Krimi

Mikkel Beha indkaldt i retten: Vandscootere skovlede vand ind i båd inden dødsulykke

Flere vidner fortalte i dag i Københavns Byret, at vandscootere sejlede i meget høj fart, inden to kvinder blev dræbt.

Den rutinerede sejler Mikkel Beha var til stede i Københavns Havn den 6. maj 2017, da to amerikanske udvekslingsstuderende blev sejlet ned af en vandscooter og dræbt.

Sammen med sin familie så han otte vandscootere, der susede i meget høj fart gennem havnen. Både før og efter ulykken.

- Først var det omkring 19.15. Vi var ud for det, der hedder Nokken, sagde Mikkel Beha onsdag i Københavns Byret, hvor anklagemyndigheden havde indkaldt ham som vidne.

Kunne høre, hvad de sagde

Her er en 25-årig mand tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder - og han og syv kammerater er desuden tiltalt for at sejle så hensynsløst, at andre personers liv og helbred var i fare.

- Vi ser en gruppe på otte vandscootere sejle op mod os, sagde Mikkel Beha, der sammen med familien havde lagt til ved en bro for at spise aftensmad på vandet.

Der var snak og råb imellem vandscooterne. Nogle sejlede lidt ind i et nærliggende bassin. Familien Beha var tæt på, så de kunne høre deres samtale.

Skovlede vand med vilje

To af vandscooterne sejlede hen mod en hvid speedbåd. De sejlede hurtigt rundt om båden flere gange.

- Det lykkes dem at skovle en del vand ind i båden. Bagefter sejler de hen mod de andre. De råber og giver udtryk for, at "haha, der fik vi dem", berettede Mikkel Beha.

Han oplevede, at de var ude på at skovle så meget vand ind i speedbåden som muligt. Han så ikke, om der var gået noget forud for episoden.

Sønner var blevet truet

Mikkel Behas sønner havde et par uger forinden set et par af de samme vandscootere, der var ved at sejle dem ned inde i den smalle kanal ved Gammel Strand. Da var sønnerne blevet truet, fortalte han.

Og derfor oplevede familien vandscooter-sejlerne som aggressive og valgte at gøre det skjult, da de optog to videoer af gruppen.

Anklageren viste den første video på de skærme, der var stillet frem i retten. Billederne viste klare hvide skumsprøjt, da en vandscooter sejlede tæt rundt om båden.

Alle de tiltalte har nægtet, at de lavede kunster, sejlede hurtigt eller generede andre på vandet.

Frygtede følger af vild sejlads

- Vi taler med hinanden bagefter. Og vi siger ordene: "Nu håber vi ikke, at de sejler nogen ihjel", lød det fra Mikkel Beha, der også talte med sine hænder.

Efter noget tid så de vandscooterne igen. Denne gang sejlede de i høj fart den anden vej mod syd - og igen talte familien om det, de oplevede.

- Vi talte om, at det så ud som om, at de var på flugt fra noget, sagde Mikkel Beha.

Han lagde mærke til, at de ikke længere sejlede som en gruppe.

Flygtede i panik

Den 25-årige hovedtiltalte har tilstået, at det var hans vandscooter, der ramte udlejningsbåden. Ligesom han har tilstået, at han gik i panik og flygtede fra gerningsstedet.

En enkelt af hans kammerater har forklaret, at han sejlede hen til båden og tilbød sin hjælp.

Alle nægter vanvidssejlads - og de øvrige syv nægter også, at de flygtede fra ulykken uden at hjælpe.

Mikkel Beha anslår, at de nok sejlede mindst 50 kilometer i timen, da de sejlede væk. Den tilladte hastighed er omkring 11 kilometer i timen - eller seks knob.

Meget høj fart

Yderligere fire vidner beskrev onsdag i Københavns Byret den sejlads, der gik forud for dødsulykken.

Et vidne fortalte, at han så flere af vandscooterne sejle med måske 70 eller 80 kilometer i timen, da de sejlede ind gennem sluserne ved Sydhavnen.

Et andet vidne så også to eller tre vandscootere chikanere en speedbåd, hvor de med vilje sprøjtede vand ind over rælingen på den.

- Jeg husker en hvid speedbåd, der blev angrebet, forklarede vidnet.

Han så også, at førerne af vandscooterne helt tydeligt lavede store bølger, der skyllede ind over båden - og at de efter hans overbevisning gjorde det for sjov.

Dommer krævede ro i retten

En enkelt gang måtte retsformanden afbryde et vidne for at tysse på de tiltalte, der har deres pladser på en lang række i den højre langside af retssalen.

- Det kan ikke nytte noget, at I sidder på den måde og laver skæg og ballade. Der skal være ro i retten, formanede retsformanden.

Der er afsat seks dage til retssagen, der forventes afsluttet med dom i begyndelsen af januar.

De dræbte er Leah Bell, der kom fra delstaten Louisiana og var indskrevet på college i Californien. Hun blev 18 år gammel. Linsey Malia på 21 år var fra delstaten Massachusetts.