Ubådssagen

Erfaren forsvarsadvokat har fulgt ubådssag i medierne: På et tidspunkt skal man tale om muligheden for tilståelse

Med de nye beviser i sagen om Kim Wall ser forsvarsadvokat Mette Grith Stage nu to muligheder. Men én ting ændrer det nye fund dog ikke på.

De nye fund og beviser i sagen om den svenske journalist Kim Wall er ude fra set så overbevisende, at forsvareren som minimum bør tage en snak med den drabssigtede Peter Madsen om muligheden for en tilståelse.

Det mener i hvert fald den kendte forsvarsadvokat Mette Grith Stage, som TV 2 har talt med efter, at politiet fredag fandt Kim Walls hoved og ben pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt. Lørdag kunne politiet fortælle, at der ikke er frakturer på kraniet eller andre tegn på stump vold mod kraniekassen.

Ubåds- og raketbyggeren Peter Madsen har ellers forklaret, at Kim Wall døde som følge af en ulykke, da han tabte ubådens tunge luge ned i hovedet på hende.

Men den forklaring er nu tilsyneladende kommet i modvind. Og det bør således også give anledning til endnu en samtale mellem klient og forsvarer, mener Mette Grith Stage.

- Jeg ville tage en snak med ham om, hvorvidt det er en mulighed at tilstå. Det bør man lufte med sin klient i en situation, hvor beviserne hober sig op. I den forbindelse ville jeg også forklare, hvilke fordele, der er forbundet med det, siger hun og uddyber, at man i nogle sager kan få en strafnedsættelse - særligt når man giver oplysninger om andre medskyldige.

Andre fordele

Dette ser dog ikke ud til at være tilfældet i sagen mod Peter Madsen, hvis han kendes skyldig i sigtelsen. Derimod kan der udefra set være andre fordele i forbindelse med en tilståelse for Peter Madsens vedkommende.

- I en drabssag vil man typisk få 12 års fængsel. Hvis Peter Madsen bliver dømt for usømmelig omgang med lig, kommer der så yderligere lidt straf oveni. Men uanset om han havde tilstået fra starten, vil han eksempelvis ikke få strafnedsættelse til 11 år. Så det er ikke tilståelsen i sig selv, der gør en forskel i forhold til straffens længde.

- Men havde Peter Madsen for eksempel tilstået fra starten, var han kommet endnu hurtigere igennem og havde haft mindre mediebevågenhed omkring sig, forklarer Mette Grith Stage, som samtidig understreger, at hun kun udtaler sig i forhold til den viden om sagen hun har fra medierne, ligesom hun heller ikke forholder sig til, om han er skyldig eller ej.

Selv har hun tidligere forsvaret blandt andet Kundby-pigen, en af de fire drenge, som var tiltalt for at kaste en bezinflaske mod en skolekammerat i Ry-sagen, en af de tiltalte i terrorsagen efter angrebet på Krudttønden i København, samt medlemmer af Black Army.

En yderligere fordel i tilståelsessager er, ifølge Mette Grith Stage, at retssagen typisk kun vil tage en formiddag, mens den, hvis der er tale om en nægtelsessag, kan strække sig over mange dage. Dertil kommer det ekstra pres, som der er på klienten i en sag, som har stor mediebevågenhed. 

- Det kan være temmelig ubehageligt at være fængslet for en forbrydelse og opleve, at der bliver skrevet så meget om det. Samtidig vil det være en forløsning for de pårørende at få en afslutning, siger Mette Grith Stage.

Ekstremt hårdt at sidde i isolation

Hun oplever, at det er ekstremt hårdt at sidde varetægtsfængslet. Det hjælper heller ikke, at Peter Madsen, ifølge Ekstra Bladet, er gået i frivillig isolation, mener hun.

- Det er langt mere belastende, fordi man ingen kontakt har med andre indsatte. Ofte fordi man frygter at blive overfaldet af andre i et ubevogtet øjeblik. Det er et stort pres. Derfor kan man med en tilståelsessag have en interesse i at få sagen hurtigt videre, så man kan komme til afsoning hurtigst muligt, forklarer Mette Grith Stage.

I sagen mod Peter Madsen vurderer forsvarsadvokaten, at fredagens fund af Kim Walls hoved og ben har skadet forsvaret betydeligt. 

- Umiddelbart tænker jeg, at det gik fra at være en relativt god sag for forsvaret til nu at være en god sag for anklagemyndigheden, siger Mette Grith Stage.

