Station 2

Danskerne shopper ulovlig medicin for millioner

Ulovlig medicin sælger som aldrig før, og danskerne handler især ”skønhedsdrugs”. Altså medicin, der gør dig brunere, slankere eller mere muskuløs.

Det danske politi har netop deltaget i en aktion for at finde ulovlig medicin.

Hele aktionen foregik over én uge, den 12.-19. september, i 123 lande og involverede både razziaer hos sælgerne og kontrol af postforsendelser.

Operation Pangea, som aktionen gik under, resultaterede i beslaglæggelser af ulovlig medicin til en samlet værdi af over 320 millioner kroner og skete i samarbejde med Interpol, SKAT, Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen

Det er især via internettet, den ulovlige medicin bliver solgt, og aktionens formål har været at slå hårdt ned og lukke for mistænkelige hjemmesider, hvilket er sket i mere end 3.500 tilfælde.

I Danmark er 14 hjemmesider, der sælger ulovlige varer, i politiets søgelys.

- Vi har indberettet 14 hjemmesider til Interpol og er desuden ved at undersøge, om vi fra dansk side kan gøre noget for at få lukket hjemmesiderne, siger Stine Gregers Hørsøe, der er jurist i Lægemiddelstyrelsen.

Ulovlig medicin direkte i postkassen

Operation Pangea viser, at danskerne især shopper ulovlige slankepiller, solkure og steroider på nettet, og at varerne derefter bliver sendt med post direkte til køberne.

Det er SKAT, der stopper udenlandske forsendelser i tolden, og alene i perioden for aktionen blev 1.134 forsendelser kontrolleret, og af dem er 731 forsendelser tilbageholdt.

SKAT tilføjer, at der i 2016 blev beslaglagt over 500.000 piller og mere end 500 kilo medicin, der ikke var i pilleform.

Alvorlige bivirkninger

Solkure er blandt andet kendt fra tv-serien 'Prinsesser fra Blokken' på DR, hvor pigerne stikker sig i maveskindet med Melanotan, der gør dem brunere i huden, men produktet kan samtidig have en række alvorlige bivirkninger, som for eksempel hudkræft, og derfor er produktet ulovligt i Danmark.

Steroider og forskellige typer af slankepiller er ligeledes ulovlige i Danmark, fordi der er påvist alvorlige bivirkninger – blandt andet hjerte-karproblemer og hjerneblødninger.

- Vi samarbejder løbende med SKAT og beslaglægger hver eneste uge ulovlig medicin især i form af slankemidler og potensmidler, som indeholder sildenafil og tadalafil. Men vi ser desværre også andre risikofyldte produkter, og jævnligt også at produkterne indeholder noget andet, end der står på pakken, hvilket kan være meget sundhedsfarligt, siger Stine Gregers Hørsøe.

- Som forbruger har du ingen sikkerhed for, hvad der rent faktisk er i den ulovlige medicin. Du kan ganske enkelt ikke stole på etiketten og indholdsdeklarationen, når der er tale om ulovlige produkter.

TV 2’s kriminalmagasin Station 2 vil gerne i kontakt med personer, som bruger solkure, steroider eller ulovlige slankepiller og vil fortælle om det. Skriv til journalist Camilla Rytz på cary@tv2.dk.