Krimi

Præst om forhold til 13-årig pige: Jeg burde have stoppet det

En sjællandsk præst forklarede i retten, hvad der førte til flere overgreb mod mindreårige, når de besøgte ham.

Den 47-årige præst, der er tiltalt for overgreb på syv mindreårige og blufærdighedskrænkelse mod fem mindreårige, har erkendt sig skyldig i seksuelle overgreb på en pige, der var bare 13 år på gerningstidspunktet.

Han fortalte mandag i retten, at hun var begyndt til konfirmationsforberedelse i efteråret 2015. I slutningen af 2015 sendte hun en sms til ham, om at hun ikke magtede det derhjemme, og at hun ville gøre noget rigtigt dumt.

- Hun skriver hurtigt bagefter, at den skulle være sendt til en veninde. Men det kunne jeg ikke lade ligge. Jeg havde set, hun havde ar på armen, og jeg troede, hun var cutter. Det var hun ikke. Det var noget hun havde gjort mange år før. Men jeg sagde til hende, at hun var velkommen hos mig.

- Hun kom for at drikke en kop te en uge efter. Jeg kontaktede ikke hendes forældre, der er en hårfin linje mellem, hvornår forældre skal kontaktes og ikke skal. Hun havde et fint forhold til sine forældre. Det var teenageproblemer, sagde den tiltalte præst i retten.

Han fortalte, at pigen senere begyndte at overnatte hos ham. At han var bekymret, da hun gik med nogle, der var ældre end hende, og som røg hash. Hun hjalp med konfirmander, hun stoppede med at ryge, og hun blev mere glad, da hun kom hos ham, fortæller han.

Krydsede grænse, han ikke skulle have gjort

Hvordan udviklede forholdet sig derefter mellem præsten og pigen, spurgte anklager Anja Liin i retten. Præsten holdt en lang pause, og hans forsvarsadvokat hentede Kleenex til ham.

- Jeg har aldrig mødt et menneske med så stor empati som hos hende. Hun var opmærksom på alt omkring hende; hendes familie, mindre søskende, hendes venner, dyr omkring hende, folk i Afrika og mig. Jeg var glad, når hun kom. Og jeg kunne mærke, at jeg var mere glad for hende, end hvad godt var.

Anklageren spurgte, om det fik ham til at stoppe kontakten til pigen:

- Nej, og jeg kan ærgre mig over, at jeg ikke gjorde, svarede den tiltalte.

Han fortalte, at han havde en kat på 22 år, som han var meget glad for, men som blev syg. Og at pigen kom hver dag og håndfodrede katten med det foder, en syg kat skal have.

- Og når hun så, at jeg var ked af det, trøstede hun mig, og derfor udviklede det sig til noget, det ikke skulle.

- Vi havde sex tre gange. Det var over et halvt år, og det skulle vi ikke. Vi havde ligget og krammet og kysset. Og i løbet af foråret krydser jeg den grænse, jeg ikke skulle have krydset. Det blev mere kærligt, end det skulle have været. Vi tog begge initiativet, og jeg ved godt, jeg er den voksne, og at jeg burde have stoppet, sagde præsten. 

Ifølge præsten stoppede han forholdet i foråret 2016.

Tog billeder af drenge, mens de sov

Han er tiltalt for samleje og andet forhold end samleje fra perioden december 2015 til juni 2016. Den nu 15-årige pige og 11 andre unge skal afgive forklaring i næste uge.

Blandt andet to nu unge mænd, som præsten er tiltalt for at have begået andre seksuelle overgreb på end samleje. Her erkendte han, at have taget billeder af sig selv og de to drenge, når de sov.

Drengene vidste ikke, de havde været udsat for overgrebene. Først da politiet henvendte sig, efter de havde fundet billeder af drengene på det beslaglagte materiale, fandt de ud af, hvad han havde gjort. Og mandag erkendte han disse forhold.

- Jeg ville meget gerne forstå det, men det kan jeg ikke. Jeg kan godt se, at jeg havde dårlig dømmekraft, men jeg kan ikke forklare hvorfor, sagde den tiltalte.

Afhøringen af præsten fortsætter i morgen tirsdag.