Krimi

Præst skyldig i overgreb på børn - et af ofrene fortæller sin historie her

En 47-årig præst fra Tømmerup er fredag dømt for at have begået seksuelle overgreb på seks børn over en periode på 10 år.

Det var som en fritidsklub, der aldrig rigtig lukkede. Det var et hyggeligt sted, hvor de unge havde frie tøjler i trygge rammer.

Sådan beskriver en i dag 26-årig mand præstegården i Tømmerup nær Kalundborg, hvor den 47-årige Dan Peschack var præst, indtil han sidste år blev hovedperson i en af de største pædofilisager i den danske folkekirke. 

Retten i Holbæk har fredag kendt ham skyldig i at have begået seksuelle overgreb på seks børn over en periode på 10 år. I bevismaterialet indgår blandt andet videooptagelser af nogle af overgrebene.

Et af ofrene er den 26-årige mand, der nu fortæller sin historie til TV 2. Han optræder anonymt af hensyn til sit fremtidige liv, men hans identitet er redaktionen bekendt. 

Den 26-årige mand begyndte at komme på præstegården for omkring 12 år siden, og blev sidenhen en del af i bibelklubben "De Unge Disciple", som Dan Peschack stiftede.

- Man kunne ikke mærke, at han var 20 år ældre end os, som jo var nogle unge gutter. Vi kunne tale om tingene som ligeværdige, siger han.

De unge sov indimellem hos præsten, når filmaftenerne trak ud. Med tiden blev det til, at de også overnattede der alene og i hverdagene. De fleste sov ved siden af præsten i hans seng.

Jeg vågnede ved, at der var en der forsøgte at trække bukserne ned på mig. Jeg lå på maven og kunne ikke se, hvem det var

26-årig mand

Det var helt naturligt, og der var ifølge den 26-årige mand ikke nogen af de unge, der dengang tænkte, at det var mærkeligt. Men siden har det vist sig, at flere af de unge, der kom i præstegården, er blevet udsat for en række seksuelle overgreb. Mange af dem uden at være klar over det.

Husker kun to episoder

Dan Peschack er dømt for at have begået flere seksuelle overgreb, herunder samleje, på den i dag 26-årige mand i en periode, hvor han var 15 og 16 år gammel. Overgreb, som han ikke selv husker at være blevet udsat for.

Han husker kun to episoder fra den tid, hvor han kom i præstegården, som har gjort ham bange.

Første gang var en aften, hvor han havde været der alene for at se film med præsten. Det var egentlig ikke planen, at han skulle sove der, men han faldt i søvn på sofaen.

- Jeg vågnede og kunne høre en pulserende lyd. Jeg tænkte først, at det var en af hans hunde, der ville have opmærksomhed. Men da jeg rykkede mig for at se, hvad der skete, kunne jeg se ud af øjenkrogen, at han stod og onanerede, siger den 26-årige. 

Han husker, at præsten løb ud af stuen. Selv lå han stille på sofaen og var rædselsslagen for, at præsten skulle opdage, at han var vågen. Men han lå vågen resten af natten og ventede på, at det blev lyst og tiden passende for, at han kunne køre hjem til sine forældre.

Da jeg rykkede mig for at se, hvad der skete, kunne jeg se ud af øjenkrogen, at han stod og onanerede

26-årig mand

Den dengang 15-årige dreng sagde ikke noget til nogen. Efter episoden var der en lang periode, hvor han ikke besøgte præstegården.

Men det var dér, alle de unge hang ud, så med tiden begyndte han at komme der igen. En dag, hvor han overnattede der med en ven, skete der igen noget, der skræmte ham.

- Jeg vågnede ved, at der var en der forsøgte at trække bukserne ned på mig. Jeg lå på maven og kunne ikke se, hvem det var. Men jeg tænkte straks på den anden episode.

- Jeg tænkte, hvad hvis jeg viser, at jeg er vågen? Hvad ville han sige? Min kammerat lå i et andet lokale. Hvad ville der ske med os? Jeg kan bare huske, at jeg var hunderæd, siger han.

Da det ikke lykkedes for præsten at få bukserne af drengen, forlod han rummet. Den dengang 16-årige listede op og låste døren efter ham.

Troede ikke, der ville være beviser

Heller ikke denne gang sagde han det til nogen. Faktisk holdt han det han havde oplevet i præstegården hemmeligt i mere end ni år.

- Dengang tænkte jeg ikke, at der ville være bevismateriale, men at det ville være påstand mod påstand, siger han.

Men da han hørte at præsten var blevet anholdt i juni sidste år, gik han til politiet og fortalte, hvad han havde oplevet. Han var blevet opmærksom på den tvivl, der spredte sig i lokalsamfundet. Tvivlen om hvorvidt den dreng der havde anmeldt præsten talte sandt.

- Jeg kom til et punkt, hvor jeg tænkte, at jeg havde gået med det længe nok. Jeg kunne se, hvor det bar hen ad. Det blev motivationen for at give min forklaring, hvis jeg kunne være med til at give ham en højere straf.

- Alt det her er spundet ind i gode minder

De ting den 26-årige har været udsat for, fylder i hans tanker hver eneste dag. Blandt andet bearbejder han sin skam og skyldfølelse. Det var nemlig først mange år efter overgrebene, at han sagde det til nogen.

I dag ville han ønske, at han kunne se bort fra, hvor stor en rolle præsten har spillet i hans ungdom. Men præsten var en rigtig god ven for ham, så det er svært.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det han har gjort skal straffes hårdt. Men for mit vedkommende er der også mange gode minder deroppe fra, så det er så komplekst at forholde sig til. Alt det her er spundet ind i gode minder, vi har haft sammen, siger den 26-årige.

Strafudmålingen sker onsdag den 15. november i Retten i Holbæk.