Nogle benægter forbrydelsen overfor sig selv

Derfor ser forsvarsadvokaten nu to muligheder: 

- Den ene er, at han er uskyldig. Den anden er, at han ikke er, men simpelthen ikke vil erkende, at han har begået forbrydelsen. Måske fordi han klynger sig til et håb om at gå fri. Nogle benægter over for sig selv, at de har begået forbrydelsen. De har næsten fortrængt det. Det har jeg været ude for flere gange. 

Derfor ville hun som forsvarer tage en grundig snak med klienten om fordele og ulemper ved en tilståelsessag.

- Som forsvarer har man pligt til at forelægge de forskellige scenarier for klienten. Blandt andet hvilke udfordringer man har, hvis klienten fortsat nægter sig skyldig. Tit vil klienten over for forsvareren sige, at vedkommende er uskyldig.

- Så plejer jeg at sige; Jeg er for så vidt ligeglad med, hvad der er sket. Men det her er scenariet, hvis du tilstår, og det her er scenariet, hvis du fortsat nægter dig skyldig, siger Mette Grith Stage.

- Hvis vedkommende fortsat ikke vil tilstå, kan jeg som forsvarer kun sige; fint, så giver vi den bare fuld gas. For som forsvarer skal man være varsom med at presse på og råde til en tilståelsessag. I sidste ende er det klientens valg, om vedkommende vil tilstå eller ej.

Kan ikke presses til tilståelse

Men én ting ændrer det nye fund dog ikke på. Som forsvarer er man 100 procent klientens mand, og man har derfor ingen særskilt interesse i, at klienten skal tilstå, understreger Mette Grith Stage.

Samtidig er det, ifølge forsvarsadvokaten, vigtigt at understrege, at klienten aldrig skal tilstå noget, som vedkommende ikke har gjort, bare for at få sagen igennem. 

- Man skal ikke presse klienten til tilståelse. Forsvarerens pligt er at følge klientens valg, uanset om man synes sagen ikke er god længere. Og man må selvfølgelig ikke kæmpe mindre for klienten, uanset hvad man selv tror, og hvor mange beviser, der måtte være. Det har vi også set, at Peter Madsens forsvarer har gjort hver gang. Hun har gengivet hans synspunkter og forklaringer, siger Mette Grith Stage med henvisning til Peter Madsens forsvarsadvokat Betina Hald Engmark.

Forsvarer Betina Hall Engmark har lørdag oplyst til TV 2, at hun hverken har haft mulighed for at forholde sig til politiets rapporter eller tale nærmere med Peter Madsen om, hvordan han forholder sig til det nye fund, og hun afviser derfor at kommentere sagen yderligere.

Politiet fortsætter nu med at lede efter Kim Walls arme. Den svenske journalist forsvandt en aften i starten af august, efter hun var sejlet ud fra Københavns Havn med Peter Madsen om bord på hans ubåd.

Madsen forklarede først, at han havde sat hende af på Refshaleøen. Derefter at hun var død ved et uheld, og at han havde begravet hende til søs. Men fra da af er hendes krop blevet fundet gradvist og i flere dele, der har spor af stik og savmærker.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

  1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

   Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

  2. Kvinde meldes savnet

   Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

  3. Stor eftersøgning iværksættes

   Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

  4. Internationale medier skriver om sagen

   Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

  5. Ubåden bliver fundet

   Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

  6. Ubåden synker - ejer reddes i land

   Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

   Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

  7. Peter Madsen eskorteres væk

   Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

  8. Kvinde bekræftes savnet

   Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

  9. Dykkere skal undersøge ubåd

   Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

  10. Peter Madsen sigtes for drab

   Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

   Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

  11. Bjærgningen af ubåden begynder

   Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

   Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

  12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

   Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

   Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

  13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

   Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

  14. Ubåden kommer i land

   Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

  15. Politiet går om bord

   Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

  16. Ingen personer fundet i ubåd

   På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

  17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

   Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

  18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

   I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

  19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

   Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

   Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

   Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

  20. Politi finder lig af kvinde i vandet

   Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

   Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

  21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

   Kvindeliget fundet på amager er en torso.

   - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

   Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

  22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

   Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

   - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

  23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

   Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

  24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

   Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

   - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

  25. Politiet fremlægger nye beviser

   Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

   - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

   Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

  26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

   Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

   Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

   - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

  27. Sav fundet i Køge Bugt

   Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

   Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

  28. Peter Madsen ændrer forklaring

   Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

   Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

   Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

  29. Dykkere finder en arm i Øresund

   Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

   Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2