Krimi

Retten ophæver navneforbud i Atea-sagen

De tiltalte personer i Ateasagen har ønsket, at deres navne ikke skal frem i offentligheden.

Navneforbuddet mod de syv tiltalte i Atea-sagen er ophævet af Retten i Glostrup, efter TV 2 har protesteret mod det.

- Det er henset til sagens karakter og grovheden af de forhold, de er tiltalt for, og den betydelige samfundsmæssig betydning, sagen har, lød kendelsen fra dommer Nanna Blach.

Sagens karakter og alvorlighed er altså vigtigere, end forsvarsadvokaternes samlede krav om, at de syv tiltalte skal beskyttes mod de krænkelser, som en offentlig gengivelse af deres navne måtte give.

- En ophævelse af navneforbuddet vil betyde, at min klient vil miste den stilling, han har nu, argumenterede forsvarsadvokat Mikael Skjødt, der repræsenterer en af de tiltalte.

Mens pressen i sin protest mod navneforbuddet blandt andet lagde vægt på, at de tiltaltes identitet ikke skal beskyttes i sager, hvor tiltalen er rejst mod et bestyrelsesmedlem eller en direktør i et børsnoteret aktieselskab, mod en offentlig ansat eller en person i et offentligt tillidshverv, når det strafbare forhold er begået i forbindelse med hvervet eller stillingen.

Domsmandsretten har dog besluttet, at selvom navneforbuddet bortfalder - så sker det med såkaldt ’opsættende virkning’ - altså indtil Østre Landsret har taget stilling til spørgsmålet – hvilket betyder, at pressen ikke må gengive navnene inden en eventuel stadfæstelse i Landsretten.

Ateasagen handler om bestikkelse af offentligt ansatte - ledende medarbejdere og indkøbsansvarlige i Region Sjælland og Rigspolitiet - der ifølge politiets tiltale skal have modtaget bestikkelse i form af overnatninger på luksushoteller og middage på en lang række Michelin-restauranter, Formel 1-løb i Dubay og rejser på bussinesclass til Rom og Las Vegas.

Navneforbuddet blev nedlagt mod de dengang sigtede under et 14 timer langt grundlovsforhør 9. og 10. august 2014, efter at Bagmandspolitiet sammen med Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi havde ransaget 13 private og 4 firmaadresser fra morgenstunden.

Men situationen er nu en anden, lød det tirsdag i Retten i Glostrup fra specialanklager Jørn Thostrup, der bakkede op om pressens protest mod et fortsat navneforbud.

- Beløbene er måske ikke så store, men sagen har en grovhed, der er større, end beløbene ikke umiddelbart giver udtryk for, sagde anklageren med henvisning til, at den samlede bestikkelse ifølge anklagemyndigheden drejer sig om 1,2 millioner kroner.

- Jeg har forståelse for den enkeltes interesse i at opretholde navneforbud, men pilen bør pege på, at den samfundsmæssige interesse er større, og at navneforbuddet skal ophæves, specialanklager Jørn Thostrup.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.

Der er afsat 32 dage til retssagen.