Mænd stjal 100.000 kroner fra handicappet: Gid de får mange år i spjældet

Tyvene har indregistreret en bil i mandens navn og stjålet et sekscifret beløb fra hans konto.

I sit hjem i Jyllinge nær Roskilde sidder 38-årige Michael Plummer med sin mor, Kirsten, og storebror Christopher. Michael er spastiker og kan derfor have svært ved nogle ting. 

- Og så er han bare rigtig god til andre ting. For eksempel computere, siger Kirsten Plummer til Station 2 Efterlyst.

I midten af november blev Michael Plummer groft udnyttet af kyniske tricktyve. Alt tyder på, at gerningsmændene allerede forsøgte at narre Michael, flere dage inden de kom på besøg.

De sagde, at de skyldte mig 135 kroner, som de ville overføre. De bad mig også om mit CPR-nummer

Michael Plummer, førtidspensionist

En stime af opkald

Michael Plummer er på førtidspension, men han har også et skånejob i hverdagen. Det var, mens han var på arbejde torsdag den 9. november, at opkaldene begyndte.

-  Jeg blev kontaktet af mit pensionsselskab. De sagde, at de skyldte mig 135 kroner, som de ville overføre. De bad mig også om mit CPR-nummer, siger Michael Plummer.

I god tro gav han sit CPR-nummer til personen i røret.

Næste dag ringede telefonen igen. Nu var det en medarbejder fra Michaels bank, der sagde, at svindlere havde fået adgang til hans netbank. 

Jeg sagde til personen, der ringede, vent lige, jeg henter lige min pædagog. Der gik kun et sekund, så lagde han på

Michael Plummer, førtidspensionist

Kort efter. Endnu et telefonopkald. Personen præsenterede sig som værende Martin fra Nordsjællands Politi. Han ville oplyse Michael om, at dem som havde svindlet med hans netbank nu var anholdt.

- Han virkede meget troværdig. Der var ikke noget tegn på, at noget skulle være galt, siger Michael Plummer.

I alt fik han omkring ti opkald den torsdag og fredag, ofte fra ham. Michael husker en episode fra om fredagen under et ugentligt besøg fra sin pædagog. Hans telefon ringede igen, og Michael fik nok.

- Min pædagog var i soveværelset, så jeg sagde til personen, der ringede, "vent lige, jeg henter lige min pædagog." Der gik kun et sekund, så lagde han på, siger Michael Plummer. 

Vi sender en patruljevogn

Manden der udgav sig for at være Martin fra Nordsjællands Politi fortsatte med at ringe op til weekenden. Han informerede nu Michael om, at han ville sende en patrulje ud til ham i Jyllinge, så de kunne indhente nogle oplysninger til svindelsagen.

Jeg skulle aflevere mit NemID og koden dertil. Da jeg spurgte hvorfor, sagde den ene betjent, at så slap jeg for at gå i retten.

Michael Plummer, førtidspensionist

Sent søndag aften den 12. november gik Michael alene rundt derhjemme. Klokken nærmede sig midnat, da det pludselig ringede på døren. Uden for stod to mænd. De sagde, at de kom fra Nordsjællands Politi. 

- Den ene præsenterede sig som Martin, som jeg havde snakket med. De virkede meget flinke og gav hånd. Jeg spurgte, om de havde et skilt, men det havde de ikke på sig. Det var ude i politibilen, siger Michael Plummer.

Mændene havde heller ikke uniform på, men undskyldte sig med at de var nødt til at gå i civilt tøj på grund af faren fra bandekonflikten i København.

De gik tilbage i bilen, men i stedet for at vende tilbage med politilegitimation gav de Michael en håndskrevet note.

Mændene kom ind i Michaels lejlighed. Efter en kort snak stillede de krav til ham.

