Krimi

Fædre til bortførte børn efter afgørelse: - Vi er lettede

To fædre, der i halvandet år har ledt efter deres bortførte børn, ser nu frem til, at de snart bliver genforenet med deres børn.

Peter Lawaetz er far til Aia på syv år, og Vladimir Valiant er far til Leonardo på fire år. Børnenes mor, Angelina Mathiesen, valgte i marts sidste år at bortføre de to børn til Brasilien, og siden har fædrene ikke set dem.

Men i denne uge lykkedes det en brasiliansk dommer at samle både fædre, mor og børn til et retsmøde i den nordbrasilianske by Belem. Dommeren tog sent i går stilling i sagen.

- Det har været en langvarig og ulykkelig sag, som har varet i halvandet år, og som nu har resulteret i, at en føderal dommer har taget stilling til at udlevere børnene til Danmark og os fædre. Både Danmark og Brasilien har skønnet, at børnene er blevet taget ulovligt fra os fædre. Alle danske undersøgelser og afgørelser har også været med i dommerens vurdering. Vi er selvfølgelig meget lettede, siger Vladimir Valiant.

Ingen danske myndigheder har endnu villet bekræfte at Angelina Mathiesen og børnene er på vej til Danmark, men ifølge Vladimir Valiant er børnene nu ude af Brasilien. Fædrene har endnu ikke set børnene, der var i et andet lokale i forbindelse med retsmødet.

- Vi glæder os selvfølgelig meget til at blive genforenet med vores børn. Vi er ved at finde ud af nu, hvornår og hvordan vi kan blive genforenet med dem, så det sker så skånsomt for børnene som muligt. Vi glæder os til at komme til den fase, hvor vi kan få lov at være fædre, siger Vladimir Valiant.

Beskyldninger om vold og misbrug

Angelina Mathiesen bortførte børnene kort efter, det stod klart, at Peter Lawaetz ville få forældremyndigheden over Aia. Siden har Vladimir Valiant fået fuld forældremýndighed over Leonardo.

Inden flugten til Brasilien havde Angelina Mathiesen ved flere lejligheder anklaget de to fædre for at være voldelige og misbrugende. Påstande som begge fædre gang på gang har afvist, og som de danske myndigheder heller ikke har kunnet finde bevis for.

Asylansøgning gik i juridisk hårdknude

Efter flugten blev Angelina Mathiesen eftersøgt af Interpol, men i mange måneder var hun og børnene helt forsvundet. Undervejs skiftede hun navn - tidligere hed hun Malene.

Kort før jul 2016 blev de dog sporet til Brasilien, og Peter Lawaetz og Vladimir Valiant har siden flere gange været i det sydamerikanske land i et forsøg på at hente børnene med hjem. Men det er – indtil i går  – ikke lykkedes dem. Blandt andet søgte Angelina Mathiesen om asyl i Brasilien tidligere i år. Denne asylansøgning medvirkede til, at sagen gik i en juridisk hårdknude. De brasilianske regler er nemlig sådan indrettet, at mens asylansøgningen blev behandlet, blev arrestordren på Angelina Mathisen sat i bero.

Men nu har sagen altså taget en drastisk drejning, og selvom det stadig er uklart, hvad dommeren i Brasilien præcist har besluttet, og at de danske myndigheder ikke vil bekræfte hændelsesforløbet, så er fædrene ikke i tvivl om at sagen nærmer sig en afslutning hjemme i Danmark.

- Jeg er virkelig lettet over, at der er kommet en ende på det hele nu. Jeg glæder mig meget til at samle hele min familie, men det bliver også en svær tid, og vi skal i samarbejde med de danske myndigheder finde ud af, hvordan vi bedst kan gøre det for Aia, siger Peter Lawaetz.

TV 2 sender dokumentar om sagen

Igennem det sidste år har TV 2 Dokumentar fulgt de to fædres kamp for at blive genforenet med deres børn, som de ikke har set eller haft kontakt med i cirka halvandet år. Og nu ser det altså ud til snart at lykkes. Dokumentaren ’Bortført af mor’ vises torsdag den 12. oktober kl. 20 på TV 2.