Blev tilfældigt offer for bandernes kugler: - Jeg er blevet et halvt menneske

Den 39-ĂĄrige Okwuchukwu Ubachukwu blev ramt af adskillige skud i ryggen og benene.

Der er øjeblikke den aften, som han husker helt klart.

Han kan huske, at han gik ned ad Heimdalsgade på Nørrebro i København sammen med en flok venner. De var taget den lange vej fra asylcenteret i Vesthimmerland til hovedstaden for at samle flasker.

Han kan huske, at han sĂĄ to mænd komme kørende pĂĄ en scooter. Pludselig stod den ene af mændene af og gik hen imod dem. Han var maskeret og havde handsker pĂĄ.

Og selvom det var august mĂĄned, var det for længst blevet mørkt. Derfor gik der ogsĂĄ et øjeblik, før vennerne opdagede, at der var noget galt.

Den maskerede mand sigtede pĂĄ dem med, hvad der lignende en pistol.

Og sĂĄ kan kan huske, at han løb. Det gjorde de alle sammen. Det sidste, han hørte, var lyden af et skud, som hurtigt blev efterfulgt af en voldsom smerte i ryggen.

Jeg er blevet et halvt menneske. Jeg kan ikke længere bevæge mig pĂĄ samme mĂĄde som andre

Okwuchukwu Ubachukwu

- Derefter blev alt mørkt. Det var først, da jeg vĂĄgnede op pĂĄ hospitalet, at det gik op for mig, at jeg ogsĂĄ var blevet skudt i benene, siger Okwuchukwu Ubachukwu.

Bander har indgĂĄet vĂĄbenhvile

Der er gĂĄet næsten tre mĂĄneder, siden den 39-ĂĄrige flygtning fra Nigeria blev et tilfældigt offer i den verserende bandekonflikt i København.

Her er det især de to grupperinger Loyal to Familia og banden, der tidligere var kendt som Brothas, der kæmper om pladsen pĂĄ Nørrebro. 

Igennem konflikten er adskillige personer blevet ramt af skud. Senest blev en 22-ĂĄrig mand skudt ved højlys dag nær boligomrĂĄdet i Mjølnerparken. Han afgik kort efter ved døden.

Søndag aften kunne TV 2 erfare, at de to bander har indgĂĄet en midlertidig vĂĄbenhvile, der løber fire uger frem. VĂĄbenhvilen kommer efter i alt 38 skudepisoder. Her er 24 personer blevet ramt, og tre har mistet livet.

Selv har Okwuchukwu Ubachukwu ingen relation til bandemiljøet. Og han ved ikke, hvem mændene pĂĄ scooteren var. Eller hvorfor det netop var ham og hans venner, de skød efter.

Københavns Politi har tidligere bekræftet, at Okwuchukwu Ubachukwu ikke er en del af det kriminelle miljø. Politiet mener dog, at mændene pĂĄ scooteren var bandemedlemmer.

Fem dage i koma

Efter skyderiet lĂĄ Okwuchukwu Ubachukwu i koma i fem dage, hvor han svævede mellem liv og død. Her mĂĄtte lægerne lappe en vene til hans hjerte, mens hans tyndtarm mĂĄtte forkortes med 25 centimeter.

Jeg føler mig heldig, fordi jeg kan stadig tale med min søn hver dag

Okwuchukwu Ubachukwu

Tre ar pĂĄ hans højre læg vidner om, at han ogsĂĄ blev ramt af flere skud i benene.

- Jeg er virkelig ked af det. Jeg er blevet et halvt menneske. Jeg kan ikke længere bevæge mig pĂĄ samme mĂĄde som andre. Jeg kan ikke engang bøje mig ned og samle flasker, uden at det gør ondt, fortæller Okwuchukwu Ubachukwu.

Konstant bange for at blive skudt igen

I dag er han tilbage pĂĄ asylcenteret i Vesthimmerland.

Da TV 2 møder ham, sidder han pĂĄ kanten af sin køjeseng med bukserne hevet op til knæet. Han slĂĄr sig pĂĄ sit højre ben med to fingre for at vise, at skuddene har pĂĄvirket nerverne.

- Jeg kan slet ikke mærke det, konstaterer han. 

Lidt efter viser han ogsĂĄ det store ar pĂĄ sin mave, som han har fĂĄet efter operationen i tarmen og hjertet.

Men det er langt fra alle Okwuchukwu Ubachukwus ar, der kan ses med det blotte øje. Skudepisoden har ogsĂĄ sat sig pĂĄ hans psyke, fortæller han.

- Jeg har svært ved at gå udenfor, fordi jeg er bange for, at jeg bliver ramt af skud igen, siger han og indrømmer, at han på mange måder er begyndt at tænke irrationelt.

For selvfølgelig kommer der ikke nogen hele vejen til Vesthimmerland for at slĂĄ ham ihjel, siger han. 

- Men jeg er bange for at dø. Hver gang jeg lukker øjnene, ser jeg døde mennesker, sĂĄ jeg holder dem ĂĄbne og sover stort set ikke om natten.

Taknemmelig for at være i live

I 2015 flygtede Okwuchukwu Ubachukwu fra Nigeria, da han ifølge eget udsagn var forfulgt af den nigerianske regering. Siden da har han boet pĂĄ asylcenteret.

- Jeg troede, at jeg ville være sikker her. Det er så frygteligt, at det her kunne ske, siger han om skudepisoden.

I hjemlandet sidder hans kone og 3-ĂĄrige søn. HĂĄbet har hele tiden været, at de alle tre kan fĂĄ opholdstilladelse i Danmark. Og det er det stadig, siger Okwuchukwu Ubachukwu:

- Trods alt er jeg taknemmelig. Jeg føler mig heldig, for jeg kan stadig tale med min søn hver dag. Og jeg ved virkelig ikke, hvordan det ville gå ham, hvis jeg ikke var her, siger han og slutter:

- Han betyder hele verden for mig.