Krimi

Medarbejder i skat idømt seks års fængsel

Falske ansøgninger førte til refusion af udbytteskat. Nu er to mænd dømt.

En usædvanlig sag om bedrageri for 37,4 millioner kroner, bestikkelse og embedsmisbrug i Skat har torsdag fået et foreløbigt punktum i Retten i Glostrup.

Her er en 68-årig tidligere skattemedarbejder ved navn Sven Jørgen Nielsen dømt til fængsel i seks år, mens hans ven, en 47-årig udlandsdansker ved navn Torben Wulff Dileng, er dømt til fængsel i fem år.

- Retten finder, at det er bevist, at Sven Jørgen Nielsen har misbrugt sin stilling i Skat, lyder det ifølge retsformanden i dommens præmisser.

På forhånd havde anklagemyndigheden krævet, at skattemedarbejderen skulle ikke mindre end fem år i fængsel - og at den medtiltalte skulle idømmes en straf på ikke mindre end fire års fængsel.

Begge har nægtet sig skyldige.

Købte hus i USA

Sagen handler om uberettiget refusion af udbytteskat for 37,4 millioner kroner, der ifølge Bagmandspolitiet blev tastet ind i Skats systemer af Sven Jørgen Nielsen og overført via Litauen og en bank i skattelyet Commonwealth of Dominica til USA, hvor udlandsdanskeren samtidig købte et hus og forberedte at bosætte sig.

Rent praktisk indsendte udlandsdanskeren i 2007 14 falske ansøgninger om refusion af udbytteskat til Skat, hvor Svend Jørgen Nielsen udnyttede sin viden om de interne procedurer, så pengene uden yderligere kontrol blev udbetalt.

- Retten finder det bevist, at de to indgik aftale om, at Sven Jørgen Nielsen skulle indtaste urigtige oplysninger i Skats system, læste retsformanden op fra præmisserne for dommen.

Ingen kontrol i Skat

Egentlig skulle der have været tilføjet en kontrasignatur eller underskrifter af bogholderiet i Skat, inden millionerne kunne udbetales - men kontrolsystemerne var ikke-eksisterende, og dermed udnyttede Sven Jørgen Nielsen ifølge dommen sin stilling og er skyldig i bedrageri.

Den 68-årige skattemedarbejder modtog to millioner kroner, da han hjalp sin gode ven med bedrageriet - og dermed er han nu desuden kendt skyldig i at modtage bestikkelse.

- Retten har lagt vægt på sagens usædvanlige grovhed og omfang, læser retsformanden op fra dommens præmisser.

Ligesom det er bestemt, at der kan konfiskeres 2.083.000 kroner hos Sven Jørgen Nielsen, mens Torben Wulff Dileng skal tilbagebetale 37.416.285,18 kroner.

Begge dømte har på stedet anket dommen til Landsretten med krav om frifindelse, mens anklagemyndigheden har påpeget, at de begge bør være fængslet, og at det er en skærpende omstændighed, at svindelen handler om skat - om alle danskernes penge.

Begge er fængslet, men er nu ikke længere underlagt besøgs- og brevkontrol.