Krimi

Nu skal det være lovligt at offentliggøre video af efterlyste på sociale medier

Politiforbundet er positivt over for nyt tiltag, der skal gøre det lovligt at offentliggøre overvågningsbilleder- og videoer af ulovligheder.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil med et nyt initiativ gøre det nemmere at dele overvågningsbilleder og videoer af efterlyste personer på lovlig vis.

Ifølge de nuværende regler er det ulovligt at dele overvågningsbilleder på sociale medier, hvis man eksempelvis har været udsat for tyveri.

Det nye initiativ skal gøre det lovligt for borgere at indlevere overvågningsbilleder eller video på hjemmesiden politi.dk. Hvis politiet så vurderer, at billederne bør deles, så kan de herefter offentliggøre dem på politiets hjemmeside. Herefter kan borgerne så på lovlig vis dele dem på de sociale medier.

- Vi har oplevet, at folk ikke kan forstå, at de har billeder af situationen, men ikke må dele dem. Der må politiet blive endnu bedre og hurtigere til at kunne dele billederne, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

Butiksejer håber forslag sætter stopper for tyverier

Brian Rosenstand, der er indehaver af en Meny-butik i Valby, delte i weekenden en overvågningsvideo af tre formodede butikstyve, der var på vej ud af hans butik med favnen fuld af slik.

Han hilser det nye initiativ velkommen:

- Det er en rigtig god start, at der nu endelig kommer noget, der skal hjælpe detailhandlen mod de voldsomme problemer, som vi har oplevet i mange år, og som har eskaleret, siger han.

Selv om Brian Rosenstand er åben over for initiativet, ser han også problemer.

- Det er en meget lille start, og det er de rigtige skridt. Problemet er så, om det reelt fungerer. At det er meget tilgængeligt og nemt at bruge for forretningen. Og så er det vigtigt, at det kommer hurtigt ud til politiet, og at politiet er klar til vurdere det materiale, de får, lynhurtigt, siger han.

Politiforbund er positive

Politiforbundet er ligeledes tilfredse med tiltaget. Hvis der gives ressourcer til det, siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt.

- Det er jo helt uholdbart nogle af de billeder, I for eksempel har vist for nyligt på TV 2 Nyhederne, hvor man bærer store kasser med slik direkte ud af butikken uden på nogen måde at skjule det, siger han til TV 2.

Claus Oxfeldt kan godt forstå butiksindehavernes frustration i tilfælde som det.

- Det er jo deres levebrød, som der bliver pillet ved. At de så finder andre løsninger, når de føler, at politiet ikke kan komme og hjælpe dem, der må vi kunne få prioriteret at bruge politi.dk og dele billederne, så man hurtigt kan få gaflet gerningsmændene, siger han.

Bekymret over at Facebook får data

Jesper Lund er formand i IT-Politisk Forening, og han er bekymret for, at man med det nye tiltag udleverer oplysninger om personer til Facebook.

- Man burde overveje, hvilke konsekvenser det har, når borgerne begynder at dele de her billeder og links til politihjemmesiden på sociale medier, for det betyder, at Facebook får oplysninger om personer, der måske, måske ikke, er involveret i kriminalitet. Man risikerer også, at Facebook bliver ved med at opbevare de her oplysninger, når materialet er taget af politiets hjemmeside, siger han. 

Jesper Lund understreger, at det særligt er uklarheden med, hvad Facebook bruger politiets data til efterfølgende, der bekymrer ham. 

- Det er politiet, der skal efterforske kriminalitet og ikke privatpersoner. I stedet for at gøre det her, burde man lave en grundig revision, der undersøger, hvilke retsgarantier, der skal gælde i en tid, hvor vi bruger internettet så meget. Nu giver man så oplysningerne til Facebook, og vi ved ikke, hvad mediet gør med dem, siger han. 

Forslaget om at gøre det lettere at dele billeder af mistænkte er en del af en række initiativer, som regeringen har fremlagt. Pakken, der er fremlagt af justitsminister Søren Pape Poulsen, indeholder også forslag, der skal give borgere en bedre oplevelse, når de ringer 112 eller anmelder en forbrydelse til politiet. Samlet set skal det med ministerens ord "forbedre forholdet mellem borgere og politi".