Svindel for 440 millioner kroner rulles ud under kodenavnet 'Greed'

Der er sat tre ekstra stolerækker frem i dommervagten, for at alle sigtede i kæmpe svindelsag kan få plads.

11 mænd bliver onsdag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret i en sag, der handler om organiseret svindel og skatteunddragelse for mindst 440 millioner kroner.

En sag, en lang række politikredse og specialefterforskningsenheder i længere tid har efterforsket under kodenavnet ’Greed’.

- Goddag og velkommen til en lang dag i retten, indledte dommeren grundlovsforhøret klokken 10.21.

Et grundlovsforhør, hvor der ikke bare er sat tre ekstra stolerækker frem til de 11 sigtede mænd og deres 11 advokater - men hvor også en lang række civilklædte efterforskere fra politiet er på plads for at sikre ro og orden og forhindre de mange sigtede i at tale med hinanden.

Og med de tilhørere og familiemedlemmer, der også har fået plads i retssalen.

Omfattende sigtelse

Sigtelsen mod de 11 mænd er omfattende og fylder 28 sider, og i alt omhandler den 21 forskellige forhold af momssvig og kildeskattesvig af særlig grov karakter.

I alle tilfælde har svindelen ifølge sigtelsen været efterfulgt af forsøg pĂĄ hæleri, idet de sigtede efter anklagemyndighedens opfattelse har kanaliseret millionbeløb gennem forskellige bankkonti og vekselbureauer, inden pengene blev udbetalt til en ukendt personkreds.

Alt sammen i en periode, der strækker sig fra 2015 til 2017.

Ifølge Københavns Politi er de sigtede tilknyttet et organiseret kriminelt netværk med internationale relationer, og af sigtelserne fremgår det også, at politiet stadig leder efter en række ukendte medgerningsmænd.

Moms, skat og arbejdsmarkedsbidrag

Første del af sigtelsen retter sig mod fire af de sigtede - og et firma i Taastrup.

Her handler anklagen om momssvig af særlig grov karakter begået over 11 måneder i 2015, hvor firmaet indberettede 581 kroner i moms, selvom det rettelige beløb ifølge anklagemyndigheden skulle have været 6.140.880 kroner.

Desuden unddrog de fire sig ifølge sigtelsen for yderligere 3.986.929 millioner kroner i moms og dertil 21.081.766 kroner i A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

De fire skal desuden have gjort sig skyldig i forsøg pĂĄ groft hæleri ved at modtage i alt 56.268.821 kroner fra selskabet i TĂĄstrup, som senere via forskellige bankkonti og vekselkontorer blev kanaliseret til en ukendt personkreds. 

Pengene stammede ifølge politiet fra "strafbare lovovertrædelser", og de resterende forhold i den lange sigtelse følger samme mønster.

Dyre biler, millioner og kostbare smykker

Tre af de sigtede har bedt om en tolk, der kan tale urdu. Flere af de 11 har pakistanske rødder.

I alt anholdt politiet tirsdag 18 personer og ransagede 39 forskellige adresser.

Mindst 11 millioner kroner er beslaglagt fra forskellige bankkonti - ligesom 1,5 millioner kroner er beslaglagt i kontanter.

Endvidere er der beslaglagt otte luksusbiler og et stort antal kostbare smykker.