Krimi

Mand død efter tumult med politiet - 'voldsom oplevelse' fortæller øjenvidne

Politiklagemyndigheden skal klarlægge, hvad der skete med en tvangsudsendt 34-årig mand ombord på et fly.

Det er mandag morgen den 20. november i Københavns Lufthavn. Klokken er 6.25, og Air France-flyet mod Paris skal til at lette.

Fra sit sæde på række 22 kan forretningsmanden Michael Thorvaldsson høre en mand på rækken lige foran beklage sig højlydt.

Hun var helt grådlabil, og jeg måtte på det nærmeste give hende psykologhjælp, da hun var dybt rystet

Michael Thorvaldsson, øjenvidne til politiets behandling af tvangsudvist mand

- Der sidder to politibetjente ovenpå manden, mens en tredje betjent også forsøger at holde ham nede. Det er en hårdhændet behandling, og det gør åbenlyst ondt på manden, beretter Michael Thorvaldsson over for TV 2.

Han fortæller, at optrinnet var meget voldsomt at overvære.

- Politiet gik virkelig til den

- Manden råber og skriger, og jeg vil derfor se, hvad der foregår. Da jeg kigger frem mellem stolerækkerne, får jeg at vide, at jeg skal gå væk derfra. Politibetjentene gik virkelig til den, fortæller Michael Thorvaldsson.

Klokken 6.25 bliver manden slæbt væk fra sit sæde ved flyvinduet. Herefter bliver han lagt i mellemgangen, ifølge Michael Thorvaldsson.

- En passager råber, om der er en læge til stede. En læge kommer hurtigt hen til manden og begynder at give ham kunstigt åndedræt og yde førstehjælp. Efter et stykke tid bliver manden lagt på en båre, får iltmaske på og bliver kørt væk i en ambulance ved gaten.

Måtte yde psykologhjælp

Michael Thorvaldsson er langt fra den eneste, der oplever episoden på nærmeste hold.

I det fyldte Air France-fly sidder han blandt andre ved siden af en gymnasiepige, der ligesom ham selv er tydeligt chokeret over episoden med politiets kamp imod manden.

- Hun var helt grådlabil, og jeg måtte på det nærmeste give hende psykologhjælp, da hun var dybt rystet, siger Michael Thorvaldsson.

Efter cirka en times forsinkelse fortæller kaptajnen over højtalerne, at flyet er klar til afgang, og at manden, der blev kørt væk i ambulancen, trak vejret, så passagererne kan være rolige.

Undersøgelse iværksat

Den 34-årige mand fra Algeriet døde efterfølgende på hospitalet den 22. november.

Det skriver Politiklagemyndigheden torsdag d. 23. november i en pressemeddelelse.

Derfor har Politiklagemyndigheden, som reglerne foreskriver, når en person afgår ved døden eller kommer alvorligt til skade, mens han eller hun er i politiets varetægt, nu iværksat en undersøgelse, der skal klarlægge de nærmere omstændigheder ombord på flyet.

TV 2 har snakket med Charlotte Storgaard, der er kontorchef ved Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Hun siger, at DUP i øjeblikket efterforsker sagen og vil sende sin juridiske redegørelse til Statsadvokaten, når den er klar. Dette kan tage et par måneder ifølge Charlotte Storgaard.

Derudover har DUP ikke yderligere kommentarer til sagen.