Krimi

Rejser, hoteller og racerløb for millioner skulle smøre offentlige indkøbere

En tur til Dubai foregik på business class og kostede 81.765 kroner for hver deltager. De tiltalte nægter sig skyldige.

Det var en helt almindelig tirsdag morgen, da Bagmandspolitiet og Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi bankede på døren til 13 private adresser.

Også Rigspolitiet, Region Sjælland og it-selskaberne Atea og 3aIt blev ransaget.

Det var den 9. juni 2015, da den mest omfattende sag om bestikkelse af offentligt ansatte i nyere tid tog sin begyndelse.

En sag om førsteklasses hotelværelser og dyre middage i Dubai, Las Vegas og Rom. Om flyrejser på business class, Formel 1-løb og middage på Michelin-restauranter med ægtefæller og champagne.

Fængslet midt om natten

Midt om natten, efter et 14 timer langt grundlovsforhør, blev seks chefer i henholdsvis Rigspolitiet, Region Sjælland og it-firmaerne 3aIt og Atea varetægtsfængslet og sigtet for at have givet eller modtaget bestikkelse.

Seks personer, der sammen med yderligere en tiltalt og it-virksomheden Atea er omdrejningspunktet, når Retten i Glostrup tirsdag indleder behandlingen af Atea-sagen - en retssag om bestikkelse for mere end 1,2 millioner kroner.

I 2015 var en af de nu tiltalte ifølge Ritzau blevet anholdt i en rød Ferrari-trøje, og netop et Formel 1-løb i Dubai indgår som et af punkterne i det anklageskrift, som Retten i Glostrup nu skal vurdere.

Turen til Dubai foregik på business class med luksushoteller og dyre middage - og en regning på 81.765 kroner for hver af de fem deltagere, som blev betalt enten med penge fra Atea eller penge, som Region Sjælland havde til gode, står der i ét af punkterne i den 26 sider lange tiltale.

- Det fremstår stærkt odiøst, bemærkede dommeren fra retten i Nykøbing Falster, da han dengang i 2015 klokken 03.30 om morgenen havde fået præsenteret politiets materiale og på trods af mændenes forklaringer varetægtsfængslede seks af de tiltalte.

Alarmerede ikke politiet

Blandt de tiltalte er en tidligere ledende medarbejder hos Rigspolitiet samt to tidligere chefer hos Region Sjælland, der er tiltalt for at have ydet aktiv bestikkelse - og på den anden side tre tidligere chefer i it-selskabet Atea, der er tiltalt for at betale for at bestikke de tre første tiltalte med dyre rejser, middage og it-udstyr.

It-selskabet Atea tændte selv de røde lamper - måske ved en fejl - i maj 2015.

Politiets oprindelige aktion skyldtes nemlig en anmeldelse fra Region Sjælland, efter at direktør Morten Felding fra Atea havde ringet til regionens it-direktør og alarmeret om, at der kunne være tale om svindel, da konkurrenten 3aIt vandt kontrakten om et stort, offentligt udbud.

Opringningen kom, fordi det nystartede it-firma havde vundet en kontrakt med regionen på en halv milliard kroner for snuden af Atea - og stifterne af det nye firma havde tidligere været ansat i ledende stillinger hos Atea.

Min klient nægter sig skyldig, og så har jeg ikke yderligere kommentarer

Forsvarsadvokat Andro Vrlic

- Det er underligt, at Atea gik til os og ikke politiet. Hvis ikke vi var gået til politiet, havde der måske slet ikke været nogen sag om bestikkelse, har formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk, tidligere sagt til Berlingske.

Hos forsvarerne ønsker man ikke at udtale sig.

- Min klient nægter sig skyldig, og så har jeg ikke yderligere kommentarer, lyder det inden retssagen fra Andro Vrlic, der er forsvarsadvokat for en af de tidligere chefer i Region Sjælland.

Mens forsvarsadvokaten for en tidligere chef i Atea påpeger, at hele grundlaget for sagen er forkert:

- Et af hovedtemaerne er, hvorvidt det overhovedet er bestikkelse, hvis de midler, der er brugt, kommer fra en pulje, som tilhørte Region Sjælland. Vi mener, pengene kommer herfra, siger advokat Arvid Andersen.

En forsvarsadvokat for en anden tidligere chef i Atea ser sagen som speciel.

- Vi har ikke set en sag af denne karakter før. Det er en sag, hvor anklagemyndigheden tester nogle grænser, siger Kåre Pihlmann.

Også hos Anklagemyndigheden kalder statsadvokat Morten Jakobsen sagen for usædvanlig.

- Det er en sag, der drejer sig om bestikkelse, og det ser vi ikke hver dag. Nu kører sagen ved domstolene, og de har som bekendt sidste ord. Vi vil fra anklagemyndigheden tage udgangspunkt i det anklageskrift, vi har indleveret til retten, og så må vi se på det bevismateriale, der bliver præsenteret, siger Morten Jakobsen.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.

Sagen er berammet til 32 retsdage.