Præst tiltalt for seksuelle overgreb mod syv børn - anklager vil sprænge strafferammen

Anklageren kalder sagen "meget usædvanlig" efter danske forhold og vil have manden idømt en lang straf.

Mandag indleder Retten i Holbæk retssagen mod en 47-årig tidligere præst fra Tømmerup ved Kalundborg på Sjælland.

Præsten er tiltalt for seksuelle overgreb på syv børn, der alle var mindreårige på gerningstidspunktet.

Der er tale om i alt 30 forhold, herunder samleje med flere børn under 15 år og besiddelse af betydelige mængder børnepornografisk materiale.

Manden er også tiltalt for blufærdighedskrænkelse mod fem drenge. Dem kontaktede han ifølge politiet via Skype, hvor han udgav sig for at være en pige.

- Det er en sag, vi ser på med meget stor alvor. Det er en meget usædvanlig sag efter danske forhold. Jeg tror ikke, vi har haft nogen fortilfælde mig bekendt med seksuelt misbrug af det omfang og den varighed, siger anklager Anja Liin ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Overgrebene er begået over en 10-årig periode fra 2006 til maj sidste år. De er alle foregået på den 47-åriges bopæl.

- Lige meget hvor jeg ser sagen fra, er det en ubehagelig sag, vi skal igennem. Det bliver ikke sjovt for nogen, siger forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen til TV 2 inden mandagens retsmøde.

Erkender forhold til 12-årig pige

Præsten blev anholdt den 22. juni sidste år og har siddet varetægtsfængslet siden.

Han har erkendt, at han har haft et seksuelt forhold til en 12-årig pige, og han erkender nogle forhold af blufærdighedskrænkelse, men ellers nægter han sig skyldig.

- Nogle gange giver det god mening bare at lægge sig ned og forklare, hvorfor man har gjort det. Hvis man altså har en forklaring. Det er ikke altid, der er en forklaring, siger Ulrik Sjølin Pedersen.

Efter sagen begyndte, begærede manden sin afsked som præst i Tømmerup.

Anklager vil sprænge strafferammen

Præsten er tiltalt efter straffelovens paragraf 222, der kan give op til 12 års fængsel, hvis barnet har været under 12 år, eller hvis gerningsmanden har benyttet tvang eller trusler.

Hvis præsten kendes skyldig, vil anklagemyndigheden desuden argumentere for, at der gøres brug af straffelovens paragraf 88, som giver mulighed for at sprænge strafferammen.

- Så hvis man normalt kan komme op på 12 års fængsel, så giver paragraf 88 mulighed for at forlænge straffen med op til det halve, hvis retten vælger at beslutte det, siger Anja Liin.

Retssagen behandles som en nævningesag.