- Jeg skulle aflevere mit pas, mit sygesikringskort og mit NemID og koden dertil. Da jeg spurgte hvorfor, sagde den ene betjent, at så slap jeg for at gå i retten. Altså, så ville jeg blive fri for at tænke mere på det, siger Michael Plummer.

Modvilligt gav han mændene sine kort og sin kode.

Det er vildt, det de har gjort over for et menneske, som ikke kan klare sig på andre måder, og som er så tillidsfuld

Kirsten Plummer, mor til Michael

Bliver ejer af en bil

Michael har ikke kørekort, så Kirsten Plummer kunne ikke tro sine egne øjne, da hun i den følgende uge besøgte sin søn.

Der var kommet et brev med posten. Det var en registreringsattest på en bil af ældre dato, der var oprettet i sønnens navn. Michael havde allerede ringet til manden som kaldte sig Martin, og spurgt til brevet.

- Han fortalte Michael, at han bare skulle smide registreringsattesten væk. Den betød ikke noget. Det sagde jeg, han ikke måtte gøre og forklarede ham, at han nu ejede en bil! Vi måtte finde ud af, hvad det her drejede sig om, siger Kirsten Plummer, der med det samme kontaktede Michaels bank.

Hun sidder i sofaen ved siden af Michael og viser de mange papirer. De opbevares sirligt i plastiklommer i en stor mappe. Det er nødvendigt. Ellers bliver det uoverskueligt. Papirerne dokumenterer det omfattende misbrug af Michaels konto.

- Det er jo så vildt, det de har gjort over for et menneske, som ikke kan klare sig på andre måder og er så tillidsfuld og håber på, at det er rigtige, rare mennesker, der står overfor ham, siger Kirsten Plummer.

Der er regninger. Og kontoudtog fra banken. Et hævekort og en faktura fra et autoværksted. 10.000 kroner hævet her. 6.000 kroner overført der.    

Tilsammen har tyvene brugt mere end 100.000 kroner af Michaels penge. På under fire dage.

- De har nærmest taget halvdelen af min opsparing. Det tog mig nogle år at få det sparet op, siger Michael Plummer.

Vi forventer, at de digitale spor må føre hen til nogle andre personer eller gerningsmændene selv

Martin Bjerregaard, Midt- og Vestsjællands Politi

Tyvene kan afsløre sig selv

Midt- og Vestsjællands Politi efterforsker sagen. De har set flere tricktyverier i området henover sommeren 2017, men understreger, at der her er tale om et særligt tilfælde. 

- Gerningsmændene har været ret kyniske. Både fordi de udnytter en handicappet person, men også det faktum at de udnytter vedkommendes autoritetstro, siger kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard til Station 2 Efterlyst.

Af dokumenterne fremgår det flere steder tydeligt, hvor tyvene har brugt pengene. Blandt andet har de hævet et stort beløb fra en tankstation i Gentofte. Der er også købt retur-flybilletter til Norge hos SAS.

- Vi forventer, at de digitale spor må føre hen til nogle andre personer eller gerningsmændene selv, siger Martin Bjerregaard. Han afviser heller ikke, at tyvene kan være fanget på videoovervågning.

Sagen har berørt Michael Plummer så meget, at han i dag er ekstra opmærksom på fremmede, der henvender sig. Og han har kun et at ønske for gerningsmændene: 

- Jeg håber, de begår en fejl på et eller andet tidspunkt, så politiet kan nakke dem. Jeg kunne ikke ønske andet, end at de fik mange år i spjældet, siger Michael Plummer.

Sådan undgår du falske betjente

Politiet opfordrer til at kræve at se politilegitimation, hvis nogle i civilt tøj udgiver sig for at være fra politiet, og man som borger er i tvivl om, hvorvidt der reelt er tale om politiet. Politipersonale har pligt til at fremvise politilegitimation, såfremt en borger kræver det.

Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi

Har du oplysninger, der kan hjælpe i sagen, eller kender du til lignende sager, så kontakt Midt- og Vestsjællands Politi på 1-1-4