Krimi

Disse personer har siddet længst tid bag tremmer i Danmark

De fem personer, der har siddet længst tid i fængsel i nyere dansk tid, har tilsammen tilbragt over 120 år bag tremmer.

I Danmark har vi to former for fængselsstraffe, som ikke er tidsbestemte; forvaring og livstid.

I princippet er livstid lovens hårdeste straf, hvor den indsatte først kan blive prøveløsladt efter 12 års fængsel – og vel at mærke kun, hvis myndighederne siger ja. Ellers må den dømte vente yderligere mindst to år for at få sin prøveløsladelse.

Ifølge Kriminalforsorgen sidder de livstidsdømte i gennemsnit 17 år i fængsel, mens prøveløsladelsen typisk sker efter 15 eller 16 års fængsel.

Sådan går det dog ikke altid, og Naum Conevski er den person i Danmark, som i nyere tid har afsonet mest tid i fængsel. Han har siddet inde i foreløbig 33 år og forsøger nu igen at blive prøveløsladt.

Men hvem har ellers tilbragt mest tid bag fængselsmurene i Danmark gennem tiden?

TV 2 har herunder samlet en liste over de fem personer, der har tilbragt flest år i dansk fængsel i nyere tid:

Top 5: Længst tid bag tremmer

 1. Naum Conevski (33 år)

  Naum Conevski dræbte to unge på 16 og 20 år ved Femøren i København tilbage i 1984 med to nakkeskud. Året efter i 1985 blev Naum Conevski idømt til livstid.

  Han sidder stadig inde på lukket psykiatrisk afdeling, men han kører i øjeblikket en sag om at komme ud. Det forventes, at Østre Landsret kommer med en afgørelse i næste uge.

 2. Palle Sørensen (33 år)

  Tilbage i 1966 blev Palle Sørensen idømt fængsel på livstid. Han havde begået fire politimord på vej hjem fra nogle småtyverier.

  I 1998 blev den dengang 71-årige Palle Sørensen benådet af den forhenværende justitsminister Frank Jensen og kom ud efter 33 års fængsel.

 3. William Brorson (32 år)

  Tre mordforsøg, 284 væbnede røverier og et dobbeltmord. Sådan lød tiltalerne mod William Brorson, som blev dømt til livstid i 1946.

  William Brorson sad i fængsel i 32 år, før han blev løsladt i 1978. I 2006 døde han på Svendborg Sygehus efter at have levet lovlydigt efter sin afsoning.

 4. Seth Sethsen (31 år)

  Et år efter Naum Conevski fik sin dom i 1985, faldt endnu en livstidsdom.

  Denne gang til Seth Sethsen, der blev dømt for rovmord. 

  Han har tilbragt de seneste 31 år i Vridsløselille Statsfængsel i Albertslund og sidder stadig fængslet.

 5. Claus Berggren (25 år)

  For præcist 40 år siden stadsfæstede Højesteret en livstidsdom til Claus Berggren, som havde dræbt to piger i 1970’erne.

  Flere mislykkede prøveløsladelser holdt ham i fængsel i samlet 25 år, inden han i 2002 blev indlagt på Vestre Fængsel i København, hvor han døde af kræft.

Kilder: Kristeligt Dagblad, Politiken, Kriminalforsorgen, TV 2, DR.