholdt af Københavns Politi.

Manden er sigtet for forsøg på medvirken til terror og blev fredag fremstillet bag lukkede døre i et grundlovsforhør i dommervagten i Københavns Byret. Han er blevet varetægtsfængslet i 24 dage frem til den 15. januar.

Til grund for fængslingen ligger, at der er risiko for, at manden kan finde på at flygte, ligesom han kan påvirke politiets efterforskning, hvis han bliver løsladt.

Der er nedlagt navneforbud i sagen, hvorfor den sigtedes navn ikke kan offentliggøres. Manden nægter sig skyldig.

Senioranklager Sidsel Klixbüll udtaler i en pressemeddelelse fra Københavns Politi, at ”vi ser med stor alvor på planlagte terrorangreb mod Danmark, og vi er tilfredse med, at retten har varetægtsfængslet den sigtede”.

Den sigtede kædes sammen med den 21-årige syrer Dieab Khadigah - også kaldet "Tændstikmanden" - der den 12. juli blev idømt seks år og seks måneders fængsel ved retten i Ravensburg i Tyskland for at planlægge et terrorangreb et sted i København.

Skulle modtage 17.000 tændstikker og fyrværkeri

Dieab Khadigah forsøgte i 2016 at rejse ind i Danmark over grænsen ved Rødby med en rygsæk fyldt med 17.000 tændstikker, 17 batterier, fyrværkeri, to køkkenknive og walkie-talkier - og ifølge oplysninger, der kom frem under retssagen, var det planen, at han skulle udlevere rygsækken med al dens indhold til den mand, der nu er anholdt i København.

Under den tyske retssag kom det desuden frem, at der kunne være tale om én eller flere medgerningsmænd i Danmark.

Ifølge den tyske anklagemyndighed skulle Dieab Khadigah mødes med en lokal kontaktperson i København. De aftalte et kodeord, som skulle være forudsætningen for, at kontaktpersonen kunne få udleveret rygsækken, og ”derefter var min opgave overstået”, har den 21-årige syrer forklaret i retten i Ravensburg.

- Kontaktpersonen i Danmark var under konstant overvågning, så derfor kunne han ikke købe den slags uden at få problemer, sagde han i retten i sommer.

Den såkaldte "Tændstikmand"  blev dog afvist ved den danske grænse i 2016, da han ikke var i besiddelse af et gyldigt pas. Og dermed fik den nu terrorsigtede ikke overleveret rygsækken, som det ellers skulle have været planlagt.

Ifølge retten i Ravensburg sympatiserede 21-årige Dieab Khadigah med terrororganisationen Islamisk Stat.