Krimi

Politiet efterforsker serieforbryder - kan stå bag 15 tilfælde af hærværk med sten

Fyns Politi kalder gerningsmand, der står bag en række stenkast i Odense og omegn, for serieforbryder.

"Serieforbryder" er det ord, som politiet nu hæfter på den eller de, der menes at have stået bag stenkast mod biler på Den Fynske Motorvej. 

- De stopper ikke, før de bliver fanget, siger vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen fra Fyns Politi til TV 2.

- Gerningsmanden er en kyniker, på grænsen til en psykopat. Når man overhovedet ikke har noget empati for det, man går og laver, og man bliver ved med at gøre det, så er man meget afstumpet i min verden, siger vicepolitiinspektøren.

Politiet mener, at samme person - eller personer - står bag fire stenkast, herunder det, som kostede en 33-årig tysk mor livet, mens hendes 36-årige mand blev svært kvæstet og gjort invalid for altid.

Vicepolitiinspektør Per Lydiksen Laursen fra Fyns Politi mener, at stenkastene fra Den Fynske Motorvej er foretaget af samme gerningsmand eller -mænd. Video: Karoline Lunddal Dam

Sammenfald af dna-spor

Et sammenfald af dna-spor fra stenkast fra broer over Den Fynske Motorvej og en række hærværkssager peger i retning af, at gerningsmanden - eller gerningsmændene - skal findes i Odense-forstaden Tarup.

I netop Tarup har der siden juleaften for to år siden været en lang række tilfælde af hærværk, hvor sten på størrelse med en knytnæve er kastet og brugt til at knuse vinduer hos helt tilfældige borgere.

En snustobaksdåse fundet efter stenkastet ved motorvejsbroen på Spedsbjergvej har også en dna-profil, men den passer ikke til hærværksepisoderne i Tarup, men bekræfter politiets efterforskere i, at der kan være to gerningsmænd. Samme slags snustobak kan købes i blandt andet Tarup Center.

Desuden er politiet så godt som sikre på, at den betonsten, som blev brugt ved drabet på den tyske kvinde i 2016, stammer fra en byggeplads ved Tarup Center.

- Vi mener, vi skal finde gerningsmanden eller gerningsmændene i Tarup eller Næsby, siger Per Lydiksen Laursen.

Han oplyser, at der har været 10 tilfælde af hærværk i Tarup og fem tilfælde af stenkast mod motorveje.

- Sådan som vi oplever det, så accelererer det for gerningsmændene. De starter med at smide en sten gennem en rude på en knytnævestørrelse, og så går de over til sten, der vejer de der 30-50 kilo. Vi frygter lidt, hvad det næste er, når vi skubber dem væk fra motorvejen, siger vicepolitiinspektøren fra Fyns Politi til TV 2. 

Politiet beder om borgernes hjælp

Per Lydiksen Laursen opfordrer borgere i Tarup og i Odense i det hele taget til at kontakte politiet, hvis de har oplysninger i sagen. 

- Vi ved ikke, hvad det næste er, så lidt kynisk kan vi sige, at den borger, der ikke henvender sig, kan risikere selv at blive ramt af de her hændelser, hvis man færdes på motorvejen eller kører under motorvejsbroerne, siger vicepolitiinspektøren.

- Derfor skal man virkelig vise samfundssind og hjælpe hinanden, for det er rigtig alvorligt, det her. Ved august-ulykken i 2016 blev en kvinde slået ihjel og en mand fuldstændig invalideret. I den hændelse, der var for to dage siden, blev der kastet tre sten ned umiddelbart efter hinanden, og heldigvis er der ikke nogen, der bliver ramt. Det var et lykketræf, at der kun var materielle skader, fortsætter Per Lydiksen Laursen.

Fredag formiddag har Fyns Politi fået omkring 30 nye henvendelser i sagen. 

- Vi må sige, at borgerne virkelig har taget handsken op og henvendt sig. Det er vi rigtig, rigtig glade for, og vi skal nok behandle henvendelserne varsomt. Vi er i gang med et rigtig stort efterforskningsarbejde lige nu, siger han til TV 2.