Station 2

Kunsttyve stak af med malerier for mange tusinde kroner ved højlys dag

Tyve stak af med kunst for mange tusinde kroner, da de forrige mandag brød ind i et jysk galleri.

Jan Rasmussen var klokken ni mandag morgen i sidste uge ude at gå en tur, da han pludselig ser to mænd på Carolinelundsvej i Horsens.

Lige pludselig går den ene af dem hen foran glasdøren til galleriet og sparker den i stykker.

Jan Rasmussen, Vidne

Der er ikke andre mennesker på vejen, og mændene har et skænderi. Jan Rasmussen vurderer, at de måske kan komme op og slås. Derfor iagttager han dem på afstand.  

- Lige pludselig går den ene af dem hen foran glasdøren til galleriet og sparker den i stykker, fortæller Jan Rasmussen til Station 2 Efterlyst.

Jan Rasmussen ringer til politiet med det samme, og i den tid det tager ham at alarmere, har tyvene allerede været inde i galleriet. Mens han har haft fokus på sin telefon er mændene stukket af, uden at han har se hvorhen.

- De er i hvert fald ikke løbet forbi mig. Carolinelundsvej er en ret lukket villavej, så de er nok løbet i den modsatte retning, fortæller Jan Rasmussen.

Tyvene er ikke kommet tomhændet afsted. Da politiets patrulje ankommer til gerningsstedet, viser det sig, at mændene har taget seks oliemalerier fra galleriets udstilling. Malerier til en værdi af 46.000 kroner.

Først føler jeg en enorm vrede og tænker, 'Fjolser. Hvorfor skal I komme og ødelægge min udstilling?'.

René Holm, Kunstner

Kunstsamling nu ukomplet

Maleriernes skaber er René Holm. Han er kunstner og bor i Esbjerg. I ti år har han haft et gnidningsfrit samarbejde med galleriet Franz Pedersen i Horsens. Men den mandag modtog han et kedeligt opkald.

- Min gallerist ringer til mig, og fortæller, at nogen har taget mine malerier som galleriet havde i deres forparti. Først føler jeg en enorm vrede og tænker, 'Fjolser. Hvorfor skal I komme og ødelægge min udstilling?'. Bagefter føler jeg bare et tomrum indeni, fortæller René Holm.

Malerierne var alle solgt til forskellige kunder, og selvom de har en pengemæssig værdi, forstår René Holm ikke hvorfor tyvene valgte hans kunst som mål.

- Jeg kunne forstå, hvis de havde taget et værk til flere millioner. Eksempelvis et af Monét eller Edwarch Munch. Men hvorfor de lige tager mine billeder, det forstår jeg ikke, fortæller René Holm.

Det værste ville være, hvis de brænder mine malerier, eller graver dem ned.

René Holm, Kunstner

De stjålne malerier er en del af en samling på 24 malerier i alt. Alle udstillet i Galleri Franz Pedersen, og nu mangler seks af dem. For René Holm betyder det både at flere måneders arbejde er gået tabt. Samtidig står han med en ufuldstændig samling, som han frygter aldrig bliver hel igen, hvis tyvene ikke kan få dem afsat.

- Det værste ville være, hvis de brænder mine malerier, eller graver dem ned, fortæller René Holm.

Kunsttyveri skaber opmærksomhed

Samtlige af landets auktionshuse og gallerier har fået besked om, at malerierne er stjålet. Derudover er et facebook-opslag, som René Holm selv har lavet, blevet delt over 1500 gange. Sydøstjyllands Politi mener, at tyveriet er usædvanligt.

- Det er sjældent, at vi ser et indbrud i et galleri, og jeg tror at tyvene får ret svært ved at afsætte malerierne på grund af den store opmærksomhed sagen har fået, fortæller Lars Peter Madsen, Vicepolitiinspektør ved Sydøstjyllands Politi til Station 2 Efterlyst.

Politiet i Horsens har sikret DNA-spor fra gerningsstedet, som de håber kan identificere gerningsmændene. Vidnet beskriver mændene som cirka 185 centimeter høje. De var iført mørke bukser, og sorte hættetrøjer, som de havde trukket op over hovedet.

Får du eller nogen du kender tilbudt at købe de stjålne malerier, eller har du tip som kan hjælpe med at opklare sagen, så kan Sydøstjyllands Politi kontaktes på telefon 1-1-4.